Psikolojinin Alt Dalları

Son güncelleme: 17.10.2010 13:36
  • Açık Öğretim Sosyoloji Dersleri - Psikolojiye Giriş Dersi - Psikolojinin Alt Dalları NelerdirDeneysel PsikolojiDavranışın temelinde yatan nedenleri anlamak için araştırma yapar. Davranışın fizyolojik temelleri olan; duyum, algı, dikkat, bellek, öğrenme gibi konularda deneyler yapar.

    Örneğin: Motivasyonun öğrenme üzerindeki etkisi

    Yorgunluğun dikkat üzerinde etkisi


    Klinik PsikolojiBir kurumda bakılmayı gerektiren duygusal, davranışsal bozuklukları olan, toplumla uyumları kopmuş anormal insanların davranışlarını inceler. Teşhis eder ve tedavisini bilimsel olarak yapar.



    NOT: Psikolog ile Psikiyatrist farklıdır.

    Psikiyatrist: Tıp doktorudur. İlaç tedavisi yapabilir.

    Psikolog: Bilim doktorudur. İlaç tedavisi yapmaz.


    Sosyal PsikolojiBireyin grup içindeki davranışlarını inceler. Bireyin topluma, toplumun bireye etkisini konu edinir. Moda, reklam, propaganda, kamuoyu, insan ilişkileri vb. Sosyal Psikolojinin konularıdır.


    Gelişim PsikolojisiDöllenmeden ölüme kadar bireyin yaşa bağlı davranış değişikliklerini inceler. Birey ne zaman konuşur. Algılama ne zaman başlar. Çocuğun düşünmesinde meydana gelen sistematik değişimler nelerdir. Bireyin çevre ile ilişkisi hangi yaşta nasıl olur, gibi konular Gelişim Psikolojisinin konularıdır.

    3 ana bölüme ayrılır:

    Çocuk Psikolojisi ( Döllenmeden ergenliğe kadar )

    Ergenlik Psikolojisi ( Ergenlikten yetişkinliğe kadar )

    Yetişkin Psikolojisi ( Yetişkinlikten ölüme kadar )

    Hayvan Psikolojisi ( Hayvan gelişimini inceler )


    Eğitim PsikolojisiPsikolojinin eğitim alanlarına uygulanmasından doğmuştur. Okul ortamını ve eğitim sürecini en verimli duruma getirmeyi amaçlar. Okulda öğrencilere testler, mülakatlar uygulayarak öğrencilerin okulla ilgili sorunlarını anlamaya çalışır ve çözümler üretir. Hangi konu kime nasıl verilmeli? Öğretmen nasıl yetiştirilmeli? Eğitim ortamında en yüksek başarı nasıl sağlanmalı? Eğitim programları nasıl düzenlenmeli? Gibi konular üzerinde durur.


    Danışmanlık PsikolojisiHafif duygusal, kişisel sorunları olan bireylerin davranışlarını inceler. Bireye yaşamını kolaylaştıracak bilgiler vererek, ilgilerini ve yeteneklerini açığa çıkaracak kararları almasına yardımcı olmayı amaçlar. Çeşitli testler, mülakatlar uygulayarak bireylerin meslekleriyle, eğitimleriyle ilgili sorunlarını anlamaya çalışır. Bireylerin yaşamlarıyla ilgili en doğru kararı vermelerinde yardımcı olur.


    Psikometrik PsikolojiPsikolojide araştırma sonuçlarının sayılarla ifade edilmesidir. Bu alt dal diğer Psikoloji dallarına testler hazırlar. Mevcut testlerin kullanışlılık düzeyini kontrol eder.


    alıntı
#17.10.2010 13:36 0 0 0