Bebeğinizi koruyun

Son güncelleme: 04.05.2006 14:45
  • "Bebeğinizi koruyun"

    Bebeğiniz meraklı, küçük bir canavara dönüşmeye başladıysa, ev kazaları ve yaralanma riski doğacaktır. Bu nedenle bazı önlemler almakta fayda var.



    Bebeğiniz emeklemeye başladığında, büyük bir heyecanla yürümeye başlamasını beklersiniz. Oysa emekleme çağında tam bir şirinlik muskası olan çocuğunuz, yürümeye başladıktan sonra ayaklı potansiyel bir tehlikeye dönüşür. Bir kere meraklıdır. Kapalı dolaplar, prizlerin delikleri, mutfak ve banyo merakını en çok cezbeden alanlardır. Eh sonuçta çocuğun tam keşfetme ve öğrenme çağı da olduğu için, her şeyi yasaklayamazsınız da. Bu durumda ev kazaları ve yaralanma riski artar. Peki bu durumda ne yapabilirsiniz? İşte bazı öneriler:

    Banyoda güvenlik
    Çocuğunuzun düşme ve zehirlenme tehlikesi ile en fazla karşı karşıya kaldığı yer olan banyoda almanız gereken önlemler:
    Çocuğunuzu banyoda tek başına bırakmayın.
    Çocukların tuvalet veya banyoda boğulmasını engellemek için klozet kapağını kapalı tutun.
    Elektrikle çalışan aletleri fişe takılı halde bırakmayın.
    Tüm banyo ürünleri, temizlik malzemeleri ve ilaçlar çocukların ulaşabileceği yerlerden uzakta, kilitli bir dolapta tutun.
    Banyoda kaymayı engellemek için plastik paspaslar kullanın.
    Çocuğunuzun küvette boğulma tehlikesini engellemek için,
    10 cm'den fazla suyla doldurmayın.
    Çocuğunuzu banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığını önceden kontrol edin. Banyo suyunun sıcaklığının 36°C, oda sıcaklığının 22 - 24° C olması gerektiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.
    Banyoda bulunan sert yüzeyleri ve sivri köşeleri plastik örtülerle sarın.
    Çocukların tek başına banyoya girmelerini engelleyin.
    Mutfakta güvenlik
    Pişmekte olan yemekler, kap-kaçak ve ayrıca da yemeğin hazırlanmasıyla uğraşırken, dikkatinizi çocuğunuza tam olarak veremeyebilirsiniz. Bu da mutfağı riskli bir mekan haline dönüştürür. Ayrıca bazı besinlere dikkat etmekte de fayda var. Havucu çiğ yedirmeyin, üzümleri soyup kesmeden vermeyin. Sert şeker ve fıstık yemesine engel olun.

    Yanıklara karşı önlemler
    Yanıklar çocukluk çağında en sık karşı karşıya kalınan kazaların başında geliyor. İşte bu noktada önlem için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:

    Su ısıtıcı termostatın derecesini 45 C'nin altında tutun. Bebeğinizi tek kolunuzda taşımayın ve diğer elinizle sıcak bir içecek içmeyin.
    Sıcak içecekler taşırken çarpmayı engellemek için çocuğunuzun evin içinde nerede olduğuna dikkat edin.
    Tencere saplarını ocağın merkezine doğru yerleştirin.
    Bebeğin biberonunu ya da kavanozlardaki yiyeceklerini ısıtmak için mikrodalga fırın kullanmayın.
    Yiyecekleri pişirme kabıyla değil başka bir kapta sunun.
    Sıvıları bebeğinize vermeden önce ,her zaman sıcaklığını bileğinizin iç kısmında kontrol ederek verin.
    Mutfakta bir yangın söndürücü bulundurun.
    Elektrikle çalışan aletleri fişte bırakmayın.
    Deterjanları, plastik torbaları, bıçakları, kibritleri, temizlik ürünlerini ve toksik (zehirli) maddeleri çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun.
    Tüm dolaplarda çocukların açamayacağı şekilde kilitler oluşturun.
    Boğaza yabancı cisim kaçmasını engellemek için
    Bebekler ve küçük çocuklar, nesneleri keşfetmek için onlara dokunmak ve ağızlarına almak isterler. Bu durumda çocuğun merakını "Yapma, dokunma!" diyerek öldürmek yerine, bazı basit önlemler almayı tercih edin:

    Çocuk oyuncakları seçiminde doğru tercihler yapın. Ayrılabilen kısımları olmayan ve çocuğunuzun yaşına uygun olanları seçmeye çalışın.
    Hiçbir zaman 4 yaşın altında ki bir çocuğa pişmemiş havuç, fıstık, sert şeker ve üzüm vermeyin.
    Emzik kullanmayın. Kullanılacaksa da küçük parçalara ayrılmayacak kadar güçlü emzikleri tercih edin. Emziğin büyük, sert olmasına ve üzerinde hava delikleri bulunmasına özen gösterin. Emziği hiçbir zaman bir kurdeleye ya da kordona bağlamayın.
    Kabloları ya da ipleri kısaltın. Bunları çocukların ulaşabileceği yerden uzakta tutun.
    Bozuk paraları, toplu iğneleri, düğmeleri, pilleri, balonları ve diğer küçük cisimleri çocukların ulaşabileceği yerlerde tutmayın.
    Kafa travmaları çok önemli
    Çocuğunuzun oynarken düşmesi, kafasını vurması gibi durumlar da son derece olasıdır. Bu nedenle ağır kafa travması belirtilerini tanımak önemlidir:

    Bilinç kaybı
    Uyandırılma güçlüğü
    Sürekli kusma
    Herhangi bir yerden sürekli kanama
    10 dakikadan daha fazla süren soluk renkli cilt görünümü
    Hafif kafa travması yaşandığında çocuk uyanıktır, bilinci açıktır, rengi normaldir. 10 dakikadan daha kısa süre ağlar ve oyun oynamaya hemen döner. Kesilen yere bir gazlı bez ya da bezle direkt bası uygulayın. Daha sonra yarayı temizleyin ve bandajla sarın. Ağır kafa travmalarında ise eğer boyun travmasından da şüpheleniyorsa çocuğu kıpırdatmayın, ya da boyun ve gövdesini tek bir parça halinde kıpırdatın. Derhal doktor çağırarak hemen hastaneye götürün.
#04.05.2006 14:45 0 0 0