Çocuğun Beslenme Çantasında Ne Olmalı

Son güncelleme: 05.11.2009 20:49
  • Çocuğunuz için hazırlayacağınız beslenme çantası onun gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Okul kantinlerinde satılan hamburger, tost ya da simitle geçiştirilen öğünler, ilerleyen yıllarda vitamin ve demir eksikliğine yol açabiliyor.

    Çocuğunuzun beslenme çantasında neler olmalı?

    Öncelikle, salam, sucuk ve sosis gibi şarküteri ürünlerinden uzak durmalısınız. Çantasında dört besin grubuna ait her şey olmalıdır.

    Ana öğün:

    • Bozulması olası yemekler yerine tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçler olabilir. Sandviçin içeriğini her gün değiştirin ki çocukta bıkkınlık hissi oluşmasın.
    • Sade süt içemiyorsa, meyveli sütlerden çantasına koyabilirsiniz.
    • Yumurta olmazsa olmazlardan!
    • Meyvenin hepsini bitiremeyeceklerinden küçük porsiyonlar daha iyi olacaktır. Kurutulmuş meyveler de taze meyveye alternatif olabilir.
    • Büyüme yoğurtları olarak satılan gelişime katkı sağlayan süt ürünleri, tatlı yerine koyulabilir.
    • Domates, salatalık ve havuç gibi söğüş yenebilecek sebzeleri, parmak kalınlığında küçük parçalara bölüp uygun bir kabın içerisinde karıştırarak çantaya koyabilirsiniz.

    Sandviç Önerisi: Fındık ezmesi ve çikolatayı her çocuk severek yer. Ekmeleri dilimleyip sert olan kabuklarını ayıklayın ve üzerine fındık ezmesi sürdükten sonra rulo yapıp beslenme çantasına koyabilirsiniz.

    Ara öğün: Ev yapımı kurabiye, peynirli poğaça, üçgen sandviçler, taze meyve veya kuru meyveler ara öğünler için doğru alternatifler olacaktır.

    Beslenme eğitimi süreç gerektirir. Çocuğunuzu yemesi için zorlamayın ya da arkadaşı ile kıyaslayıp "o büyüyecek, sen büyüyemeyeceksin", "bak bunu ye sana çikolata alacağım" gibi örnekler vermekten kaçınmalısınız. Bunun yerine, aldığı yiyeceğin kendisi için önemli olduğunu yumuşak bir dille hikaye anlatır gibi anlatmalısınız. Hatta siz bir meyve olun, sebze olun ve kendinizi anlatmaya başlayın.



#05.11.2009 20:49 0 0 0