Kardeşten yumurtalık nakli

Son güncelleme: 20.04.2006 09:39
  • Erken menopoza giren bir kadına dünyada ilk kez uygulanan yöntemle dondurduğu yumurtalık dokusunu naklederek menopozdan çıkaran, kemoterapi nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş kanser hastasının aynı teknikle anne olmasını sağlayan ABDdeki Türk doktor Kutluk Oktay, yine ilk kez ikiz olmayan kardeşten yumurtalık nakline hazırlanıyor. Bu uygulama daha önce ikizler arasında olduğunu, genetik yapıları yüzde 99 uyumlu olan iki kardeş arasında dünyada ilk kez yumurtalık nakli yapmaya hazırlandıklarını ifade eden Oktay, olumlu sonuç alınacağından umutluyum dedi.


    Amerikan Cornell Üniversitesi Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay, Türkiyede gerçekleştirmeyi planladığı operasyonla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

    Çocuk sahibi olamayan kadınlara daha önce ikiz kardeşlerinden yumurtalık nakli yapıldığını bildiren Prof. Dr. Oktay, dünyada ilk kez ikiz olmayan kız kardeşlerden nakil yapmaya hazırlandığını belirtti.

    Prof. Dr. Oktay, nakil yapılacak Türk hastasının, kanser tedavisinde aldığı kemoterapi nedeniyle menopoza girdiğini belirtti.

    Genç hastasına, genetik yapıları yüzde 99 yakın olan kız kardeşinden kemik iliği nakli yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Oktay, çocuk sahibi olmak isteyen hastasına, yine kardeşinden yumurtalık nakli yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

    BAŞARI ŞANSI VAR
    Daha önce ikizler arasında gerçekleştirilen yumurtalık nakillerinden çocuk sahibi olunduğunu belirten Prof. Dr. Oktay, Kardeşiyle genetik yapıları çok yakın olduğu için bu hastadan da umutluyum. Tabii dünyada ilk kez yapılacak bir uygulama olması nedeniyle bir belirsizlik durumu söz konusu. Ancak bugüne kadar yaptığımız çalışmalar, başarı şansı olduğunu gösteriyor dedi.

    Halen nişanlı olan hastasının prosedürü tamamlayarak, hazır olmasını beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Oktay, Mayıs ayında Türkiyeye gerçekleştireceği ziyaret sırasında hastasıyla görüşeceğini kaydetti.

    Prof. Dr. Oktay, hastasının hazır olması durumunda yaz aylarında yapılması beklenen operasyonda, genç kızın menopozlu yumurtalığının çıkarılarak, kardeşinden alınacak sağlıklı yumurtalığın nakledileceğini ya da menopozlu yumurta dokusu içine kardeşin sağlıklıdokusunun aşılanacağını bildirdi.

    Hastanın damar ve kanlanma yapısına göre operasyonun seyrine kararvereceklerini kaydeden Prof. Dr. Oktay, Dünyada bunun bir başka örneği yok. İlk defa yapılacak. İkizler arasında hamilelik olduğu içinikize yakın durumda olan kız kardeşler arasındaki naklin başarılı olacağından umutluyum dedi.

    Bu arada Prof. Dr. Oktayın belirli aralıklarla Türkiyede hasta kabul ettiği Jinemedin sponsorluğunda Mayıs ayında mali durumu iyi olmayan 10 hastaya bakacağı öğrenildi. Prof. Dr. Oktay, özellikle kanser nedeniyle gördükleri tedavilerle menopoza giren hastaları değerlendireceği bildirildi.

    OKTAYIN ÇALIŞMALARI
    Prof. Dr. Oktay, 1999 yılında Margaret Lloyd-Hart adlı 30 yaşındaki erken menopoz hastasına, bir yıl önce yumurtalıklarından alınan ve dondurulan dokuları naklederek, hormon tedavisi desteğiyle yumurtlama fonksiyonunu yeniden kazandırmıştı.

    Daha sonra geliştirdiği teknikle yumurtalık dokusu naklini, ön kolderi altına gerçekleştirdiği iki kanserli hastasının da menopozdan çıkmasını sağlayan Prof. Dr. Oktay ve ekibi, kanser hastası Ann Dauerin kız bebek dünyaya getirmesini sağlamıştı.
#17.04.2006 12:32 0 0 0
  • Değerli Türk bilim adamımız sayın kUTLUK Oktayın başarılı çalışmalarını bende basından takip ediyorum,
    Böyle başarılı Türk beyinnlerinin insanlığa hizmetlerini gurur duyarak izliyoruz.
#17.04.2006 16:16 0 0 0
  • Tıpta devrim niteliginde bir olay.böyle başarılı doktorlarımızla gurur duyuyoruz.teşekkürler ececigim
#17.04.2006 18:13 0 0 0
  • teşekkürler.....
    ellerine sağlık...
#20.04.2006 09:39 0 0 0