İyi beslen, formunu koru

Son güncelleme: 26.05.2012 13:09
  • 'Formda olmak' teriminin anlamını öğrendikçe yaşamımız boyunca sağlıklı beslenmenin kısa süreli bir arayış olmadığını göreceğiz.
    Formda kalmak için:
    1. Yeterli düzeyde uyku en önemli unsurdur. Yetişkinler 8 saatten fazla uyumamaya özen gösterin.
    2. Sigarayı yaşamınızdan çıkarın, sigara içilen yerlerde bulunmamaya özen gösterin.
    3. Stresi kontrol altına alın.
    4. Alkol gibi metabolik stresi artıran ve yaşlanmayı hızlandıran içeceklerden uzak durun.
    5. Temizlik kurallarına özen gösterin.
    6. Düzenli tıbbi kontrolden geçin.
    7. Diyetinizde yapacağınız olumlu değişikliklerin sağlığınıza yapacağı etkilerini sürekli hatırlayın.
    8. Optimal sağlık için tahıllar, et grubu, süt ürünleri, taze sebze ve meyveler ile sağlıklı yağları bir arada yiyin.
    9. Yemeklerinizi nerede yediğiniz ve nereden satın aldığınız çok önemli değil. Hoşlandığınız yiyeceklerin sağlıklı yeme tarzına uygun olmasına dikkat edin.
    10. İyi beslenme formda kalmanın temel yakıtıdır ve bu da sizinle başlar. Evde, restoranda, kafeteryada veya işte sağlıklı besinlerden oluşan mönüleri tercih edin.
    11. Sevdiğiniz restoranlarda kızartmalar yerine az yağlı olanları tercih edin.
    12. Beslenmede en önemli kuralın, çeşitlilik, denge ve aşırıya kaçmama olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
    13. Yemek yerken aşırıya kaçmayın. Porsiyon ölçülerinizi uygun tutarsanız istediğiniz besinleri kolaylıkla yiyebilirsiniz.
    14. Düzenli yürüyüş yapın.
    15. Bol miktarda su için. Bu yetişkinler için günde ortalama 7 su bardağıdır. Suyun vücut için yeterli gelip gelmediğini idrar rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Eğer sürekli bir ilaç kullanmıyorsanız idrar rengi açıksa yeterli sıvı almışsınız demektir.
    Zevkini çıkarın
    Besinleri seçerken kültür, duygusal durum, çevre, yakın arkadaşlar, yemeğe bakış açısı, besin ve beslenme hakkındaki bilgiler etkili olmaktadır. Neden bir besinin yerine başkasını seçtiğinizi düşündünüz mü? Çünkü yiyecekler besin değerlerinin yanı sıra keyif ve iyi tat vericidirler. Unutmayın iyi beslenme de yemeğe zevk katabilir. Çünkü besinler karmaşık öğelerdir. Siz yiyeceğin görünüm, hoş koku, lezzet, tat gibi özelliğinden yararlanırken; vücudunuz da besin öğelerinin yaşamınızı sürdürme işlevlerinden yararlanır.
    Bunun için;
    1. Çeşitli besinleri tüketin. Örneğin tabağınızı öğle akşam öğününde 4 eşit parçaya bölün. Değişik besin gruplarını ve değişik renkte besinleri aynı tabakta tüketin.
    2. Yediğiniz miktara göre aldığınız kiloyu fiziksel aktivite ile dengeleyin. Kilonuzu koruyun.
    3. Değişik ekmek çeşitleri, taze sebzeler, kuru baklagiller, kuru yemişler ve taze sebzelere diğer yiyeceklerden daha fazla yer verin.
    4. Yağ mutlaka vücuda alınmalı ama nasıl? Bitkisel sıvı yağ tüketilmeli, az yağlı et ve süt ürünleri tercih edilmeli. Örneğin düşük yağlı pişirme yöntemleri, yemeklere fazla sos koymama ve salataları özel karışık yağlı mayonezli süslemelerden uzak tutarak işe başlayabilirsiniz.
    5. Şeker ve şekerli besinleri yaşamınızdan mümkün olduğunca çıkarın.
    6. Tuzu azaltılmış besinler yararlıdır, unutmayın! Düzenli fiziksel aktiviteler de formu korumak için önemli yardımcılardandır. Şu aktiviteler, 150 kalori yakılmasını sağlar: 60 dakika araba yıkama, 45 dakika voleybol oynama, 30 dakika futbol oynama, 40 dakika yürüyüş, 30 dakika bisiklete binme, 30 dakika dans etme, 20 dakika yüzme, 15 dakika ip atlama, 15 dakika dik merdiven çıkma.
#11.05.2006 10:17 0 0 0
  • Çok güzel ve önemli bilgiler,
    teşekkürler su-perisi
#11.05.2006 11:07 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler
#17.05.2006 19:30 0 0 0
  • emeklerine sağlık
#26.05.2012 13:09 0 0 0