Lodosun İnsan Üzerindeki Etkileri

Son güncelleme: 03.12.2010 20:49
  • lodos insanı neden hasta eder - lodosun etkileri - lodos hakkında
    İki tur ruzgar cok iyi bilinir. Lodos ve Poyraz. Poyraz, kuzeyden eser soguk getirir. Lodos ise guneyden eser, sıcak ve bašgrısı getirir.
    Aslında estikleri yonlere gore adlandırılan sekiz ana ruzgar vardır. Kuzeyden = Yıldız, kuzeydogudan = Poyraz, dogudan = Gundogusu, guneydogudan = Kesisleme, guneyden = Kıble, guneybatıdan = Lodos, batıdan = Gunbatısı ve kuzeybatıdan = Karayel.
    Yani Lodos guneyden degil, guneybatıdan eser. İmbat, meltem gibi genellikle denizden karaya esen yerel ruzgarlar ise , yoreye gore ozel adlar alırlar.
    Belirli havalarla insanın ruhsal durumu ve anti- sosyal davranısları arasında iliski vardır. Genel olarak ilkbaharla beraber ve yaza dogru sucların arttıgı gorulmektedir. Aslında havalar ısındıkca insanlar cevreleri ile daha ilgisiz ve enerjisiz olurlar ancak, tarihte savaslar , ihtilaller ve halk ayaklanmalarının cogu yılın bu bolumunde olmustur.
    Ruzgarlar da iklim ve insan davranısını etkileyici faktorlerden biridir. Ruzgar uzerinden gectigi bolgelerin iklimini de tasır. Bu iklimlerin ruzgarın estigi bolgedeki iklime gore farkı, ruzgarın insan uzerindeki etkisini belirler.
    Ornegin kutup bolgeleri ve civarlarında iklimler cok az farklı oldugu icin ruzgar onemli bir rol oynamaz. Yurdumuz ve benzeri bolgelerde belirli yonden esen ruzgarlar cogu kez olagan iklimi, sıcaklık , nem ve basınc yapılarını aniden degistirdikleri icin az cok insan hayatını etkiler.
    Genellikle nemini bırakmıs olan kuru guney ruzgarları, ozellikle gunesli havalarda iyice kızısır ve elektriklenir. İste Lodos adı verilen bu kaprisli guney ruzgarları, insanlarda ruhsal sıkıntı yaratır. BaŠdonmesine, gece uykusuzluklarına da yol acar. Lodoslu gunlerde, trafik kazalarının, kalp krizlerinin, astım nobetlerinin, erken dogumların ve hatta intiharların sayılarının arttıgı gozlemlenmistir.
    Halk arasında genellikle yagmur getirdigi icin, Lodosun gozu yağıdır diye bir deyim vardır. İnsanların cogu bir barometre gibi havaya ve yagmur oncesine duyarlıdırlar. Havanın donmesinden cok az once, gerginlik, ruhsal cokuntu ve sıkıntı belirtileri gosterirler.
    Lodos un insanlar uzerinde yarattıgı etkilerin sebepleri ve Lodos rahatsızlıklarına ne gibi onlemler alınabilecegi konusunda calısmalar devam etmektedir. İsin ilginc yanlarından biri de,Lodos etkisi altında bulunan bir bolgeye yerlestirilenlerin ancak bir kac yıl sonra , ruzgarın etkisinden rahatsız olmaya baslamalarıdır.
#02.12.2010 15:47 0 0 0
  • tesekkurler
#02.12.2010 23:08 0 0 0
  • Hava durumunun insan ruhu üzerinde
    baya bir etkisi varmış teşekküler
#03.12.2010 20:49 0 0 0