Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), 6 binden fazla gıda maddesi, ilaç ve içeceğin içeriğinde bulunan yapay tatlandırıcı "aspartam"ın kanserojen olmadığı ve rahatlıkla tüketilebileceğini açıkladı.

EFSA Müdürü Dr. Hermann Koeter, geçen yıl İtalyadaki Ramazzini Enstitüsünün yaptığı ve aspartamın kansere yol açtığının belirtildiği araştırma raporuna ilişkin olarak, bu araştırmanın aspartamın kullanımının engellenmesini gerektirecek bilimsel temele dayanmadığı sonucuna vardıklarını belirtti.

Dr. Moranda Soffritti başkanlığındaki ekibin yaptığı araştırmada, kobaylara insanların alabileceğine yakın dozda aspartam verilmiş, dişi kobaylarda lenf ve kan kanserine yol açan tümörlerde belirgin artış gözlenmişti. EFSA, yapılan bu araştırmada, verilen doz ve etkiler arasında hiçbir bağlantının olmadığını, dolayısıyla bu kanserlerin oluşumuna aspartamın neden olduğunun ispatlanamadığını söyledi.

Her şeye rağmen, aspartamın piyasaya sürülmesinden bu yana çok tartışılan bir madde olduğunu hatırlatan Dr. Koeter, gelecekte konuya ilişkin yeni bilgiler edinilirse EFSAnın bunları inceleyeceğini kaydetti.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 507
favori
like
share
doktoruydu Tarih: 11.05.2006 10:21
teşekkürler.......
SU-PERISI Tarih: 07.05.2006 22:09
Belli dozda kullanılınca zararlı etkisi yok. Fakat çocuklar aspartam içeren ürünlerden uzak tutmalıyız.teşekkürler casper.
ozlems_o Tarih: 07.05.2006 20:38
zararlı veya değil

şuana kadar onu tüketen milyonlarca insanın şuçu ne yaaa :18:

haber için sağol casper