Kastamonu Yaş Tarhanası nasıl yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri

Kastamonu Yemekleri Tarhana çorbasının yapılışı yörelere göre değişklik göstersede en beğenilen şekli Kastamonu usulü tarhanadır. En yaygın bilinen şekli ile kuru ve yaş olarak ayrılır. Kastamonu tarhanası yaş ve içerik itibarı ile oldukça zengindir. Tarhana çorbası özellikle Kastamonu köylerinde kahvaltı dahil tüm öğünlerde severek içilir. Doyurucu , besleyici ve lezzetlidir. Diğer yaş tarhanalardan Kastamonu yaş tarhanasını ayıran en önemli özellik ise Darakdalı otudur. Bu ot tarhana çorbasına değişik bir tat verir.

Kastamonu Usulü Yaş Tarhana Yapımı

Malzemeler
1 Kg Süzme köy yoğudu (Kaymağı bol olmalı)
1 Bağ Darak otu
Birkaç tane kurutulmuş acı arnavut biberi (İsteğe Bağlı) ÖNERİLİR
1 Bağ maydanoz
1 Bağ dereotu
1 Bağ yeşil nane
1 Kg Kuru soğan
1 Kg Domates ( Organik tercih edilir )
1/2 Kg Sivri biber
1/2 Kg Kırmızı biber
Tuz ( Bozulmaması için biraz tuzlu olabilir)

Yapılışı
Bütün malzemeler rondodan geçirilip yoğurda ilave edilir. (Darak oto bütün konabilir)
20 Gün kadar buzdolabinda saklayıp 2-3 de bir çalkalayın.
20 Gün sonunda karışımı temiz bir tülben ile süzüp un ilavesi yapın.
Ekmek hamuru şekline gelene kadar çok iyi bir şekilde yoğurun.
Hamurun mayalaşma ile taşacağı için geniş bir kaba koyup serin bir yerde
1-1.5 hafta bekletin. (Mayalaşma sürecinde sıksık karıştırın)

Kastamonu usulü tarhananın pişirilmesi

2 Yemek kaşığı tarhana
1-2 Yemek kaşığı kıyma (Kavrulmuş buzdolabında saklayabilirsiniz)
1-2 Yemek kaşığı yağ (Tercihen Tereyağ)
3-4 Bardak su
Biraz salça (Biber salçası ile normal salçayı karıştırabilirsiniz)
Biraz tuz


Tarhanayı bir kap içinde az su ile ezeriz
Tencerede yağı eritip salça ile kıymayı kavururuz
Tencereye 3-4 su bardağı koyup kaynatırız ve tarhanayı ekleyip karıştırırız.
5-10 dakika kaynatıp hazır hale getiririz.
KAstamonu yaş tarhanasına karabiber çok yakışır unutmayın.

Şahin Uyanık

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3600
favori
like
share