Evde Bakım Aylığı Nedir

Son güncelleme: 08.12.2010 14:13
  • Evde Bakım Aylığı Nasıl Alınır- Bakım Maaşı Almak İçin Ne Yapılmalıdır - Bakım Ücreti Nasıl Alınır


    BAKIM HİZMETİ'NDEN YARARLANMANIN ŞARTLARI

    BAKIM HİZMETİNDEN YARARLANMA HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

    A- ) Bakım ücreti SHÇEK (Sosyal Hizmetler) tarafından ödenecek bakıma muhtaç özürlünün müracaatı ve değerlendirilmesi;

    Bakıma muhtaç özürlülerden, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmayan, ailesini kaybetmiş olanlar ile ailesi ekonomik veya sosyal yoksunluk içerisinde bulunanların bakım ücreti Genel Müdürlükçe karşılanacak olanların müracaat ve işlemleri aşağıdaki şekilde yapılır;

    a) Bakıma muhtaç özürlünün bakım talebine ilişkin müracaat; bakıma muhtaç özürlü bireyin kendisi, ailesi veya yasal temsilcisi tarafından İl / ilçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne yapılır.

    b) Bakıma muhtaç özürlünün bakım talebine ilişkin olarak Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmeliğin 6. maddesinde yazılı (6.madde ve bazı önemli detaylar aşağıda belirtilmiştir.) belgeler istenir ve bu belgeler il müdürlüğünce değerlendirilir.

    c) İl müdürlüğünce bakıma muhtaç özürlü ve ailesinin psiko - sosyal ve ekonomik durumu ve bakım ihtiyacı hakkında sosyal inceleme raporu hazırlanır.

    ç) Bakıma muhtaç özürlünün bakım ihtiyacına göre alması gereken bakım hizmetleri belirlenir.

    d) Bakıma muhtaç özürlünün ihtiyaç duyduğu bakım hizmetlerinin belirlenmesini müteakiben, bakım hizmetinin verileceği merkez, bakıma muhtaç özürlünün ve ailesinin talebi doğrultusunda merkezin kapasitesi dikkate alınarak belirlenir.

    e) Belirlenen merkezde, bakıma muhtaç özürlüye, bakım hizmetinin verilmesine ilişkin olarak il müdürlüğünün teklifi ile Valilik makamından onay alınır.

    f) Bakıma muhtaç özürlü birey veya ailesi, merkezde verilen bakım hizmetinden memnun olmaması hâlinde, en erken altı ay sonunda merkezin değiştirilmesini talep edebilirler. İl müdürlüğü talebi değerlendirerek talep doğrultusunda işlem yapar.
    Bildirim

    MADDE 5

    (1) Mülki amirler, sağlık kuruluşları, köy muhtarları, genel kolluk kuvvetleri ve belediye zabıta memurları, çevrelerinde bulunan bakıma muhtaç özürlüleri bakım hizmetlerinden yararlandırılması amacıyla il/ilçe müdürlüklerine bildirebilirler. Ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşları, vatandaşlar, özürlülerin kendileri veya akrabaları da bildirimde bulunabilirler.

    (2) Özürlünün bildirimini müteakiben özürlü veya talep edilen hizmetler hakkında bildirimde bulunan kişi ile il/ilçe müdürlüklerinde ön görüşme yapılır. Bakıma muhtaç özürlünün bakım hizmeti talebi doğrultusunda Bakım Hizmetleri Talep Formu düzenlenir.

    İstenecek belgeler

    MADDE 6

    (1) Bakıma muhtaç özürlünün başvurusunda, bakıma muhtaç özürlüden, ailesinden veya yasal temsilcisinden aşağıdaki belgeler istenir.
    a) Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
    b) İkametgâh belgesi,
    c) Sağlık kurulu raporu,
    ç) Kendisinin veya ailesinin sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmadığına dair belgeler,
    d) Gelir durumuna ilişkin beyanı ve ilgili belgeler,
    e) İki adet vesikalık fotoğraf,
    f) Varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti,
    g) Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı,
    ğ) Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı,

    (2) Birinci fıkranın (ç), (d), (e), (f), (g) ve (ğ) bentlerinde belirtilen belgeler, sosyal inceleme raporunun hazırlanmasından sonra da verilebilir.

    İnceleme ve tespit

    MADDE 7

    (1) Bakıma muhtaç özürlülerin incelenmesi il/ilçe müdürlüklerinin sorumluluğundadır.

    (2) İl/ilçe müdürlüğüne bildirimi yapılan ve bu Yönetmeliğin 6. maddesinde belirtilen belgeleri tamamlanan özürlü ve ailesi hakkında, sosyal inceleme raporu düzenlenir. Sosyal inceleme raporunda özürlünün bakım ihtiyacı olduğunun belirtilmesi hâlinde, dosya bakım ihtiyacının değerlendirilmesi için bakım hizmetleri değerlendirme heyetine gönderilir. Bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bakıma muhtaç özürlüyü ikametgâhında ziyaret ederek, bakım raporunu hazırlar. Terk edilmiş ve kimsesiz bakıma muhtaç özürlülerin bu Yönetmeliğin 6. maddesinde belirtilen belgeleri tamamlayamaması durumunda, İl Müdürlüğünce belgelerin tamamlanması için yardım sağlanır.

    (3) Bakıma muhtaç özürlünün veya ailesinin bakım raporuna itiraz etmesi hâlinde, itiraz talebi il müdürlüğünce değerlendirilir, gerek görülmesi hâlinde yeniden bakım raporu hazırlanması için bakım hizmetleri değerlendirme heyeti görevlendirilir.

    (4) Sosyal inceleme raporunun hazırlanması sürecinde, özürlünün veya ailesinin;
    a) Kendi aylık gelirinin veya ailesinin toplam aylık gelirinin aile ferdi sayısına bölünmesi neticesinde özürlüye düşen payın bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinin altında olması hâlinde ekonomik yoksunluk,

    b) Yaşanılan çevresi ile sosyal bağlarının zayıf olması, ihmal ve istismar edilmesi, eğitim ve sağlık gibi hizmetlere ulaşamaması hâllerinde sosyal yoksunluk, içinde olduğu kabul edilir.


    BAKIM HİZMETİ'NDEN YARARLANMANIN ŞARTLARI
    Bakım hizmetinden yararlanabilmek için ilgilinin en az %50 özür derecesi olup, raporunda ağır özürlü ibaresi bulunması gerekmektedir.

    Eğer bu şartları taşıyan bir tanıdığınız varsa Sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme ilçe veya il müdürlüğüne;

    1- Özürlü olduğuna dair sağlık kurulu raporu
    2- İkametgah
    3- Vukuatlı nufus kayıt örneği

#08.12.2010 14:13 0 0 0