Kan basıncının normal değerlerin üzerinde olması olarak tanımlanan hipertansiyon, şişmanlık, alkol ve sigara tüketiminden olumsuz etkileniyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özlem Sert, hipertansiyonun belirti ve zararları ile nasıl bir beslenme gerektirdiğini cnnturk.com'a anlattı
Hipertansiyon riskini artıran etkenler neler?
"Hipertansiyon kan basıncının bazı nedenlerden dolayı, böbrek hastalığı, kullanılan bazı ilaçlar, kalp-damar hastalığı, gebelik gibi normal değerlerinin, 120/80 mm/Hg üzerinde olmasıdır.
Şişmanlık, aşırı tuzlu yeme alışkanlığı, doymuş yağların aşırı tüketimi, alkol ve sigara tüketimi hipertansiyon riskini arttırır."
Ne gibi belirtileri var?
"Kişi çoğu zaman hipertansiyon belirtilerini hissetmez, başka bir nedenden dolayı doktora gittiğinde açığa çıkar. Bu nedenle düzenli olarak özellikle 50 yaş üzeri kişiler ölçüm yaptırmalıdırlar.
Baş ağrısı, ensede ağrı hissi, yorgunluk, sık idrara çıkma, çarpıntı, kulak çınlaması gibi belirtiler görülebilir."
Zararları neler?
"Tedavi edilmezse tansiyon kişide kalp-damar hastalığı ve böbrek hastalıkları riskini artırır, hatta görme bozuklukları yaratabilir."
Nasıl bir beslenme uygulanmalı?
"Tedavide olumlu sonuç alınması için doktor tarafından önerilen ilaçların yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de gereklidir.
Şişmanlık, hastalık riskini artıran en önemli etkendir ve bu nedenle kişide kilo fazlalığı varsa kilo vermelidir. Kilo ile beraber şeker hastalığı ve kalp-damar hastalıklarının görülme riski de artacaktır. Tansiyonlu kişide 1 kg. yağ kaybı tansiyonu 0.2 cm/Hg düşürecektir.
Tuz tüketimi tansiyon değerine göre ya azaltılmalı ya da kaldırılmalıdır. Tuz tüketiminin azaltılması tansiyonu düşürecek ve ilaca olan ihtiyacı da azaltacaktır.
Yemeklere tuz serpilmemeli, yemekler az tuzlu pişirilmeli, tuzsuz ekmek tüketilmelidir. Birçok yiyecek içinde doğal olarak sodyum bulunmaktadır. Sodyumu azaltılmış tuzlar ise doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Yemeklere doymuş yağ asla katılmamalıdır. Doymuş yağ yerine damar sağlığı için fındık yağı, soya yağı, mısırözü yağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı tüketilmelidir. Etleri kızartmak yerine ya ızgara ya da haşlama olarak tüketilmelidir. Sakatat asla tüketilmemelidir.
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinin tansiyonu olumlu etkilediklerine dair çalışmalar mevcuttur. Böbrek hastaları dışında tansiyon hastalarının potasyumdan zengin yiyecekler tüketmesi, sebze ve meyveler, veya supleman kullanmasının tansiyonu düşürücü etkisi ve hücre geçirgenliğini artırarak besinlerin hücre içine girmesini sağlamaktadır.
Kalsiyumunda tansiyonu düşürücü etkisi bulunmaktadır, bu nedenle hergün öğünlerde az yağlı yoğurt, günde bir bardak kadar az yağlı süt tüketilmeli, günde bir avuç kadar fındık veya bademden de destek alınmalıdır."
Başka dikkat edilmesi gerekenler nedir?
"Alkolün ve kafeinin kan basıncını artırıcı etkisinden dolayı tüketimi azaltılmalıdır. Sigara ise damar sağlığını negatif etkilediğinden, özellikle büzüşmesine neden olup tansiyonu yükselteceğinden tüketilmemelidir.
Düzenli olarak yapılan spor en azından yürüyüşün bile kan basıncını kontrol ettiği, kilo verilmede destek unsur olduğu, kalp-damar sağlığını koruduğu bilinmektedir. Bu nedenle günde bir saatlik yürüyüşün olumlu etkileri olacaktır."

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 540
favori
like
share
doktoruydu Tarih: 11.05.2006 16:08
teşekkürler.......
menekşe çiçeği Tarih: 11.05.2006 09:08
Paylaşımın için teşekkür ederim :3:
refik Tarih: 10.05.2006 09:15
bilgilerin için teşekkürler
ozlems_o Tarih: 06.05.2006 10:30
şişmanlık her hastakta rol oynuyor. özellikle ilerleyen yaşlarda buna dikkat etmeliyiz

ayrıca tıkırın da dediği gibi sarmısak tansiyonun dengelenmesini sağlıyor :85:

bilgiler için sağol abla
tıkır Tarih: 05.05.2006 22:49
[font=Times New Roman][size=24][color=#ccccff]"Arkadaşım gerçekten güzel bir konuyu gündeme getirmişsin, ben de bişey söyliyeyim; Yüksek veya Bende ki gibi Alçak tansiyon için bildiğim en iyi ilaç bildiğimiz Sarımsak.Paylaşım için teşekkürler.
casper Tarih: 05.05.2006 18:26
Şişmanlık hipertansiyon u etkilediği gibi; kalp hastalıkları, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, safra kesesi hastalıkları ve bazı kanser türleri ile ilişkisi olan, insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. :85:

Bilgilendirdiğin için teşekkürler su-perisi

benim mesajımda :üç beyaz dan uzak duralım UN-TUZ-ŞEKER