Çölyak hastalarının bağırsakları 'gluten' adı verilen ve buğday, arpa, çavdar ile yulafta bulunan bir proteine karşı duyarlı....
Taylight Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, "Çölyak hastalığı glutene karşı reaksiyon göstermesi sonucu gelişen ve sindirim sisteminin işlevini bozan bir hastalıktır" diyerek, çölyak konusunda şunları anlattı: "Çölyak hastasında, gluten içeren gıdaların alınmasıyla ince bağırsaklardaki villus adı verilen parmaksı çıkıntılar, vücudun bu maddeye karşı oluşturduğu iltihabi bir reaksiyon sonrasında hasar görür ve yok olur. Böylece diğer besinlerin sindirimi ve emilimi de bozulur. Emilim bozukluğu gelişir. Son araştırmalara göre bu hastalıkta bağırsakta olması gereken ve gluteni parçalaması gereken bir enzimin eksik olduğu öne sürülmüştür. Bu enzim olmadığında gluten değişmeden bağırsaklara ulaşmakta ve toksin etkisi yaratarak hastalığın başlamasına yol açmaktadır. Bu hastalık emilim sorunları ile birlikte ortaya çıkabildiği gibi, demir eksikliği anemisi, diş minelerinde bozukluk, boy kısalığı, artrit vb. rahatsızlıklarla da ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı tanısı zamanında konulamazsa önemli sağlık sorunlarına hatta ölümlere bile neden olabilir."