Kek Yapmanın Püf Noktaları

Son güncelleme: 12.10.2010 17:47
  • güzel kek yapmanın püf noktaları - yumuşak kek nasıl yapılır - kek yapmanın incelikleri
    Kek yapanlar bilirler hevesle çırpılıp fırına verilen ve sönük bir şekilde çıkan, içi hamur kalmış kekler hayal kırıklığına sebep olur. O keki misafirlerimize sunmak değil, ev halkının önüne çıkartmaktan bile pek hoşlanmayız. Kek bir şekilde birilerine sunulmuşsa "kekim nedense bu sefer pek kabarmamış" gibi birkaç laf edilir. Bunlara maruz kalmamak ve güzel kekler yapmak için dikkat edilecek birkaç nokta:

    1- Kekte kullanılacak sıvı malzemeler (yumurta, yağ, yoğurt, süt, meyve suyu, soda vs.) muhakkak oda sıcaklığında olmalı. Kek yapmaya başlamadan en az 1 saat önce buzdolabından çıkartılmalıdır. Soğuk malzeme kekin kabarmasını engeller.

    2- Kek yapmaya başlamadan evvel kullanılacak bütün malzemeler hazır edilmelidir. Kek kalıbı yağlanıp biraz un serpilerek veya yağlı kağıt serilerek hazır hale getirilmeli, fırın 175 dereceye ayarlanıp çalıştırılmalıdır. Çünkü kalıba dökülen kekin bekletilmeden ısıtılmış fırına verilmesi gerekir.

    3- Yumurtalar mikserle beyaz, köpüklü krema halini alıncaya kadar çırpılmalıdır. Şeker eklenip çırpma işlemine devam edilir. Bu uzun süreli karıştırma işlemi kek piştikten sonra yumurta kokmamasını ve iyi kabarmasını sağlar. Eğer zaman müsaitseyumurta beyazlarını ayırıp başka bir kapta çırpıp keke en son ekleyebilirsiniz. Bu şekilde kabartma tozu kullanmadan kek yapanlar var ama ben henüz ona cesaret edemedim.

    4- Keke eklenecek birkaç damla limon veya kabuğunun rendesi içerdiği asitten dolayı kabartma tozunu harekete geçirip daha fazla kabarmasını sağlayacaktır.

    5- Keke konulacak kuru malzemelerin (un, kabartma tozu, vanilya, karbonat vs.) elenerek sıvı karışıma eklenmesi malzemelerin birbirine daha iyi karışmasını sağlar. Un eklenene kadar mikser kullanılabilir ancak un eklendikten sonra kesinlikle mikser kullanılmamalı bir tahta kaşık yardımıyla fazla çırpmadan karıştırılmalıdır.

    6- Keke konulacak meyve parçası, çerez, kuru üzüm gibi malzemelerin dibe çökmemeleri için kuru olmaları gerekir. Malzemeler ıslaksa una veya nişastaya bulayarak keke eklenmesi gerekir.

    7- Süt kullanılan kekler daha ıslak, yoğurt kullanılan kekler daha kuru ve sünger gibi olurlar. Kakaolu kek, ıslak kek, browni gibi kekler yapılacaksa süt kullanılması daha uygun olur. Kakao ve süt karışınca kekte çikolata tadı hakim olacaktır. Bunun dışındaki sade keklerde yoğurt daha etkili sonuç sağlar.

    8- Keklerde rendelenmiş havuç, elma , çilek gibi malzemeler kullanılacaksa daha yayvan kalıplar kullanılması gerekir. Bu tarz kekler yüksek kalıplarda pişirilirse üzerleri yanık ve içleri iyi pişmemiş kekler ortaya çıkıyor. Pişme süreleri de çok uzuyor. Diğer kekler her türlü yüksek ve derin kalıplarda yapılabilir.

    9- Kekin fırının alt katında pişirilmesi gerekir. Bu şekilde üzeri hemen kızarmadan içi iyice pişecektir.

    10- Kek pişerken özellikle ilk 20 dakika fırının kapağı açılmamalıdır. Kapak açılırsa kabaran kek birden sönmüş olur.

    11- Keki pişerken en son 5-10 dakika fırın 150 dereceye düşürülüp biraz daha pişirilebilir. Bu şekilde kekin üzeri yanmadan içi iyice pişmiş olacaktır.

    12- Kek piştikten sonra kek fırından hemen çıkartılmamalıdır. Fırının kapağı aralanıp bu şekilde bir süre soğuması beklenmelidir. Sıcak fırından çıkan kek soğukla temas ettiği anda biraz da olsa sertleşip, sönebiliyor.

    13- Pişen kekin kalıptan çıkarılması için soğumasını beklemek gerekir. Sıcakken çıkartılmaya çalışılırsa kek parçalanabilir.

    Alıntı:
#12.10.2010 15:37 0 0 0
  • Bugüzel bilgiler icin saol
#12.10.2010 16:13 0 0 0
  • sağol abla teşekkürler pekte yapamam ama
#12.10.2010 17:47 0 0 0