Modern Pentatlon

Son güncelleme: 29.09.2010 19:40
  • Modern Pentatlon nasıl oynanır - Modern Pentatlon tarihi - Modern Pentatlon oynayış şekli - Modern Pentatlon sporu
    Modern pentatlon, aynı gün içinde Atıcılık, Epe Eskrim, Serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km. koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesi.[1] Spor, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) (Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu) tarafından yönetilmektedir.

    Tarihi

    Spor, modern olimpiyatların kurucusu olan Pierre de Coubertin tarafından icat edilmiştir. Oyunun adı, Yunanca 5 anlamına gelen "penta" sözcüğünden gelmektedir. Spor, ilk kez 1912 Yaz Olimpiyatları'nda düzenlendi ve sporun ilk şampiyonu İsveçli atlet Gösta Lilliehöök oldu. Kadın pentatloncular ise, bu dalda ilk kez 2000 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştılar.[1]

    Formatı

    Genellikle pentatlondaki her spor dalını düzenleyen kurallar, bu spor dallarının ayrı ayrı yarışıldığı oyunlardaki kuralların aynısıdır. Buna karşın, atla en gel atlama yarışmasında pentatloncular, binecekleri atları belirlemek için kura çekerler. Sporcuların 5 deneme atlayışı yapıp atlarını iyice tanımaları içinyalnızca 20 dakikaları vardır. Ayrıca, atletler koşu yarışlarında birbirinden mesafeyle ayrılmış pozisyonlarda çıkış yaparlar.

    noimage
#29.09.2010 19:40 0 0 0