Futbol Kulüplerinin Armalarındaki Anlamlar

Son güncelleme: 26.07.2013 11:49
  • kulüp amblemleri - kulüpler - spor kulüpleri armaları - armaların anlamı - futbol kulüp armalarının anlamı - barcelona - real madrid - milan - fenerbahçe

    noimage
    Real Madrid: Madrid ekibinin başındaki "Real" yazısı Royal yani krallıktan gelmektedir. Franco'nun ülkenin başına geçmesiyle "Real" yazısı kulübün adına ikinci kez eklenmiştir. Armada yer alan taç şekli de yine kraliyet ailesini temsil eder. Franco'nun İspanya'da başa geçmesinden sonra İspanya Kralı Alfonso'nun ülke dışına kaçması ardından bu kraliyet logosu Madrid kulübünün armasına eklenmiştir. "Mor menekşeler" olarak ülkemizde adlandırılan Real Madrid'in formasında yer alan beyaz renkten dolayı İspanya'da "Beyazlar" olarak adlandırılır.

    noimage
    Sevilla FC: 1905 yılında kulübün arması 1922 yılında dizayn edilmiş ve bugüne kadar değişmemiştir. 1922 yılında sol üst köşedeki figür, futbol topu ve kulübün renkleri olan kırmızı beyaz çizgiler eklenmiş ve bugünkü halini almış arma. Sol üstte yer alan figürdeki üç kişi, Sevilla kentinin tarihteki koruyucu azizleri olarak kabul edilen Saint Isidoro, Saint Fernando ve Saint Leandro.

    noimage
    FC Barselona: Katalanların Milli Takı'mı olarak görülen Barselona'nın forma renkleri bordo-mavidir. Kulüp armasında da bu renkleri görebiliyoruz. Sağ üstte Katalan renkleri ve sol üstte de beyaz zemin üzerinde kırmızı bir haç vardır. Armanın tam ortasında da ilk futbol toplarını simgeleyen bir top vardır.

    noimage
    Genoa: Tam adı 'Genoa Cricket and Football Club SpA' olan ve İtalya'nın üç büyüğünden sonra (Juventus, Milan, Inter) en çok İtalya Ligi Şampiyonluğu kazanan (9) kulüp olan Genoa, 7 Eylül 1893 tarihinde bir kriket ve atletizm kulübü olarak İngilizler tarafından kurulmuştur. Kulüp 10 Nisan 1897 tarihinde de futbol şubesini açmıştır. Genoa'nın armasındaki ana tema, Griffin adı verilen ve aynı zamanda Cenova kentinin şehir armasında da yer alan mitolojik bir yaratıktır. Griffin'in vücudu aslan, başı ve kanatları ise kartaldır. Armanın üst kısmındaki haç ise, 11.yüzyıl ile 18.yüzyıl arasında varlığını koruyan Cenova Cumhuriyeti'nin bayrağı olan St. George's Cross'tur. Bugün İngiltere, Gürcistan gibi ülkelerin yanında Barselona, Montreal, Milano gibi birçok şehir bayrağında da kullanılan bu haçın orijinali Cenova Cumhuriyeti'nden geliyor. Griffin'in arkasında yer alan Kırmızı-Mavi (Rossoblu) parçalı renkler de, Genoa takımının renklerini ve kendileriyle özdeşleşen parçalı formalarını simgeliyor.

    noimage
    Liverpool: 1892'de kurulan İngiliz kulübünün arması birkaç kez değiştirildi. Armanın ana temasını Liverpool kentinin 13. yüzyıldan beri simgesi olan "Liver Bird" den alır. "Liver Bird" yarı karabatak, yarı kartal olan mitolojik bir kuştur. Armanın üst kısmında yer alan ve kulübün ünlü sloganı 'You'll never walk alone' mottosunun yazdığı bölüm, 1982 yılında Liverpool'un stadı Anfield Road'da açılan ve kulübün dünya çapında başarılara imza atmasının temelindeki en önemli adam olan Bill Shankly'nin adının verildiği 'Shankly Gates'. En altta yer alan 1892 tarihi kulübün kuruluş yılını yansıtırken, amblemin sol ve sağında bulunan alevler de, 15 Nisan 1989'da Hillsborough'da hayatını kaybeden 96 Liverpool taraftarının anısına armaya eklenmiş.

    noimage
    SL Benfica: 28 Şubat 1904 tarihinde kurulan "Grupo Sport Lisboa" kulübü ile 1906 yılında kurulan "Grupo Sport Benfica" kulüplerinin 1908 Eylül'ünde birleşmesiyle oluşan "Sport Lisboa e Benfica" kulübü, kuruluş tarihi olarak birleşmeyi oluşturan iki kulüpten biri olan "Grup Sport Lisboa"nın kuruluş tarihini kabul ediyor. Armanın üstündeki kartal kulübün simgesi. Öndeki SLB harfleri kulübün tam adının baş harflerini yansıtıyor. Bunun arkasındaki yuvarlak nesne bir bisiklet tekerleği. Birleşmeyi oluşturan kulüplerden "Grupo Sport Benfica'nın ilk faaliyet gösterdiği spor dalı bisiklettir. O yüzden armalarına yansıtmışlar bu durumu. Latince "E Pluribus Unum" yazısının yazdığı şeritteki yeşil - kırmızı zemin Portekiz'in milli renklerini simgelerken, söz konusu yazının tam Türkçe karşılığı "Çoktan Tek" gibi, biraz anlamsız bir cümleye tekabül ediyor.

    noimage
    Everton: 1878 yılında Liverpool şehrinde 'St.Domingo Football Club' adıyla kurulan ve 1 yıl sonra Kasım 1879'da 'Everton Football Club' adını alan Everton'un armasında ortada bulunan kule, Everton Tepesi olarak bilinen mevkide, Netherfield Road isimli caddede bulunan, 1787 yılında inşa edilmiş ve 'Prince Rupert's Tower' ya da 'The Roundhouse' olarak bilinen, 1800'lü yılların İngiltere'sinde ertesi sabah yargıç önüne çıkacak ağır suçlu olmayan kişileri yargıdan önceki gece hapsetmeye yarayan tarihi bir kuledir. Kulenin sağ ve sol üst bölümünde yer alan şekiller defneyaprağı çelenkleridir. Sol ve sağda bulunan 18 ve 78 rakamları kulübün kuruluş tarihini yansıtırken, altta Latince olarak yazan 'Nil Satis Nisi Optimum' yazısı Türkçe karşılığı 'Sadece en iyi olan yeterince iyidir' anlamına gelmektedir.

    noimage
    SCA Anderlecht: 27 Mayıs 1908 tarihinde kurulan ve tam adı 'Royal Sporting Club Anderlecht' olan kulübün armasında Latince 'Mens Sana In Corpore Sano' yazısı yer alıyor. Bu yazının bizdeki karşılığı 'sağlam kafa sağlam vücutta bulunur' a eş değer. Bu yazının altındaki el sallayan insan figürü ise, Belçika'nın başkenti Brüksel'e bağlı 19 belediyeden biri olan Anderlecht Belediyesinin arması. SCA harfleri 'Sporting Club Anderlecht' kelimelerinin baş harflerini, üstteki kraliyet tacı da kulübün ismindeki 'Royal' kelimesini ifade ediyor. Tacın her iki yanındaki iki bayrak Belçika bayrağı, onların altındaki mor - beyaz şeritler de kulübün renklerini ifade ediyor.

    noimage
    AFC Ajax: Tam adı 'Amsterdamsche Football Club Ajax' olan ve 18 Mart 1900 tarihinde kurulan Ajax'ın arması kuruluşundan bu yana birkaç kez değişikliğe uğramıştır. Kulübün arması, kuruluşundan 1928 yılına kadar Ajax forması giyen bir futbolcu figürüydü. Daha sonra değişen armadaki kişi Yunan mitolojisinin kahramanlarından 'Ajax' tır. Telamon ve Periboea'nın oğlu ve Salamis Kralı olarak geçen mitolojik bir kişiliktir. Yaklaşık 62 yıl bu arma kullanıldıktan sonra, 1990 yılında eski armanın çok karışık ve zor dizayn edilebilir olması neden olarak gösterilerek yeni arma kullanılmaya başlanmıştır. Bu yeni armanın en önemli özelliği, mitolojik kahraman Ajax'ın başını 11 çizgi oluşturmasıdır. Bu 11 çizgi, 11 Ajax futbolcusunu temsil ediyor.

    noimage
    Olimpiyakos: Olimpiyakos 10 Mart 1925'te 'Piraeus Football Club' ve 'Piraeus Fan Club' isimli iki futbol kulübünün birleşmesiyle kurulmuştur. İsim olarak Yunan Kültürünün en önemli alamet-i farikalarından olan 'Olimpiyat Oyunlarından' esinlenerek kulübün tam adını 'Olympiakos Club of Fans of Piraeus' şeklinde oluşturmuşlardır. Olimpiyatlardan esinlenerek konulan ismin arması da bundan yola çıkılarak oluşturulmuştur. Armadaki kafa silueti, olimpiyat ruhunun özelliklerini (tutku, atletik güç, soyluluk, asalet, gurur, zafer) bünyesinde barındıran genç bir Olimpiyat sporcusudur. Başındaki sembol ise yine Yunan mitolojisinde seçkinlik, yücelik gibi anlamlar taşıyan 'defne yaprakları'nın oluşturduğu bir taçtır.

    noimage
    SS Lazio: 9 Ocak 1900 tarihinde, İtalyan ordusunda görev yapan Luigi Bigiarelli tarafından kurulan Lazio'nun renkleri, olimpiyatların doğduğu yer olan Yunanistan'dan esinlenerek mavi-beyaz seçilmiştir. Arma olarak ise, Luigi Bigiarelli'nin ordu mensubu bir İtalyan olmasından dolayı, eski Roma İmparatorluğu ordusunun simgesi olan ve 'aquila' olarak adlandırılan 'Kartal' arma olarak benimsenmiş. Armadaki 'S.S.' harfleri de kulübün tam adını simgeliyormuş; 'Societa Sportiva Lazio'.

    noimage
    Trabzonspor: Trabzon'da uzun yıllar süren İdmanocağı - İdmangücü rekabetinde Sarı - Kırmızı ve Yeşil - Beyaz renkler hâkimdi. Trabzonspor'un renkleri bu renklerin dışında olmalıydı. Trabzon'u ve Karadeniz'i simgeleyen renkler aranıyordu. Bu konuda yarışma açılması da gündeme geldi ancak sonra vazgeçildi. Renk için geceli gündüzlü toplantılar düzenleniyordu. Dört toplantıdan sonuç alınamamıştı. Beşinci toplantıda her şey bitecekti. Artık taraftarın da sabrı kalmamıştı. Dönemin Federasyon Başkanı Orhan Şeref Apak sorunu çözmeye çalışırken Federasyon Genel Müdürü Ulvi Yenal'ın makamında toplanan taraflar iki kulübün renklerinden farklı bir rengin seçilmesi üzerinde yoğun tartışmalar gerçekleştirirler. Yaşanan gelişme üzerine sabrı taşan Yenal iki kulübün temsilcilerinden birer renk seçmesini talep eder. Böylelikle İdmanocağı grubu 'koyu bordo', İdmangücü ise 'açık mavi' üzerinde görüş bildirir. Sonuçta Trabzonspor'u kuran iki köklü kulüp renk konusunu 'BORDO - MAVİ' diye karara bağlarlar. "T" ve "S" harfleri de "Trabzonspor" u temsil eder.

    noimage
    Fenerbahçe: Sarı - beyaz - lacivert renklere sahip olan Fenerbahçe Kulübü'nün bugün kullanmakta olduğu armayı 1910 yılında dönemin sol açığı ve "penaltı kralı" olarak bilinen Topuz Hikmet tarafından çizilmiştir. 5 renkten oluşan bu amblemde Fenerbahçe Spor Kulübü 1907 yazısını taşıyan beyaz çerçeve temizlik ve açık yürekliliği, kırmızı ton sevgi bağlılığın ifadesidir. Ortada bulunan sarı lacivert kalp şeklindeki sarı Fenerbahçe'ye duyulan gıpta ve kıskançlığı, lacivert ise soyluluğu tasvir etmektedir. Bu iki renk arasında yükselen palamut dalı ise Fenerbahçelilik'in kudret ve kuvvetinin ifadesidir. Yeşil renk ise bu kudret için başarının oluşunu gösterir.

    noimage
    Beşiktaş: İlk tescil edilen kulüp olmasından dolayı Beşiktaş Kulübü, armasında Ay - Yıldız taşıma hakkına sahip tek kulüptür. Kulüp kurucusu ve ilk başkanı olan Mehmet Şamil Bey kurucu üyelerle beraber takımın renklerini tabiatın bütünüyle birbirine iki zıt rengi olan siyah ve beyaz olmasına karar vermişlerdir. 1911 yılında ilk şampiyonluğu jimnastik dalında alan kulübün armasında yer alan "J" ve "K" harfleri de "Jimnastik Kulübü" nün kısaltmalarını sembolize etmektedir.

    noimage
    Galatasaray: Kulübün ilk logosunu Şevki Ege çizmiştir. Ağzında futbol topu olan, kanatları gerili olan bir kartaldı. Kartal, Galatasaraylıların üzerinde durduğu bir amblem örneği olsa da Şevki Ege'nin çizdiği amblem beğenilmedi. Daha sonra kulübün amblemi iç içe geçmiş, "G" ve "S" harflerinden çizilmiştir. Şu anki logoyu çizen o dönem lise öğrencisi olan Ayetullah Emin tarafından çizilmiştir ve logonun adı "Gayin - Sin" olarak ortaya çıkmıştır.

    noimage
    West Ham United FC: 1895 yılında 'Thames Ironworks and Shipbuilding Company Limited' isimli bir gemi yapım firmasının, Thames nehri kıyısındaki gemi yapım tersanesinde çalışan işçileri tarafından 'Thames Ironworks Football Club' adıyla kurulmuştur. 5 Temmuz 1900 tarihinde ise 'West Ham United Football Club' adını alan bu Londra kulübünün arması 3 kez değişikliğe uğramıştır. West Ham arması kuruluştan 1904 yılına kadar birbirine çapraz şekilde duran 2 adet çekiçti. 1904'ten 1996'ya kullanılan armada yine birbirine çapraz şekilde duran 2 adet çekiç bulunurken, bunların arkasına bir yapı eklenmiştir. Armadaki bu yapı West Ham'ın stadına giden 'Green Street' isimli caddenin üzerinde bulunan ve İngiltere Kralı 8. Henry'in ikinci eşi olan Anne Boleyn'den ismini alan 'Boleyn Castle' olarak bilinen kaledir. Stat yolu üzerinde bulunan yerel bir yapı olduğu için armaya konulmuştur. 1996'dan bugüne kadar da yukarıda görünen nihai arma kullanılmış. Eski armayla anlam olarak hiçbir farkı olmayan son armada, sadece kale ve çekiçlerin dizaynlarında küçük değişiklikler yapılmıştır.

    noimage
    Arsenal: İngiliz kulübünün ilk logosu 1888 yılında oluşturulmuştur. İçerisinde, kuzeye doğru dönük üç askeri top yer alan bu logo, Woolwich şehrinin armasına benzemekteydi. Bu toplar bazen yanlışlıkla bacaya benzetilmekteydi. Ancak üzerlerinde aslan başlı oymaların bulunduğu bu şekiller, açık bir şekilde askeri top göstergesiydiler. Bu logo, Arsenal'in 1913 yılında Highbury'e taşınmasıyla kullanımdan kaldırılmıştır. Sadece 1922 yılında, son bir kez kullanılmıştır. Sonrasında tasarlanan, Arsenal'in ilk tek toplu ve doğuyu gösteren logosunda, takımın lakabı olan "The Gunners", askeri topun yanında yer alıyordu. Topun ters tarafa döndüğü ve namlusunun aşağıya doğru inceldiği yeni logonun oluşturulmasından dolayı bu logo sadece 1925 yılına kadar kullanılmıştır. 1949 yılında modernize edilen logoda, klasikleşmiş olan topun yanında takımın ismi de yer almıştır. Islington semtinin armasındaki süslü yazıya benzeyen ve Gotik sanat tarzıyla yazılan kulüp ismi, topun hemen üzerine eklenmiştir. Bununla birlikte, kulübün program editörü Harry Homer tarafından yazılan Latince "Victoria Concordia Crescit" (Başarı uyumdan gelir) sözleri, takımın sloganı olarak kabul görmüştür. 1949'da ortaya çıkan logo, ilk renkli logo olarak Arsenal tarihine geçiyordu. Çeşitli denemelerden sonra renksiz logoların yerlerini, yeni logolarda kırmızı, yeşil, altın sarısı renkler almıştır.

    noimage
    AC Milan: Uzunca bir süre kulübün amblemi Milano Bayrağı'ndan (aslında Saint Ambrose'un bayrağı) ibaretti. Bir süre de, takımın amblemi bir şeytan resmi ve yanında da (10 lig şampiyonluğu elde ettiklerinden dolayı verilen) altın renkli bir yıldız olarak kaldı. Günümüzde ise, kulübün amblemi, ortada Comune di Milano bayrağı, üst kısımda ACM kısaltması ve alt kısımda da kuruluş yılı olan 1899'dan oluşmaktadır.

    noimage
    Inter Milan: Internazionale, tarihi boyunca mavi ve siyah renkleri çubuklu formasında kullanmıştır. Mavi gündüzü, siyah ise karanlığı temsil etmektedir. Faşizm döneminde, kulübün adı değişmiş ve formalar da, beyaz renkli ve kırmızı haç şeklinde olan Milano bayrağını sembolize etmiştir. Başka renk değişikliği olmazken, Inter halen mavi - siyah formayı kullanmaktadır. Kırmızı - beyaz forma ise yalnızca deplasman forması formatında kullanılmıştır. Inter'in en ünlü takma adları ise mavi - siyahlılar anlamına gelen Nerazzuri ve natriks yılanı I Biscione'dir. Yılan takma adının sebebi, Milano için tarihi bir değere sahip olmasıdır.

    noimage
    Chelsea FC: Kuruluşundan bu yana Chelsea 4 farklı amblem kullanmıştır. 1905 yılında oluşturulan ilk amblem, bir memurdan ve kulübün isminden ibaretti. Kulübün eski lakabı olan The Pensioners (Memurlar), bu amblem sebebiyle takılmıştı. 1953 yılına kadar kullanılan bu ilk amblem, Chelsea formasında bulunmamaktaydı. Ted Drake'nin 1952 yılında kulübü modernleştirmek için attığı adımlardan biri de amblemi değiştirmek oldu. Bir yıl süresince amblem, sadece kulübün isminin baş harflerini belirten C.FC oldu. 1953 yılında amblem, arkasına bakan ve elinde bir değnek tutan mavi aslan olarak değiştirildi. Amblem ayrıca üç kırmızı gül, İngiltere'yi sembolize etmesi için ve iki futbol topu içeriyordu. 1960'ların başında bu amblem, kulübün formalarında kullanılmaya başladı. 1986 yılında, kulübün yeni sahiplerinin isteğiyle, amblem tekrar değişti. Bu amblemde kullanılan aslan, daha doğal görünümlü ve sarı renkteydi. Amblemde, kulübün baş harfleri olan C.FC bulunuyordu. 3. amblem 19 yıl boyunca, küçük renk değişiklikleri haricinde, değiştirilmeden kullanıldı. 2005 yılında kulübün, 100. yılını kutlaması, yönetim değişikliği ve taraftarların istekleri doğrultusunda yeni bir amblem oluşturuldu. Bu amblem, 2. amblemde bulunan arkasına bakan ve elinde bir değnek tutan mavi aslan biraz değiştirilip, altın rengi ve beyaz tonları eklenerek elde edilmiştir.

    noimage
    Juventus FC: Juventus'un amblemi, 1920'den bu yana çok sayıda çeşitli küçük değişikliğe uğradı. Amblemin son versiyonu 2004 - 2005 sezonundan önce yerini aldı. Günümüzde, takımın amblemi siyah beyaz oval bir kalkan şeklindedir. Bu şekil ikisi beyaz üçü siyah olmak üzere beş dikey sütuna bölünmüş durumdadır. Bu şeklin içinde, beyaz renkle altında altın rengi oval bir çizgiye oturacak şekilde kulübün ismi yazılıdır (altın rengi onur anlamında). Aşağı tarafta şahlanmış bir boğanın beyaz renkteki silueti, siyah bir kalkan şeklinin üstüne oturtulmuştur; şahlanan boğa Torino şehrinin simgesidir.

    noimage

    Atalanta: 1907 yılında Bergamo kentinde kurulan ve tam adı 'Atalanta Bergamasca Calcio SpA' olan İtalyan kulübünün adı da, arması da Yunan Mitolojik kahramanlarından biri olan 'Atalanta' dan geliyor. Yunan mitolojisinden kendine isim ya da arma seçen kulüp çok futbol dünyasında ancak Atalanta'nın ki biraz değişik sayılabilir. Çünkü kulübün kendisine isim ve arma olarak seçtiği bu mitolojik kahraman bir 'kadın'. Efsaneye göre Atalanta'nın babası Lasius, eşi Atalanta'ya hamileyken bir erkek çocuğu olmasını çok istiyormuş. Erkek çocuk beklerken kız çocuk doğunca Lasius, bebeği ormana bırakmış. Bu durumu yukarıdan izleyen Doğa Tanrıçası Artemis, Atalanta'yı emzirmesi için bir dişi ayı görevlendirmiş ve o dişi ayının emzirdiği Atalanta, büyüyünce çok iyi bir atlet, mükemmel bir avcı ve dillere destan güzellikte de bir kadın olmuş. İşte Atalanta Bergamo kulübü de kendine isim ve arma olarak bu Atalanta'yı seçmiş. Her ne kadar mitolojik de olsa, bir kadını isim ve arma olarak seçmek oldukça cesaret işi.

    noimage
    Sampdoria: 1891 yılında kurulan ve 1899'da futbol şubesini açan Sampierdarenese kulübü ile 1895 yılında kurulan Andrea Doria kulüplerinin 12 Ağustos 1946 tarihinde birleşerek oluşturdukları 'Unione Calcio Sampdoria' kulübünün armasındaki kafa silueti, İtalyanların 'Baciccia' dedikleri, Cenova'lı insanlara hitap ederken kullanılan ve 'Cenova'lı Denizci' yi simgeleyen bir siluet.

    noimage
    Olimpik Marsilya: Kulübün kurucusu Rene Dufaure Montmirail kişisel mühründen esinlenerek isminin D ve M harflerini de kullanarak kulübün ilk logosunu oluşturdu. Anlamı "Hedef karşı kale" olan "Droit au but" sloganını da Marsilya Kulübü eklemiştir. Marsilya kulübünün logosu 1935-1972 yılları arasında Art Deco'dan ve 1972-1986 yılları arasında ise Kitsch'ten esinlenmiştir. Fakat en önemli değişiklik logoya eklenen yıldız olmuştur. Yıldız ise 1993'te kazanılan UEFA Şampiyonlar Ligini temsil etmektedir. 1999 yılında kulübün yüzüncü kuruluş yıldönümünde dore rengi eklenmiştir. UEFA Avrupa Ligi için de kullanılan üçüncü formalarda da dore rengi kullanılmıştır. 17 Şubat 2004'te yeni ve daha modern bir logo tanıtılmıştır. O ve M harfleri tek renk ve slogan logonun ortasında kaldırılarak logonun alt tarafına yerleştirilmiştir.

    noimage
    Sao Paulo FC: 25 Ocak 1930 tarihinde kurulan ve tam adı 'Sao Paulo Futebol Clube' olan Brezilya kulübünün arması aslında öyle çok derin anlamlar içermiyor. SPFC harfleri kulübün tam adının ilk harflerini belirtirken, alttaki kırmızı - beyaz - siyah olan bölüm kulübün renklerini gösteriyor. Armanın en kayda değer anlam taşıyan bölümü ise üstteki yıldızlar. 2 tane sarı, 3 tane de kırmızı yıldız var. Sarı yıldızlar, 1952 Helsinki ve 1956 Melbourne olimpiyatlarında, üç adım atlamada dünya rekoru kırarak, 2 kez olimpiyat şampiyonu olan Sao Paulo kulübü sporcusu Adhemar da Silva'nın kazandığı 2 altın madalyayı simgeler. Kırmızı yıldızlar ise Sao Paulo kulübünün futbolda kazandığı 3 kıtalararası şampiyonluğu (1992 ve 1993 Intercontinental, 2005 FİFA Club World Cup) simgeliyor.

    noimage
    Cruzeiro FC: 2 Ocak 1921 tarihinde Belo Horizonte'de yerleşmiş olan İtalyan göçmenler tarafından, Sao Paulo'da ki Palmeiras gibi 'Palestra Italia' adıyla kurulan, ancak Palmeiras'tan farklı olarak 1942 yılında 'Cruzeiro Esporte Clube' olarak adını ve bir anlamda İtalyan kökenli kimliğini değiştiren Cruzeiro kulübünün bugünkü arması da 1943 yılından bu yana kullanılıyor. Armada bulunan 5 yıldızlı kombinasyon 'Southern Cross' (Güney Haçı) olarak bilinen, Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa ve Brezilya gibi ülkelerin bayraklarında ve ülke armalarında da bulunan bir yıldız kümesi. Southern Cross, güney yarımkürede çıplak gözle görülebilen en belirgin yıldız kümesi. Bu kümeyi oluşturan 5 yıldızın isimleri de şöyle; Gacrux, Becrux, Acrux, Decrux, Epsilon.

    noimage
    Bristol Rovers FC: 1883 yılında Black Arabs FC adıyla kurulmuştur. Daha sonra sırasıyla 1884'te Eastville Rovers, 1897'de Bristol Eastville Rovers ve son olarak 1899'da Bristol Rovers adını alan ve kenti paylaştığı 1897 doğumlu Bristol City ile ciddi bir rekabet yaşayan Bristol Rovers'ın arması 'Pirates' yani korsanlar kelimesinden geliyor. İngiltere'nin önemli liman kentlerinden biri olan ve tarihte korsanların ilgisine mazhar olan Bristol'un ilk kurulan kulübünün bu lakap ve logodan başka bir alternatifi seçmesi düşünülemezdi zaten. Ancak Bristol Rovers, 1980 ve 90'lı yıllarda korsan motifli logoyu kullanmayıp, forma dizaynını gösteren, mavi beyaz karelerin kesiştiği son derece zevksiz ve basit bir arma da kullanmış. Daha sonra taraftarın zorlama ve baskılarıyla korsan motifli armayı tekrar göğsüne takmış.
#23.11.2010 21:35 0 0 0
  • Beşiktaş: İlk tescil edilen kulüp olmasından dolayı Beşiktaş Kulübü, armasında Ay - Yıldız taşıma hakkına sahip tek kulüptür !!! .)
#23.11.2010 21:47 0 0 0
  • noimage

    Amblemdeki Türk Bayrağı Türkiye Futbol Federasyonu'nun hediyesidir. Beşiktaş Türk Bayrağı'nı kullanma hakkını Yunanistan Milli Futbol Takımı ile oynanan bir maçta Türk Milli Takımı'nı temsil ettiği için almıştır.;)
#23.11.2010 23:01 0 0 0
  • Herşey güzel hoş emeğinize sağlık ama BEŞİKTAŞ'ın ambleminin açıklmasında " Beşiktaş: İlk tescil edilen kulüp olmasından dolayı Beşiktaş Kulübü, armasında Ay - Yıldız taşıma hakkına sahip tek kulüptür. " yazılmış fakat bu " yanlış bir bilgidir. " Doğrusu TÜRKİYE Milli Takımını tam takım olarak temsil eden tek kulüp olduğumuz için Ambleminde Ay-Yıldızı taşıyan tek ve son takım BJKdir.

    Maalesef renk konusuda yanlıştır. BEŞİKTAŞ'ın ilk renkleri Kırmızı - Beyaz'dır. Kurtuluş savaşı sırasında kulüp üst yönetimi Askeri Kadrodan oluşmaktaydı ve savaş sırasında çoğu yöneticisinii kaybettiği için kulüp olarak Kırmızı renk 3 ncü renk olarak kabul edilip bu matemi yaşamak için Siyah renk formalarına eklenmiştir.
#24.11.2010 20:44 0 0 0
#24.11.2010 20:51 0 0 0
  • Yıllardır Beşiktaş'ın ilk renklerinin kırmızı-beyaz olduğu, Balkan Savaşı'nın kaybedilmesinin ardından siyah-beyaz olarak değiştirildiği söylenir. Beşiktaş tarihi ile ilgili bir çok kaynak böyle yazmaktadır. Ancak 100. yıl belgeselinin hazırlanması sırasında yapılan ayrıntılı araştırmalarda, kırmızı rengin kullanılmadığı, renklerimizin her zaman siyah-beyaz olduğu yönündeki belgeler ağırlık göstermiştir. Beşiktaş 100. Yıl Belgeseli yapımcısı Tuğrul Yenidoğan, yaptığı araştırmalar sonucunda bu tartışmalara noktayı koymuştur:

    Osman Paşa Konağı'nda başlangıçta ferdi sporlar yapıldığından herhangi bir forma rengine gereksinim duyulmadı. Ancak sporcuların sayısı her geçen gün yeni katılımlarla artmaya devam edince, eğitimini Fransız mektebinde tamamlamış Mehmet Şamil Bey kurucular heyetini topladı. Okul günlerinde kullandığı, okulunun renklerini taşıyan rozeti yakasından çıkardı ve gösterdi: "Bizler de tıpkı bu rozet gibi bir rozet yaptırmalı ve Kulübümüz'de spora devam eden her azayı bu rozeti taşımaya mecbur tutmalıyız" dedi. Toplantıya katılanlar Mehmet Şamil Bey'in teklifini heyecanla kabul ettiler. Toplantının sonunda rozette yer alacak kulüp renkleri de kararlaştırıldı. Tabiatın bütünüyle birbirine zıt iki ana rengi kulüp renkleri olarak seçildi: Siyah ve Beyaz...
    Beşiktaş'ın ilk rozetinin yapıldığı tarih, Fransız mektebindeki rozetlerden esinlenerek miladi yıl olarak "1906" yazıldı. Üstte Arap harfleriyle "Beşiktaş" yazarken, sağda "J", solda "K" harfleri yer aldı. Rozetin arka yüzünde "Konstantinopolis"te yapıldığı yazılıdır ve iç tarafında rozeti yapan ustanın mührü yer almaktadır. Rozetteki armada yer alan yıldızın 6 köşeli olduğu dikkat çekmektedir. 2. Meşrutiyet'e kadar (1908) bu 6 köşeli yıldız kullanılmıştır. Bu rozet, İskender Yakak tarafından Onursal Başkanımız Süleyman Seba'ya hediye edilmiştir.


    İlk tescil edilen Kulüp olması nedeniyle, armasında Ay-Yıldız taşıma hakkına sahip tek Kulüp'tür. Başka hiçbir Türk Kulübü'nün böyle bir hakkı yoktur.

    BJK Resmi Sitesi (:


    http://www.bjk.com.tr/tr/haberler.php?xl=yazi&h_no=2913


    http://www.bjk.com.tr/tr/haberler.php?xl=tarihce&l=h&h_no=3275



#25.11.2010 22:23 0 0 0
  • emeğine sağlık güzel paylaşımda neden türkiyeden sadece bjk,gs,fb ve ts var?
#26.11.2010 09:39 0 0 0
  • sağolun
#26.07.2013 11:49 0 0 0