Ispanaklı, Lor Peynirli Pizza

Son güncelleme: 22.05.2006 17:15
  • MALZEMESİ
    Pizza hamuru için:
    1 su bardağı sıvıyağı
    4,5 su bardağı un
    1 tatlı kaşığı tuz
    Maya için:
    1 yemek kaşığı kuru maya ve ayrıca
    1 su bardağı ılık su
    1 tatlı kaşığı toz şeker
    Üzerinin harcı için:
    Yarım demet ıspanak
    1 su bardağı lor peyniri
    Yarım demet taze nane (yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane kullanılabilir)
    3 yemek kaşığı sıvıyağı
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber

    TARİF
    Önce pizza hamurunu hazırlamak için; 1 su bardağı ılık suyun içine kuru maya ve toz şekeri atarak, bir kaşıkla karıştıralım ve ılık bir ortamda 5 dakika kadar kabarması için bekletelim.
    Bu arada derin bir karıştırma kabının içine unu, sıvıyağı, suyu ve tuzu koyalım. Üzerine de yukarıda hazırladığımız mayalı harcı ekleyip, yoğurmaya başlayalım. Hamur iyice karışıp, malzemeler birbiriyle özleşene kadar sıkıca yoğuralım ve üzerini nemli bir bezle örterek en az 30 dakika ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım. Sadece yaprak kısımlarını yarım santim kalınlığında çok ince ince dilimleyelim. Sonra da bir kabın içine alıp, üzerine tuz ve karabiberi ekleyelim. Zeytinyağı ve lor peyniriyle beraber naneyi de ilave edip, bir kaşık yardımıyla iyice karıştıralım.
    Öte yandan bekleyen pizza hamurumuzu dikdörtgen ve yağlanmış fırın tepsisine en fazla bir parmak kalınlığında yayalım. Ama hamurdan bir ayva büyüklüğünde parçayı ayıralım. Sonra bu parçayı hafif unlanmış mutfak tezgahının üzerinde bir merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında dikdörtgen bir yufka şeklinde açalım. Bir bıçak yardımıyla bir santim kalınlığında şeritler keselim. Artık pizzamıza son şeklini verelim.
    Tepsiye yaydığımız pizza hamurunun üzerine ıspanaklı lorlu harcımızı güzelce yerleştirelim. Bu harcın üzerine de daha önceden hazırladığımız hamur şeritlerini verevine yani çaprazlama (diyagonal) olarak dizelim ve güzel bir dekor verelim. Şeritleriniz kısa gelirse elinizle hamurun uçlarına tıpkı yapıştırır gibi bastırın. Dilerseniz bu şerit hamurların üzerine çırpılmış yumurta da sürebilirsiniz.
    Sonra da 175 dereceye ayarlanmış fırın da en fazla 35 dakika kadar pişirelim ve dilimleyerek servise sunalım. Yanına tavuk eti ya da köfte ikramı çok yakışır. Bence ayranı da unutmamak gerek.
#27.04.2006 17:47 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler
#28.04.2006 14:11 0 0 0
  • Ellerine Saglik
#22.05.2006 17:15 0 0 0