Yahudilikten İslamiyete bir yıldız kaydı

Son güncelleme: 28.09.2010 12:57
  • Bir hahamın sarsıcı ihtida öyküsü - Yahudilikten İslamiyet -e bir yıldız kaydı


    Önce rüyasında kıldığı namazdan etkilenerek Müslüman olan eşi Flor, bir yıl sonra da eşinden etkilenerek kendisi Müslüman olan Aaron Kohen kitabında, Yahudi cemaatler ve Hahambaşılığın özellikle Türkiye'de ne kadar etkili olduğunu, baskılar sonucunda toplumdan ve dostlarından nasıl dışlandıklarını gözler önüne seriyor.

    Flori ile evlenene kadar, Neve Şalom Sinagogu'nda hazanlık (müezzin) yapan ve aynı zamanda büyüleyici sesiyle müzisyenlik yapan Kohen'in, Kalan müzikten çıkan albümleri Museviler arasında çok popüler.

    Dışlandıktan sonra işsiz kalan ve Fransız Lisesi'nde öğretmen olan eşinin imkanlarıyla geçinen daha sonra Hahambaşılığın baskısı sonucunda eşinin de okuldan kovulmasıyla, ortada kalıyor ve gün geliyor parklarda bile yatıp kalkmaya başlıyorlar.

    Kohen, kitabında kurtuluş için İsrail'e göç ettiklerini ama burada da insan yerine konulmadığını ve "Aaron, sen dinen evli değilsin. Sana iş bulamayız" denilerek tüm kapıların yüzlerine kapandığını anlatıyor.

    2006'ın Eylül ayında tekrar İstanbul'a göç eden ve eşten dosttan yalvar yakar aldıkları yardımlarla ayakta durmaya çalışan Kohen ailesinin hayatında çok keskin bir değişiklik oluyor

    Rüyasında namaz kıldığını gören eşi Flora kendisinin de onayıyla Müslüman olan Kohen kitabında duygularını şöyle paylaşıyor: "Eşim anladığım kadarıyla bunca acıdan sonra mana anlamında en güzel ödüle layık olmuştu: Hak din İslam"

    Bir yıl sonra da eşinden etkilenerek Müslüman olan Aaron Kohen, kendisi için, haberde de başlığa çektiğimiz şu sözleri sarfediyor: "Yahudi cemaatinden bir yıldız kaydı, fakat o yıldız kaybolmadı. Daha değerli bir cemaatte mütekamil bir ışık. Hoş geldin Aaron!"

    Çocukluğundan beri yaşadıklarını ayrıntılı nakşettiği kitabıyla zihinsel bir albüm oluşturan Aaron Kohen, hidayet öyküsünü kaleme alırken otobiyografisini de çıkarmış ortaya.


    Kitabın içinden bazı başlıkları:

    * İstanbul'da nostaljik bir gezi ile Musevi eksenli dini ve toplumsal yaşamdan kesitler.

    * Müslümanların toplumsal yaşamındaki dini ritüellerin kökenlerine dair ipuçları.

    * Yahudi toplumunun karakteristik özellikleri.

    * Yahudilerin de tek tip ve homojen olmadıkları.

    * Bir Haham'ın başından geçenler ve onu ailesiyle beraber İslam'a götüren süreç...

    noimage




    Haber7
#28.09.2010 12:57 0 0 0