Öksüren çocuğa dikkat

Son güncelleme: 29.04.2006 12:33
  • Özellikle son iki aydır hırıltılı nefes eşliğinde 40 dereceye kadar varan inatçı bir ateşle seyreden hastalıklar, çocukları yemeden içmeden kesiyor. Doktorlar, 'Koruyucu önlem almak şart' diyor.Çocuklarda bu yıl 40 dereceye varabilen yüksek ateş, öksürük ve hırıltılı nefes alıp verme gibi belirtilerle seyreden ve yemekten içmekten kesen solunum yolu enfeksiyonlarındaki artış uzmanları endişelendiriyor. Enfeksiyonlarda geçen yıllara oranla belirgin artış olduğunu söyleyen hekimler, durumun kendilerini de şaşırttığını belirtirken, "Çocuklar iki aydır kırılıyor" diyor. Solunum yolu hastalıklarında görülen bu artışın tam nedeni çözülemezken, bazı doktorlar bu kış, bahar gibi seyreden havaların etkili olduğu düşüncesinde. Kayıt dışı hastalık! İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, solunum yolu enfeksiyonlarında artış gözlenmediğini açıklarken, bunun nedenini hastalıkların bildiriminin zorunlu olmamasına bağladı. İl Sağlık Müdürlüğü'nde veri bulunmadığından hastalık boyutu ve nedenleri ortaya konamadı. Hastanelerin çocuk servislerinde çalışan doktorlar ise ciddi artış olduğunu söylüyor. Uzmanların görüşleri şöyle: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş: Özellikle viral ve solunum yolu hastalıklarında bu sene ciddi bir artış var. Her sene kış aylarında bu artış olurdu ancak bu sene çok daha belirgin.
    Kış aylarında yuva, kreş ve okula yeni başlamalar nedeniyle enfeksiyonlar artar. Bu sene o kadar üst üste geldi ki bazı okullarda hastalık nedeniyle sınıf mevcutları ciddi derecede azaldı. Zatürree, astım krizi gibi bütün alt solunum yolu enfeksiyonlarında göreceli bir artış olduğu görülüyor. Gribal enfeksiyona pek benzemiyor bu. Hava koşulları ve kirliliğin yanı sıra kışın toplu alanlarda bulunma da hastalığı tetikliyor. Hastalanmamaya yönelik koruyucu önlemler almak gerekiyor. Özellikle çocuk hastalandığında yuva, kreş ve okula gönderilmemeli. Hastalandığında veya hastalık ortamlarında maske takılabilir. Sadece solunum yoluyla bu hastalıklar geçmiyor. Öpüşme, tokalaşma gibi dokunmalar da bulaşmaya neden. O yüzden öpüşmemek, hastalık ortamlarından uzak durmak, özellikle elleri çok iyi yıkamak koruyucu olabilir. 48 saat süren yüksek ateş (39 dereceyi geçen), hırıltılı soluma, çocuğun uyumasını, beslenmesini ve sosyal aktivitesini etkileyen öksürük, çok hızlı nefes alıp verme gibi belirtiler olduğunda doktora danışılmalı.
    İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nuran Salman: Solunum yolu enfeksiyonlarında göreceli bir artış var. Ancak bu hastalıkların verem, HIV gibi bildirimi zorunlu olmadığı ve kayıt sistemi kötü olduğu için sayısal olarak bu artışı destekleyemiyoruz. Araştırma yapılmadığı için bilinmiyor.
    Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda artış gözlemliyoruz. Bunun nedeni de gelişigüzel ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı. Hastalık normal geçirilebilecekken daha kötü seyrediyor. Bir de alerjik krizler genellikle eylül, ekim aylarında başlardı. Bu sene aralıkta görüldü.
    Acıbadem Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Aslı Sağlam: Bu sene çocuklarda uzun süreli öksürük ve üst solunum yolu hastalıklarına daha sık rastlıyoruz. Özellikle geçen aya kadar çok görüldüğünü söyleyebilirim. Bu ay biraz daha az var. Havaların dengesiz gitmesi de çocukları etkiliyor. Halsizlik, bitkinlik, ateş ve öksürükle görülüyor hastalık. Çocuktan çocuğa farklılık gösteren belirtiler bulunuyor. Hasta kişilerle direkt temas etmemek, kalabalık ortamlardan uzak durmak ilk akla gelebilecek korunma yöntemi.
#21.04.2006 22:36 0 0 0
  • Boyle konularda varya cok ama cok dikkat etmemiz gerekir
#29.04.2006 12:33 0 0 0