Tüberküloz Belirtileri - Verem Tedavisi Hakkında

Son güncelleme: 23.11.2010 11:04
  • Tüberkoloz Belirtileri Nelerdir - Tüberkiloz Tedavisi - Verem Belirtileri - Verem Tedavisi Nasıl Çıkar - Tüberkilosun Sebepleri Nelerdir
    Verem Hastası Belirtileri; Halsizlik, yorgunluk, sebepsiz gibi görünen zayıflamalar, kan tükürme, öksürük, ateş ve terlemelerle kendisini gösteren akciğer veremi, dört nala giden ve çok çabuk öldüren şekillerinden tutunuz da, uzun yıllar birçok sıkıntılarla yatakta yatmağa mecbur eden ve hastayı, bir mum gibi günden güne zayıflatıp eriten şekillerine kadar, pek çok safhalar gösteren sinsi ve korkunç bir hastalık halindedir.



    Akciğerlerde husule gelen bu safhaları iyice görüp anlamak için (Röntgen) en iyi bir teşhis vasıtasıdır.



    Akciğer veremleri sırasında akciğerlerde hâsıl olan yara ve iltihaplar dolayısıyla bu organlarda türlü türlü bozukluklar ortaya çıkabilir.



    Bazı defa akciğerin bir veya birkaç noktasında beliren iltihaplar, vücudun müdafaa kuvvetleri karşısında, az zamanda, kapanıp kireçlenebildikleri halde, bazı defa da iltihaplar gittikçe ilerleyerek ve akciğerlerin çürüdüğüne delâlet eden bir takım (boşluklar) hâsıl dip bütün ciğerlerin harap olmasına sebebiyet verebilirler.



    Uzun yıllar sinsi bir halde devam edebilen akciğer vereminin bütün safhalarında hasta, hastalık, günlerinin önemli bir kısmını ayakta gezmekle geçirebildiğinden balgamlarında pek çok verem mikrobu bulunan bu gibi hastaların, mikropları etrafa saçmamak için, çok dikkatli hareket etmeleri lâzım gelir. Böyle olmadığı takdirde sağlam insanların bu gibi hastaların etrafa saçılan tükürük ve balgamlarıyla verem mikroplarına bulaşmaları pek tabiidir. Küçük çocuklar verem mikrobuna karşı gayet hassastırlar. Bunlar, öksürüp aksıran ve balgamında mikrop bulunan bir veremlinin ağzından fırlayan tükürük damlacıklarına karşı bulunmak zorunda kalırlarsa ağız, burun ve teneffüs yollarından mikrobu kolaylıkla alabilirler.



    Hatta bunların gözleri ile de mikropları alıp vereme bulaştıkları ve bu tesirle çocuğun vücuduna giren verem mikroplarının boyundaki lenfa bezlerine gelip oturarak onların şişirdikleri (sıraca) ve ilk verem odağını orada hâsıl ettikleri her zaman görülen hallerdendir.



    Zaten verem mikropları vücuttaki lenfa bezlerini çok severler. Bedene ilk girdikleri zaman lenfa yollarından ilerleyerek vücudun boyun, iki akciğer arası, koltuk, kasık gibi yerlerindeki lenfa bezlerine yerleşerek uzun müddet oralarda canlı kalabilirler.



    Buralarda sinsi bir tarzda oturan mikroplar, yorgunluk, uykusuzluk, açlık, sefalet gibi vücudu zayıf düşüren birçok sebeplerle günün birinde azgınlaşarak kana karışırlar ve vücudun bazı organlarına gelip oturarak orada verem iltihabı ve yaralarını hâsıl ederler.



    îşte bu suretle azgınlaşan verem mikroplarının kana karışarak beyin zarlarına oturup orada (verem menenjiti) dedikleri hastalığı hâsıl etmesi mümkün olduğu gibi gırtlakta oturarak (gırtlak veremi), böbrekte oturarak (böbrek veremi), göğüs boşluğunda, akciğerde ve akciğerlerin üzerini kaplayan ince zarlarda hastalık hâsıl ettikleri her zaman görülür.



    Bunlardan başka verem mikropları kemikleri, kemiklerin içindeki ilikleri, organların oynak yerlerini (eklem'leri) de tutabilirler. Oralarda sık sık yerleşerek uzun süren iltihaplar yaptıkları görülür.



    Böylece (kemik veremi), (eklem veremi) denilen şekiller ortaya çıkar. Bazı hallerde gözlerde, kulaklarda bile verem hastalığının yaptığı bir sürü sıkıntılı arızalara rastlamak mümkündür.



    Deri üzerinde verem mikroplarından hasıl olan yaralar (lüpüs) uzun yıllar süren, insanı pek ziyade rahatsız eden hastalıklar halindedirler.
#23.11.2010 11:04 0 0 0