Alabalığın Püf Noktaları

Son güncelleme: 09.10.2010 14:41
  • Alabalık - Alabalığın Faydaları - Alabalık Hakkında
    Alabalığın püf noktaları:
    En lezzetli tatlı su balığı olup derisi pulsuzdur.
    Kılçığının azlığı ve karın boşluğunun küçüklüğü sebebi ile eti boldur.
    Temizlenmesi sırasında derinin kazınmamasına, kafasının koparılmamasına ve şeklinin bozulmamasına özen gösterilir.
    Alabalığın pişiriminin hiçbir çeşidinde limon kullanılmaz.
    Alabalık, temizleme ve pişirme sırasında koku yapmaz ve koku bırakmaz.

    B-D vitaminleri ile iyot ve fosfor bakımından zengin.

    Halk arasında doğadaki haliyle vahşi alabalığın; göz ülseri, kırık-çıkık, siyatik ve kemik ağrılarına faydalı olduğu bilinmektedir.

    alabalıklarda iyot zenginliği vardır.

    NEDEN ALABALIK
    En lezzetli tatli su baligi olan alabalik "A" ve "D" vitaminleri ile iyot ve fosfor bakimindan oldukca zengindir. ince derili pulsuz, karın boslugunun kuçuklugu, kilçiginin azlığı nedeniy bol etli bin baliktir. Dünyanin en güzel akarsu boylarına sahip Anadolu'muzdaki tatli sularda yetisen alabalik Anadolumuz insaninca, sevilerek tuketilmesinin yanı sira, romatizmal agrilar, adale agrıları, felç gibi hastalıklara da iyi geldigine inanilmaktadir. Alabaligin sirke ile yikanarak pisirildiginde beyin damarlarına iyi geldigi söylenmekte, diger taraftan da yag dokusunda bulunan omega-3 ile kalp dostu oldugu tüm dünya bilim adamlarınca teyit edilmektedir.
    üc tarafi denizlerle cevrili ulkemizde alternatif beyaz et urunu olan balik. deniz kirliligi ve bilincsizce yapilan avlanmalar sonucunda mutfaklarda zor bulunur, lüks bir yiyecegi haline gelmisken. insanlara besin kaynagi olmanin yani sira bir ç0k hastalıga da çare olarak kültürümüze yerleşmiş olan alabalik insanoglunun bir kez daha imdadına yetismistir. Giderek artan uretimle birlikte ALABALIK yavas yavas şehirlere ve daha geniş kitlelerin sofralanna ulaşmaya basladi. Luks lokantalann monulerinde yer almaya baslayan alabalik Türk aşçıların elinde şekillendi ve kendine ozgu alabalik yemekleri ortaya gikti
    Bugün ise dünyada kültüre alinan en eski balik türlerinden olan alabalik, insan beslenmesinde en kaliteli ve kiymetli protein kaynaklan arasmda hak ettigi yeri almislir.
    Çesitli Etlerin Yenebilen 100 gramlannin sagladigi Enerji ve Besin Degerleri

    Enerji Protein Yag Ca Fe A B1 B2 Niasin mg
    SIGIR 240 18.70 18.20 8.00 2.60 0.00 0.06 0.16 4.30
    KOYUN 267 17.00 21.00 7.00 2.20 0.00 0.10 0.20 2.00
    TAVUK 149 19.00 8.00 15.00 1.50 0.00 0.08 0.16 9.00
    BALIK 149 19.00 8.00 50.00 1.10 100.00 0.10 0.20 3.00

    Alabalik
    Sindirimi kolaydir. Vitamin ve mineral deposudur. icerdigi Omeg-3 serbest yag asidi ile kalp dostudur. Kollestrolu dusurur, kanda istenmeyen asit miktarmi dusurur. Kalp hastalarmin tedevi surecinde onerilen besin maddesidir. 125 gramlik alabalik eti gunluk protein miktarmi karsilar.
    Alabalik uretiminde ve yetiştirilmesinde birç0k faktorün onem tasimasina ragmen bunlarm arasinda ekolojik ve evrensel faktorler ilk sirayi almaktadir. Alabalik yavrularmin yumurtadan cikarak sofralik boya gelmelerinde çevre koşullarma bağli olarak yaklaşik 8 aylik bir süreye gereksinim duyulmaktadir. Bu sure icinde tamamen doğal kaynaklardan hazirlanan yemler ile beslenen alabalik insan beslenmesi icin onemli bir protein kaynağidir. Zengin amino asit ve vitamin muhtevasinın yanisira icerdigi fosfor, kalsiyum mineralleri ve az yagh et yapisiyla alabalik, bir gastronomi balığı olarak da bilinmektedir

    kolay yemektarifleri
#09.10.2010 14:41 0 0 0