Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, ''İnsanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmı, yiyeceklerdeki bakterilerden kaynaklanmaktadır'' dedi.
Nizamlıoğlu, Konya-Karaman Veteriner Hekimleri Odası ve Selçuk
Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi tarafından Dünya Veteriner
Hekimler Günü nedeniyle düzenlenen ''Gıda Güvenliğinde Veteriner Halk
Sağlığı'' konulu panelde, gıda güvenliğinin, gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararlıların bertaraf edilmesi için alınacak tedbirlerin bütününü ifade ettiğini söyledi.
Veteriner halk sağlığının, sadece gıdayı kapsamadığını, aynı zamanda insan, çevre ve hayvan üçgeniyle birlikte, halkın sağlığına katkıda bulunmayı amaçladığını ifade eden Nizamlıoğlu, ''Gıda güvenliğini, çiftlikten sofraya kadar her aşamada sağlamak, veteriner halk sağlığının en önemli görevleri arasındadır'' dedi.
İnsanların, yediklerinden dolayı hastalanabildiğini belirten Nizamlıoğlu, şunları kaydetti:
''İnsanlarda görülen hastalıkların büyük bir kısmı, birkaç gün önceden yenen yiyeceklerdeki bakterilerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle gıdada hijyen çok önemlidir. Gıda maddelerinin, sağlık sorunlarına neden olmayacak ortamlarda üretilmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda Tarım Örgütünün, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla, gıda maddelerinin üretim, işlenme, muhafaza, taşıma ve dağıtım aşamalarında denetim tedbirleri getiriyor. Son yıllarda ön plana çıkan konular arasında 'Ahırdan Sofraya Gıda Güenliği' kavramı da bulunmaktadır. Gıdanın üretiminden tüketimine kadar her aşamada veteriner hekimlere büyük görev düşmektedir.''

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 390
favori
like
share
refik Tarih: 11.05.2006 09:03
değerli bilgilerin için teşekkürler
doktoruydu Tarih: 08.05.2006 07:13
[COLOR=orangered]eline sağlık
DİDEM Tarih: 02.05.2006 17:25
haklısın , ama hormonlu yiyecekleri maalesef yiyoruz hijyenede dikkat
ediyoruz, verdigin değerli bilgilerin için teşekkürler. :70:
casper Tarih: 02.05.2006 16:05
Yediğimiz yiyeceklerin temiz ve sağlıklı ortamlarda hazırlanması,et ve sebzelerin hormonsuz ve sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi sağlığımız açısından çok önemlidir,
Geçenlerde çok hoş bir lokantada yemek yedim,fazla bir özelliği olmayan sıradan bir yerdi,ancak çok temiz bir yerdi vede amerikan servisi olarak çok güzel bir tanıtıcı yazı hazırlamışlar,kullanılan etler veteriner eşliğinde ve özel yemlerle yetişiyormuş ve el değmeyen makinalarla köfte yoğuruluyormuş v.s.
inanın orada yediğim yemek okadar içime sindiki
ozlems_o Tarih: 02.05.2006 12:12
evet SU PERİSi haklısın özellikle bizlerin hijrene önem vermemiz gerekio. bu konuda dikkatli olmalıyız