Kara deliklerin evrendeki en verimli enerji tüketicisi varlıklar olduğu ortaya çıktı. Stanford Üniversitesi astronomu Steve Allen, kara deliklerin son derece düşük enerji tüketimiyle büyük enerji üretimi sağladıklarını vurguluyor. Allen, bunu Kara delikleri otomobile benzetirsek 1 litre benzinle 1.6 milyar km alabilirlerdi sözleriyle niteliyor ve ekliyor, Bu verim en sıkı çevreciye göre bile oldukça çevreci bir sistem.
NASAnın Chandra X-Işını Gözlemevinde yapılan gözlemde kara deliklerin enerji üretim süreçleri incelendi. Gözlemde, eliptik galaksilerin merkezindeki her biri Güneşin 1 milyar daha kütleli olan 9 büyük kara delik gözlemlendi. İncelenen kara delikler, Samanyolu Galaksisinden 50 ila 400 milyon ışık yılı uzaklıktaki, nispeten daha az güçlü olanlardan seçildi.
Kara deliklerin açığa çıkardığı enerji, ışık yaymadan salınıyor, bilim insanları bunun nedenini henüz belirleyemedi. Açığa çıkan enerji, radyo dalgası olarak salınıyor; 9 kara delikten birinde ise enerji X-ışını olarak salınıyor. Bilim insanları bu enerji balonlarından kara deliklerin ürettiği asli enerjiyi hesapladı. Chandra Teleskobundan gelen görüntülerden, kara deliklerin saldığı enerji ve daha sonra da bunu üretmek için gerek enerji gereksinimi hesaplandı.
TRİLYONLARCA TRİLYONLARCA WATT
Bilim insanları, salınan enerjiyi trilyonlarca ama trilyonlarca watt şeklinde niteliyor. Kara deliğin açığa çıkardığı enerji ışık hızına yakın bir hızda salınıyor, bu esnada balon adı verilen bir şekil alıyorlar. Bu enerji balonlarının onbinlerce ışık yılı çapında olduğu düşünülüyor.
Kara deliklerdeki kütleçekim, evrenin heryerinde olduğundan daha güçlü ve bu sayede ışığı dahi içine çekebiliyor. Kara deliklerin güçlü manyetik alanına giren hiçbir maddenin dışa çıkamadığı düşünülüyor.
Not: 1 ışık yılı, ışığın 1 yılda aldığı mesafeyi gösterir ve yaklaşık olarak 9.4 trilyon kilometredir.