Monosit Nedir

Son güncelleme: 22.11.2010 22:36
  • monosit yüksekliği - lökosit - monosit testi - lökosit yüksekliğine sebep olan hastalıklar - monosit yüksekliği nedenleriMonosit bir lökosit türüdür. Kanımızda bulunan lökositlerin akyuvarların ortalama olarak yüzde 1,7-9,3 'ünü oluştur.Yani monosit testinin normalin üstü olarak nitelendirilmesi için kabaca % 10'un üstü olması gereklidir.

    Monositler kemik iliğinde yapıldıktan sonra kan dolaşımına geçerler. Kan dolaşımında birkaç saat dolaşımından dokulara girerler. Dokulara geçen monositler makrofaj adını alır. Monosit yükseliği vücut savunmasında görevli olup fagositoz yaparlar. Monositlerin bir diğer görevi ise enfekte edilmiş vücut hücrelerini ortadan kaldırabilmeleridir. Monosit testi tek başına yapılan bir test değildir.

    Kan sayımı yani hemogram testi parametreleri içinde diğer parametrelerle birlikte değerlendirilen bir testdir. Düşük çıkmasından çok yüksek çıkması klinik olarak anlamlıdır. Monositler bir çok hastalıkta yüksek çıkabilmektedir

    Monositlerin yüksek olarak değerlendirilmesi için monosit yüzdesinin % 10 'un üstünde olması gereklidir. Bazı kaynaklarda ise % 12 ve üstü monositlerin yüksek olarak değerlendirilmesi yönünde kabul edilmektedir.

    Monositlerin yükseldiği durumlar nelerdir?

    Bazı bakteriyel enfeksiyonlar:
    Akut enfeksiyonlar sonrası iyileşme dönemleri
    Bazı protozoal enfeksiyonlar (sıtma gibi)
    Bazı kan hastalıkları (monositik lösemi,KML,Polisitemi gibi)
    Lenfomalar
    Bazı kanser türleri (Over,Mide,Meme Kanseri gibi)
    Sebebi bilinmeyen bazı ateşli hastalıklar


    alıntı
#22.11.2010 22:36 0 0 0