deli dana uyarısı

Son güncelleme: 08.05.2006 09:27

  • İngiltere'nin, ihraç ettikleri kan ürünlerinde Deli Dana görülebileceği ve en riskli ülkelerin Türkiye ve Brezilya olduğu açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı.



    Sağlık Bakanlığınca, deli dana riskli herhangi bir kan ya da kan ürününün Türkiye'ye girişinin olmadığı bildirildi.

    Sağlık Bakanlığı tarafından ''Deli dana hastalığı riski bulunan
    kan ürünlerinin İngiltere tarafından Türkiye'ye satıldığına'' yönelik
    haberlerin tekrarlanması üzerine, yazılı açıklama yapıldı.

    ''Deli dana hastalığı bulunan kan ürünlerinin Türkiye'de kullanıldığı'' şeklindeki haberlerin 27 Eylül 2004 tarihinde de ortaya atıldığı hatırlatılarak, bu bilginin doğru olmadığının Bakanlık tarafından yapılan açıklamada belirtildiğine dikkat çekildi.

    Bugün bir İngiliz gazetesi tarafından aynı haberin tekrar yayınladığı belirtilerek, şöyle denildi: ''2004 tarihinde de yaptığımız açıklamada belirttiğimiz gibi 'deli dana' hastalığı bulunduğu iddia edilen kan ve kan ürünlerinin seri numaraları o tarihten itibaren takibimiz altındadır. Deli dana riskli herhangi bir kan ya da kan ürününün Türkiye'ye girişi olmamıştır.
    Ayrıca, deli dana hastalığı ülkemizde şu ana kadar görülmemiştir.''

    Bakanlık tarafından kan ürünlerinde her ürünün seri bazında HBsAg, Anti HCV, Anti HIV1-2, sterilite, toksitite, pirojenite yönünden incelendiği kaydedilerek, ürünün üretildiği plazma havuzlarının ise HCV RNA yönünden Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Viroloji ve Biyolojik Kontrol Laboratuvarları tarafından analize edilerek kullanıma sunulduğu bildirildi.

    Açıklamada, ''Ayrıca Bakanlığımız, tüm hastaların kan ve kan ürünleri kullanım kayıtlarını titizlikle tutmakta, insan sağlığına verdiğimiz önem doğrultusunda bu hastalıkla ilgili gelişmeler dikkatle izlenmektedir'' denildi.

    İNGİLTERE'NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA

    İngilterenin önde gelen gazetelerinden Guardianın Bilgi Edinme Yasası kapsamında sorulan bir soruya verilen yanıta dayandırarak verdiği haberde, Türkiyenin İngiltereden aldığı kan ürünlerine dikkat etmesi gerektiği vurgulandı. Haberde, İngilterenin söz konusu kan ürünlerinin 1990lı yıllarda ihraç ettiği ve bu kan ürünlerinin "hemofili, ciddi yanıklar ve bağışıklık sistemi zayıflığı" gibi sorunlarla mücadele için kullanıldığı ifade edildi.

    Deli Dana hastalığı salgını döneminde İngiltereden başka ülkelere giden etleri yiyen 28 kişide, hastalığın insanlarda görülen vCJD türünün tespit edildiği ve otoritelerin şimdi "verilen kan ürünleri yüzünden hastalığı kapan ancak henüz hastalığın belirtileri görülmediği için farkedilmeyen" ikinci bir salgından endişe duyduğu bildiriliyor.

    "TÜRK SAĞLIK BAKANLIĞI ÖNLEM ALMALI"

    İngiliz Sağlık Koruma Ajansının, "kanın potansiyel enfeksiyon durumu" konusunda kaygılı olduğu ve vCJDnin potansiyel risklerinin "son derece belirsiz" olduğuna inandığı kaydedildi.
    Ajans bu yüzden Brezilya ve Türkiyedeki Sağlık Bakanlığının vCJDnin muhtemel bir salgınına karşı dikkat etmesi ve gerekli önlemleri alması gerektiği uyarısında bulundu.

    "HASTALARI BULUN VE UYARIN"

    İngiltereden yapılan uyarıda, bu ülkeden alınan kan ürünlerinin verildiği Türk hastaların tespit edilmesi ve onlardan "kan, organ ya da doku bağışlamamalarının, ayrıca gerekli hallerde doktorları ve dişçileri uyarmalarının istenmesi" gerektiği vurgulandı.

    Yurt dışında ne kadar insanın risk altında olduğu bilinmezken, bu sayının İngilterede 6 bin olduğu tahmin ediliyor.

    İngiliz yetkililer, bugüne kadar plazma ürünlerine bağlı olarak hiçbir vCJD vakasının görülmediği, İngiliz kan plazmasından yapılan ürünlerin kullanımının 1999da teorik risklere karşı bir önlem olarak durdurulduğunu, ancak 1999dan önce bu tür ürünleri kullananların risk altında olabileceği uyarısında da bulundu.

    TÜRKİYE 2004TE "SORUNUMUZ YOK" DEMİŞTİ

    İngiltereden gelen kan ürünlerinde Deli Dana virüsünün olabileceği yönündeki iddialar daha önce de gündeme gelmiş ancak Türk yetkililer, Türkiyedeki ürünlerin "temiz" olduğunu savunmuştu.
    Sağlık Bakanlığı, 2004 yılında ortaya atılan benzer iddiaların ardından, "Türkiyeye giren kan ürünlerinin her serisinin analizden geçtiğini" açıklamıştı.

    Daha önce yapılan benzer bir uyarıda, Türkiyede 1995- 1997 yılları arasında kan alanların risk alttında olabileceği vurgulanmıştı.
    Türkiye, İngiltereden aldığı riskli kan ürününün 840 ünite olduğunu açıklamıştı. Ancak bugün İngiltereden gelen "En risk altındaki ülke Türkiye" uyarısı, daha önce açıklanan sayı konusunda soru işaretlerine neden oldu.

    DELİ DANA NEDİR?

    İngilterede 1990lı yıllarda büyük sıkıntı yaratan Deli Dana hastalığının hayvanlarda görülen türü BSE, insanlarda görülen türü ise vCJD olarak anılıyor.

    Hastalığa yol açan virüsün yaklaşık 10 yıl tadar kuluçkada kaldığı ve vücuda daha sonra yayıldığı vurgulanıyor. İngiltereden gelen uyarının altında da virüsün 10 yıldan önce tespit edilemeyebileceği korkusu yatıyor. Hastalığın son aşamasında beyin hücrelerini öldürdüğü ve beyni süngerleştirdiği, bunun sonuncunda da hastanın öldüğü belirrtiliyor.

    Hastalığın başlıca belirtilerinin ise şunlar olduğu kaydediliyor:
    "-Aşırı gerginlik ve asabiyet,.
    -Diş gıcırdatma.
    -Davranış bozukluğu.
    -Başı sağa sola sallama.
    -Göz bebeklerinde büyüme.
    -Depresyon.
    -Halüsinasyon.
    -Hafıza kaybı.
    -Bunama.
    -Hareket güçlüğü.
    -Konuşma bozukluğu."


#03.05.2006 14:02 0 0 0
  • didem,bilgilendirmen için teşekkürler.kimin sözüne nekadar güveneceğiz,galiba zaman gösterecek. sevgilerimle
#03.05.2006 16:08 0 0 0
  • Maalesef bir sağlık skandalı daha
#03.05.2006 16:34 0 0 0
  • büyük ve küçük baş hayvanların tamamının ciddi bir taramadan geçirilmesi gerekir.deli dana virüsünün en önemli kaynaklarından olan hayvan yemleri tavukculuk sektöründe kullanılmaktadır. Onun için bütün hayvanların taramadan geçirilmesinde fayda vardır.
#03.05.2006 22:46 0 0 0
  • ben inanmıyorum kimseye yaa kesin ingiltere yollamıştır sağlıksız kanlarını

    bilgiler için sağol
#04.05.2006 07:27 0 0 0
  • eline sağlık
#08.05.2006 09:27 0 0 0