SİGARA İÇENLER DİKKAT! SİGARA, PARMAKLARA DA VEDA ETTİRİYOR

Son güncelleme: 16.05.2006 19:41
  • Sigara içmek yalnız akciğer ya da gırtlak kanserine yol açmıyor. Uzmanlar erkeklerde sigaraya bağlı olarak damar tıkanıklığına yol açan Buerger hastalığının Türkiyede hızla arttığına dikkat çekiyor.

    Buerger hastası sigarayı bırakmazsa kol, bacak ya da el parmaklarının kesilmesi gerekebiliyor.

    Türkiyede sigaraya bağlı olarak damar tıkanıklığı sorunu yaşayan 150 bin buerger hastası bulunuyor. Araştırmalara göre her yıl bu sayıya 10 bin yeni hasta ekleniyor. Araştırmalar hastalığın Türkiyenin de içinde olduğu İpek Yolu ülkelerinde hızla arttığını gösteriyor. Uzmanlar İpek Yolu üzerindeki ülkelerde henüz tam tarif edilememiş bir genetik yatkınlık olduğuna işaret ediyor.

    BALDIRDA AĞRI, BAŞ PARMAKTA YARAYLA ORTAYA ÇIKIYOR

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, Bu hastalık çok önemli. Genellikle genç erkekleri görülüyor. Tek başına sigara içme nedeniyle damarlarında iltihap gelişiyor ve büyük oranda bacak parmak kesilmelerine yol açıyor. Hastalık yürürken baldırda ağrı ve baş parmakta yarayla gelişiyor diyor.

    BUERGER HASTALIĞININ TEDAVİSİ

    Buerger hastalığının tedavisinde by-pass yapılamıyor. Eskiden beri belden yapılan ameliyatla damarların genişlemesi sağlanıyordu. Ancak Prof Dr. Kürşat Bozkurt ve 12 kalp damar cerrahisi merkezinde yapılan bir araştırma hastalığın artık ilaçla tedavisinin de mümkün olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre ameliyatla tedavide başarı oranı yüzde 52 olan buerger hastalığının ilaçla tedavisinde bu oran yüzde 80e çıkıyor. Ancak tedavinin başarılı olması için sigaranın bırakılması şart. Aksi halde hastalık kol, bacak ya da parmakların kesilmesine neden oluyor. Prof. Dr. Kürşat Bozkurt ilaç tedavisiyle ilgili şu bilgiyi veriyor:
    12 merkezde 750 hasta üzerinde bir araştırma yaptık. Yarısına ameliyat yaptık. Yarısına da ilaç uyguladık. Sonuçlara göre ilaç tedavisi çok daha başarılı. Kullandığımız ilaç prostaglandin adı verilen bir ilaç grubu. Bu ilacın özelliği damarları genişletmesi. Çok etkili ama, ağızdan verilemiyor hastaneye yatması gerekiyor hastanın ya da hastaya tedavi evde uygulanıyor. Tedavi ortalama 28 gün sürüyor.

    SİGARA İÇME ORANI HIZLA ARTIYOR

    Prof Dr Kürşat Bozkurt Türkiyede 17 milyon insanın sigara içtiğine dikkat çekerek, şunları söylüyor:
    Türkiyede 17 milyon insan sigara içiyor. WHO 15 yaş nüfus için kabul edilebilir sigara içme oranının yüzde 15 olduğunu söylüyor. Ancak son araştırmalar bazı yörelerde bu oranın yüzde 70i geçtiğini gösteriyor. Bu yüzden Türkiyede Buerger hastalığı artıyor. Damar hastalıkları arasındaki yüzdelere baktığımızda ABDde yüzde 1 olan rakam Türkiyede yüzde 10a çıktı. Türkiyede 1991-2001 yılları arasında nüfus artışı yüzde 18.3 iken, aynı dönemde sigara tüketimi yüzde 36.2ye çıktı. Sigarayı bırakan ülkelerde hastalık azalırken bizim gibi ülkelerde hızla artıyor. Sigaraya karşı ciddi mücadele yapılması gerekiyor.
#15.05.2006 12:40 0 0 0
  • teşekkürler
#15.05.2006 12:59 0 0 0
  • maalesef sigara tüm vücudumuzu zehirliyor,
    teşekkürler noimage

    noimage
#15.05.2006 14:08 0 0 0
  • sigaranın insan vucuduna yaptıklarını anlatan bir seminere katılmıştım ve sonuna kadar nasıl dayandım bilmiyoru. bacakları kolları veya her ikisi kesilen insanlar ve sigara kullanan canlı bir insanın cigerlerinden görüntüler çok dehşetti.

    sigara kullanmadığım için çok mutluyum.

    bilgiler için sağol refik abi
#15.05.2006 14:56 0 0 0
  • sigaranın bütün vücuda zarar verdigini bilerek içiyoruz.teşekkürler refik
#16.05.2006 00:48 0 0 0
  • sigaranın zararları ne kadar çok,ama en vahimi bunu bilerek bana olmaz zihniyetiyle içmeye devam etmek.temennim allah herkesi sigaradan kurtarsin
#16.05.2006 19:41 0 0 0