Kadın Erkek Eşitliği

Son güncelleme: 13.10.2010 18:46
  • Kadınlar için 'eşitlik açılımı'
    DSP Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Jale Ağırbaş, Hükümet’in kadın erkek eşitliği konusunda samimi davranarak, ‘kadınlar için eşitlik açılımı’ politikasını uygulamaya koymasını istedi.

    Ağırbaş, yaptığı açıklamada Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı raporda, kadın- erkek eşitliği konusunda Türkiye’nin 134 ülke arasında 126. sırada yer aldığını hatırlatarak, Hükümet’i göreve davet etti.

    Türkiye'de Anayasal ve yasal düzenlemeler bakımından herhangi bir engel olmamasına rağmen, kadın erkek eşitliğinin fiilen bir türlü sağlanamadığını belirten

    Ağırbaş, "AKP’nin kadın erkek eşitliğine ilişkin samimi olmayan politikaları ve zihniyet yapısı yüzünden, kadınlarımızın ekonomiden, istihdamdan, Gayri Safi Milli Hasıla’dan aldıkları paylarda da giderek azalmalar görülmektedir" dedi.

    Dünya Ekonomik Forumu raporunun da bunun açık kanıtlarından biri olduğunu ifade eden Ağırbaş şöyle devam etti:

    "Kadınlarımız, sağlık, eğitim, istihdam, ekonomik güç ve siyasi temsil gibi alanlarda, erkekler karşısında hak ettikleri oranlarda yer alamamakta,

    hizmetlerden dünya ve Avrupa standartlarının altında yararlanmaktadırlar. Türkiye’nin, kadın-erkek eşitliğinde 3. Dünya ülkeleriyle aynı sıralamada yer alması, ülke olarak artık kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına ilişkin farklı bir bakış açısı geliştirmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır.

    Hükümet, ülkemizin rapordaki sıralamasına ilişkin bahaneler bulma yerine, ‘kadınlar için eşitlik açılımı’ politikasını uygulamaya koymalıdır. Bu konuda güçlü bir siyasi kararlılık göstermelidir.

    Türkiye, kadınıyla beraber kalkınma, gelişme ve çağdaşlaşma hedefine kolaylıkla erişebilecektir. Toplumun yarısını teşkil eden kadınlarımızı sosyal hayata katacak, geliştirecek adımların atılması gerekmektedir.

    Hükümet, bu konuda kadınlarla ilgili kurum ve kuruluşların, kadınlara yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının, üniversiteler bünyesindeki kadın sorunları araştırma merkezlerinin seslerine kulak vermelidir.

    Hükümet’in, mevcut sıkıntıların çözümlenmesi için işbirliği içerisinde olması ve yeni bakış açıları ortaya koyması zaruridir.

    Dünya Ekonomik Forumu’nun kadın-erkek eşitliği konusunda yayımladığı yıllık raporlarda yıllardır ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından en kötü durumda olan ülkeler’ arasında yer alan ülkemizi bu ayıptan kurtarmak için gerekli adımları atma konusunda Hükümet’i samimi davranmaya davet ediyorum."



    gerçek gündem

    13 / Ekim / 2010
#13.10.2010 18:06 0 0 0
  • Paylaşım için tesekkürler...
#13.10.2010 18:42 0 0 0
  • Teşekkür paylaşım için

    Konu buraya alındı.
#13.10.2010 18:46 0 0 0