Kara delikler süper-çevreci çıktı

Son güncelleme: 27.04.2006 13:22
  • Kara deliklerin evrendeki en verimli enerji tüketicisi varlıklar olduğu ortaya çıktı. Stanford Üniversitesi astronomu Steve Allen, kara deliklerin son derece düşük enerji tüketimiyle büyük enerji üretimi sağladıklarını vurguluyor. Allen, bunu Kara delikleri otomobile benzetirsek 1 litre benzinle 1.6 milyar km alabilirlerdi sözleriyle niteliyor ve ekliyor, Bu verim en sıkı çevreciye göre bile oldukça çevreci bir sistem.
    NASAnın Chandra X-Işını Gözlemevinde yapılan gözlemde kara deliklerin enerji üretim süreçleri incelendi. Gözlemde, eliptik galaksilerin merkezindeki her biri Güneşin 1 milyar daha kütleli olan 9 büyük kara delik gözlemlendi. İncelenen kara delikler, Samanyolu Galaksisinden 50 ila 400 milyon ışık yılı uzaklıktaki, nispeten daha az güçlü olanlardan seçildi.

    Kara deliklerin açığa çıkardığı enerji, ışık yaymadan salınıyor, bilim insanları bunun nedenini henüz belirleyemedi. Açığa çıkan enerji, radyo dalgası olarak salınıyor; 9 kara delikten birinde ise enerji X-ışını olarak salınıyor. Bilim insanları bu enerji balonlarından kara deliklerin ürettiği asli enerjiyi hesapladı. Chandra Teleskobundan gelen görüntülerden, kara deliklerin saldığı enerji ve daha sonra da bunu üretmek için gerek enerji gereksinimi hesaplandı.

    TRİLYONLARCA TRİLYONLARCA WATT

    Bilim insanları, salınan enerjiyi trilyonlarca ama trilyonlarca watt şeklinde niteliyor. Kara deliğin açığa çıkardığı enerji ışık hızına yakın bir hızda salınıyor, bu esnada balon adı verilen bir şekil alıyorlar. Bu enerji balonlarının onbinlerce ışık yılı çapında olduğu düşünülüyor.

    Kara deliklerdeki kütleçekim, evrenin heryerinde olduğundan daha güçlü ve bu sayede ışığı dahi içine çekebiliyor. Kara deliklerin güçlü manyetik alanına giren hiçbir maddenin dışa çıkamadığı düşünülüyor.

    Not: 1 ışık yılı, ışığın 1 yılda aldığı mesafeyi gösterir ve yaklaşık olarak 9.4 trilyon kilometredir.
#26.04.2006 14:24 0 0 0
  • Evet, çok güzel bir konu
    Güneşimizin kütlesinin 5-6 katından büyük yıldızlar yakıtlarını tükete tükete en sonunda demir elementine kadar geliyorler.
    (Güneşlerin enerji kaynağı ve yakıtları ayrı bir yazı konusu olacak kadar uzundur.)
    Demir topu haline gelen bu güneş yakıtı olmadığından ve dışa doğru bir basınç olmadığından, dengesini kaybederek kendi içine doğru çökmeye başlıyor. O kadar büyük bir basınçla sıkışıyor ki, artık atomun içindeki elektron, nötron, protonlar çorba halinde yüzmeye başlıyor. Yıldız bu aşamada kalırsa bu yıldızlara nötron yıldızları deniyor. Eğer kütlesi nötron yıldızı aşamadan büyükse, muazzam kütlesiyle uzay zamanı öyle bir eğiyor ki, aynı sonsuz derinliği olan bir kuyu gibi oluyor. Bu kuyu o kadar derin ki içinde neler olup bittiğini göremiyoruz. Zira içine düşen Işık bile dışarı çıkamıyor. O Yüzden kara delikler diyoruz.

    Uzay-Zamanın eğilmesi ne demek?

    Fizik'te meşhur kafasına elma düşen Newton'un kütle çekim kanunu biliyorsunuz. Newton kanunu ortaya koymuştur ama sebebini açıklayamamıştır. Bu sorunun cevabını tarihe bırakıyorum demiştir. Yani Newton çekim gücünün kurallarını ortaya koymuştur. Ama bu çekim nedir. Niye böyle bir çekim oluşmaktadır'ı açıklayamamıştır.
    Bu sorunun cevapını Ünlü Fizikçi Albert Einstein ortaya koymuştur.
    Uzay zamanı düzeltilmiş yatağınızın çarşafı gibi düşünün. Bu çarşafın üstüne koyduğunuz bir futbol topu çarşafta bir çukurluk yaratır değil mi? başka bir tarafına bir bilya koyun. Çok az çukurluk yaratır. Bir tarafına siz oturun, yatakta kocaman bir Çukurluk oldu değil mi?
    İşte gezegenlerde aynen burdaki gibi kütleleriyle orantılı olarak uzay zamanı eğerler. Bu çukurluk alanına giren cisimleri de kendi üzerine çekerler.
    Kütle çekimi basitçe bu şekildedir.
#27.04.2006 12:14 0 0 0
  • vay bee demek bu kara deLİkleRi arabalarda kullanırlarsa eyvahh hdiyorum petroLCÜlEr baattıııı =) paylaşIm için saol KUsen eLİne saĞLık
#27.04.2006 13:22 0 0 0