Windows 7 Püf Noktaları

Son güncelleme: 19.12.2010 20:55
  • Microsoft, Windows 7 ile taze bir tasarımın yanında yeni fonksiyonlar da kullanmasına rağmen tüm yenilikler bir bakışta anlaşılamıyor. Daha zeki kısayollar, gizli araçlar ve yardımcı seçenekler yeni işletim sisteminin genellikle derinliklerinde saklanıyor...

    Uygun Windows sürümünü bulmak
    Windows 7 üç farklı sürümde satılıyor: Home Premium, Professional ve Ultimate. Birçok kullanıcının pahalı Windows 7 sürümlerinde bulunan ekstralara ihtiyacı yok. Home Premium son kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Home ve Professional sürümlerde eksik olan Bitlocker sürücü şifrelemesini ücretsiz TrueCrypt programıyla tamamlayabilirsiniz.

    Kullandığınız donanım ve yazılımların Windows 7 ile uyumlu olup olmadığından emin olmak isterseniz Windows 7 Yükseltme Danışmanı ile şüphelerinizi giderebilirsiniz.

    64-bit'e geçiş yapmak
    Windows 7 iki farklı mimaride sunuluyor. x86 (32-bit) ve x64 (64-bit). Aşama açısından bakıldığında Windows 7, 64-bit olarak sunulan ikinci büyük Windows lansmanı oluyor. Dolayısıyla 64-bit'e geçiş yapmanın zamanı geldi. Eğer Windows 7'nin kutulu sürümünü satın aldıysanız 64-bit DVD'yi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
    Ayrıca netbook'lar dışında hiçbir yeni 32-bit donanım satın almamalısınız.

    Eski XP bilgisayarınızı hazırlayın
    Windows XP'den Windows 7'ye doğrudan yükseltme yapılmıyor. Eğer bu yüzden dosya ve ayar taşıması yapmayı düşünüyorsanız Windows XP ve Vista için Windows Kolay Aktarım programını kullanarak işin zor kısmını rahatlıkla atlatabilirsiniz.

    Püf nokta: Windows 7 kurulumunu kullanımda olan Windows XP sisteminden de başlatabilirsiniz. Kurulum DVD'sini takıp gelişmiş kurulumu seçmeniz yeterli. Böyle yaptığınızda ayarlar, kişisel klasörler ve kurulu programlar "Windows.old" isminde bir klasöre taşınır. Yapmanız gereken sadece bu klasördeki eski dosyaları sistemdeki yeni yerlerine taşımak olacak.

    Windows 7 ucuzlukları
    Windows 7'yi şimdi satın almak isteyenler körü körüne mağazalara yönelmemeli. Kutulu sürümler açık ara farkla en pahalılarıdır. MSDNAA programı gibi farklı fırsatlarla Windows 7'yi ücretsiz olarak elde edebilirsiniz. Yahut yeni bir PC bileşeni satın almak kaydıyla OEM sürümlere de yönelebilirsiniz.

    Temiz yeni-kurulum
    Vista'dan Windows 7'ye yükseltme yapma imkanı sunulsa da yeni işletim sistemine geçmek için sıfırdan kurulum yapmanızı tavsiye ediyoruz.
    Bu alternatifi kullanmak daha meşakkatli olabilir ama karşılığında uzun vadede sorunsuz çalışan bir sisteme sahip olursunuz.


    Daha hızlı kurulum
    Birden çok bilgisayara Windows 7 kurulumu yapacaksanız USB bellekten kurulum yapma alternatifine kesinlikle göz atın. Her şey bir yana hem USB belleği Windows 7 kurulum medyası haline dönüştürmek hem de kurulumu USB bellekten yapmak çok daha hızlı ve kolay. Windows'u USB bellek üzerinden kurun adlı makalemiz size bu konuda yardımcı olacaktır.


    Seçim penceresi
    Microsoft, işletim sistemini tarayıcısız sunmaktansa birden çok alternatif arasında seçim yapmanıza imkan veriyor. Windows Update üzerinden yayımlanacak bir güncelleştirme ile karşınıza çıkacak seçim ekranı üzeriden istediğini tarayıcıyı seçip indirebilirsiniz.


    Windows XP Modu
    Windows XP Modu ile Windows 7 altında tüm XP uygulamalarını çalıştırabiliyorsunuz. Bu iş için kullanılan sanallaştırma tekniği sayesinde ayrı bir pencerede sanal makineyi çalıştırmak yerine XP programlarını direkt Windows 7 başlat menüsünden çağırabiliyorsunuz.


    Eski bilgisayarlar için Windows 7
    Microsoft Windows 7'nin eski bilgisayarlarda da akıcı biçimde çalışması için çok çalıştı. Zira Vista'nın kaynak açlığı yüzünden topladığı antipatiyi ortadan kaldırması gerekiyordu. Windows 7'nin eski PC'lerde de tabiri caizse ateş kırmızı İtalyan araba gibi çalışması gerekiyor.


    Sunum modu
    [Windows] + [P] tuş kombinasyonunu kullandığınızda laptopunuzdaki görüntüyü projektöre aktarmayı sağlayan sunum moduna geçiş yaparsınız.
    Ek olarak görüntünün beyazperdede mi yoksa sadece PC'de mi gözükmesi gerektiğini ayarlamalısınız. Bu iş için Windows Mobility Center'ı kullanabilirsiniz.


    Ekran Alıntısı Aracı
    Windows 7'de Ekran Alıntısı Aracı'nı (başlat menüsündeki arama kutucuğuna "alıntı" yazın) kullanmak daha kolay. Programı açtığınızda masaüstünüzün herhangi bir bölümünün resmi çekip bir dosyaya kaydedebilirsiniz.


    Saklı araçlar
    "Denetim Masası | Sorun giderme | Tümünü görüntüle" yolunu takip ederek Windows 7'nin kullanışlı sorun giderme aracına ulaşırsınız.
    Araçların çoğu yerel sistemde yüklüdür, bazılarıysa internetten indirilir ve kurulur.


    Pencereleri organize etmek
    Pencere kaosuna elveda: [Windows] + [Home] kombinasyonu ile istediğiniz pencere dışındaki tüm açık pencereler minimize edilir (Aero Shake).


    CD/DVD imajlarını yazdırmak
    Windows 7 altında ISO dosyası yazdırmak için ek araca ihtiyacınız yok. İstediğiniz ISO görüntü dosyasına çift tıklayın ve "Windows Disk Yansıması Yazıcı"a aracını kullanın.


    Birden çok saat dilimi
    Windows 7'de maksimum üç farklı zaman dilimini aynı anda görebilirsiniz.
    Bu iş için sağ alt köşedeki saate tıklayın ve açılan listede "Tarih ve saat ayarlarını değiştir"i seçin. Sonrasında çıkan pencerede "Ek Saatler" sekmesine gelin ve istediğiniz saat dilimini ekleyebilirsiniz.


    Sistem Geri Yükleme
    İşler sarpa sararsa Windows 7'nin düzgün çalıştığı bir zaman dilimine geri dönebilirsiniz. Sistem Geri Yükleme tam olarak bu işi yapıyor.
    Windows 7'de yeni olarak "Geri yükleme işleminden etkilenecek programları" görebiliyorsunuz. Buradaki listeye göz atıp hangi programları tekrar yüklemeniz gerektiğini not edebilirsiniz.


    Güvenilirlik İzleyicisi
    Windows Vista'dan tanınan Güvenilirlik İzleyicisi (açmak içim arama kutucuğuna "izleyici" yazın) Windows 7'nin kurulumdan itibaren ne kadar istikrarlı çalıştığını gösterir.


    Problemleri kaydetmek
    Sorun Adımları Kaydedicisi (PSR) hata aramaya yönelik geliştirilmiş muhteşem bir araç. Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "psr" yazın ve kaydediciyi başlatın.
    Hata mesajının çıkmasını sağlayan adımları sırasıyla tekrar gerçekleştirin. Araç, her tıklamada ekran içeriğiyle birlikte süreci adım adım kaydeder. Ek olarak görüntülere yorum da ekleyebiliyorsunuz.
    Son adımı da gerçekleştirdikten sonra PSR, tüm gerekli bilgilerin bulunduğu bir MHTML dosyası oluşturur ve bunu ZIP arşivi olarak kaydeder. Bu ZIP dosyasını analiz etmesi için istediğini kişiye e-posta yoluyla gönderebilirsiniz.


    Uzaktan yardım
    Eğer arkadaşlarınıza yardımcı olması amacıyla iki-üç dakikalık video tanıtımları hazırlamak için CamStudio gibi bir program kullanıyorsanız size daha iyi bir alternatifimiz var.
    TeamViewer ile arkadaşlarınıza karşılıklı olarak yardımcı olabilirsiniz. Araç iki bilgisayarı saniyeler içinde birbirine bağlar. Gerisi ise alışkın olduğunuz uzaktan yardım mantığına dayanıyor.


    Windows 7'de sorun giderme
    Sorun Adımları Kaydedicisi'nin yanında başka alternatifleriniz de var: Denetim Masası | Sistem ve Güvenlik başlığı altından ulaşabileceğiniz İşlem Merkezi de size yardımcı olacaktır.
    Burada en son ne zaman yedekleme yapıldığını ve virüs tarayıcının güncel olup olmadığını görebilirsiniz.


    AppLocker
    Windows 7'nin Enterprise ve Ultimate sürümlerinde bulunan AppLocker özelliği (gpedit.msc'de Windows Ayarları | Güvenlik Ayarları | Uygulama Denetim İlkeleri altında) yöneticilere sistemde çalıştırılmasına izin verilen programları seçme imkanı verir.


    Yönetici moduna geçmek
    Her kullanıcıya sunulmayan yönetici hakları sayesinde hackerlerin standart hesaplarda istediklerini yapma şansı yok. Fakat programlar yönetici haklarıyla çalıştırmak gerekirse ne olacak? Birçok kullanıcı içerik menüsüne girip "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini kullanacaktır.
    Daha hızlısı mevcut: Programın kısayoluna CTRL ve SHIFT tuşlarını basılı tutarak tıkladığınızda (sol tık) direkt yönetici modunu tetiklemiş olursunuz.


    Windows PowerShell v2
    PowerShell 2.0 ilk kez doğrudan Windows'a dahil ediliyor. Konsol , komut satırı üzerinden verilen talimatları yerine getiriyor. Komutlar script'lere dönüştürülebiliyor ki, bu da görevlerin otomatiğe bağlanmasını sağlıyor.


    Virtual Desktop Infrastructure (VDI)
    Sadece son kullanıcılar değil, firmalar da Windows 7 ile birlikte birçok yeni özellik elde ediyor.
    Terminal hizmetlerinden farklı olarak kullanıcılar masaüstü sanallaştırmasında sadece bir Windows kurulumunu paylaşmıyor; bilakis herkes sunucu üzerinde bir sanal makinede çalışan bir istemci işletim sistemine sahip oluyor.
    VDI çözümlerinin avantajları arasında masaüstlerinin merkezi bir birimden kontrol edilmesi ve farklı mekanlardan ve cihazlardan tanıdık çalışma ortamına erişim var.


    DirectAccess
    DirectAccess, çalışanlara VPN kullanmaya gerek kalmadan firma ağlarına erişim imkanı veriyor. Bu sayede yöneticilerin yapılandırması gereken daha az süreç oluyor ve kullanıcı tarafında büyük kolaylık sağlıyor.


    Windows 7 bu iş için Windows XP zamanından bu yana sunulan IPv6 protokolünü kullanıyor. Fakat genellikle IPv6 kullanımına meyil olmaz; zira çoğu durumda ne internet sağlayıcısı ne de hub'lar veya modemler IPv6'yı destekler.


    Deployment Image Servicing and Management (DISM)
    Hemencecik kurulu Windows paketlerine, özelliklerine veya sürücülere göz atmak isterseniz Windows 7'de sunulan "DISM" hizmetini kullanın ("DISM" komutu ile çağırabilirsiniz).
    Yüklü Windows özelliklerinin bir listesini görmek için "dism /online /get-features /format:table" komutunu verin. Bir özelliği devre dışı bırakmak içinse " dism /online /enable-feature /featurename:" komutunu girin.


    Kullanıcı Hesabı Denetimi
    Birçok kullanıcı Vista'daki Kullanıcı Hesabı Denetimi özelliğini sinir bozucu olması nedeniyle kapatıyor ve bu da UAC'nin amacını hizmet etmesini engelliyordu.
    Windows 7 ile Microsoft UAC'den vazgeçmiyor; fakat onaylama pencerelerinin sayısını belirgin derecede azaltıyor. İsterseniz UAC seviyesini düşürüp arttırabiliyorsunuz.


    Kopyalama devi: RoboCopy
    Komut satırı aracı Robocopy Windows 7 altında "kopyala-yapıştır"dan fazlasını sunuyor. Veri eşitleme ve klasör/dizin kopyalama görevlerini yerine getirebilen ve multi-threding'den faydalanabilen güçlü bir araca dönüşüyor. (komut satırına "robocopy /?" yazarak tüm fonksiyonlarına erişebilirisiniz.


    Çoklu monitör
    Bir tek monitörle yetinemeyenler Windows 7 ile doğru adresteler; zira Microsoft Windows 7'de çoklu monitör desteğini iyileştirdi.
    Yepyeni bir yapılandırma penceresi gerekli tüm ayarları bir çırpıda halletmenizi sağlıyor. Masaüstünde boş bir alan sağ tıklayın ve menüden "Ekran çözünürlüğü"nü seçin.


    İnteraktif editör
    Ücretsiz Windows PowerShell sistem ve uygulamalarınızın kontrolünü kolaylaştırıyor. Fakat tüm özellikleri kullanabilmek için öncelikle programı biraz kurcalamalısınız.
    Windows 7 PowerShell, komutları Cmdlets (Commandlets) biçiminde girip anında sonuçlarını test etmenizi sağlayan interaktif bir editör ile beraber geliyor.


    Sistem tepsisindeki simgeler
    Windows 7 sistem tepsisine de düzen veriyor. Önceki sürümlerde olduğu gibi dolup taşan bir sistem tepsisi yerine daha derli toplu bir düzen söz konusu. Simgeler varsayılan olarak birkaç saniye göründükten sonra gizleniyor. Yukarı bakan oka tıkladığınızda ise tüm simgeleri görebiliyorsunuz.
    Tepsideki ağ simgesi de çok başarılı. Üzerine tıkladığınızda mevcut kablosuz ağları görebilir ve yine buradan istediğinize bağlanabilirsiniz. Sürükle-bırak ile yeni simgeler eklenebiliyor.


    Windows 7 Kitaplıkları
    Windows 7'de Explorer'ı ilk kez açanlar en büyük değişikliği fark edecektir: Önceki gibi klasörlerle çalışmak yerine artık sadece Kitaplıklar sunuluyor. Varsayılan olarak resimler, dokümanlar, müzikler ve videolar için 4 kitaplık sunuluyor. İsterseniz yeni kitaplıklar da oluşturabiliyorunuz.
    Kitaplıkların mantığı şu: Bilgisayarın farklı bölümlerinde bulunan dosyaları klasör klasör aramak veya bunları belli bir alanda toplamak için kopyalamak/taşımak yerine hepsini bir kitaplığın içinde bulabilirsiniz. Örneğin müzik arşivinizi ele alalım: Disklerinizde farklı yerlerde bulunan tüm MP3 dosyalarına kısayol atamak, merkezi bir konuma taşımak yerine "Müzik" kitaplığına bu konumları göstermeniniz yeterli. Bir kitaplığa eklemek istediğiniz dosyanın üzerine sağ tıklayın ve içerik menüsünden "Kitaplığa ekle" girdisini seçin.


    Aero Snap
    Masaüstündeki pencere karmaşasına son vermenin bir diğer yolu: Aero Snap. Pencere yönetimini belirgin derecede kolaylaştıran bu Aero Snap ile pencere büyüklüğünü ve konumunu sezgisel yöntemlerle değiştirebilirsiniz.
    Fare ile pencere başlığını tutun ve ekranın tepesine götürün: Pencere maksimize oluyor. Pencereyi aynı şekilde sağ kenara yaslayın: Ekranın yarısını kaplayacak şekilde boyutlandırılıyor vs.
    Elbette klavye kısayollarıyla da bu eylemleri tetiklemek mümkün: [Windows] tuşu ile dört yön ok tuşlarından birini kullanın ve sonucu görün.


    Görev çubuğu
    Windows 7'de çalışmayı kolaylaştıran birçok kısayol var: [Windows] tuşu ile birlikte 1'den 9'a kadar olan rakamlardan birine bastığınızda görev çubuğunda belirtilen sırada bulunan program çalıştırılır. Örneğin görev çubuğundaki üçüncü programı açmak için [Windows] + [3].


    Parola yöneticisi
    Microsoft, Windows 7ile web siteleri ve uygulamalar için kullandığınız parolaları bir kasaya taşıyor. Bu amaçla Vista halefinin bir parola yöneticisi var.
    "Denetim Masası | Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması" altında bulacağınız "Kimlik Bilgisi Yöneticisi" bu amaca hizmet ediyor.
    Kimlik Bilgisi Yöneticisi tüm Windows Live hizmetleri ve Windows Live ID ile giriş yapılan tüm web sitelerini destekliyor.


    Olay görüntüleyicisi
    Herkesin başına gelmiştir: Birden PC çalışmaz hale gelir ve sebebini araştırmak için kurcalamadığınız yer kalmaz. Windows 7 bu iş için bir olay görüntüleyici sunuyor.
    Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "olay" yazarak bu araca ulaşabilirsiniz.


    InPrivate Gözatma
    IE8'deki InPrivate Gözatma tarayıcının hiçbir parola, form doldurma bilgisi veya geçici dosya kaydetmemesini sağlar. İster tarayıcıdaki "Güvenlik" menüsünden ister [CTRL]+[Shift]+[P] kombinasyonu ile bu moda geçiş yapabilirsiniz.


    Microsoft programlarını devre dışı bırakmak
    Bazı programlar Windows'un temel donanımı arasında yer alıyor. Aralarında Internet Explorer 8'in de bulunduğu birçok Windows bileşenini "Denetim Masası | Programlar | Programlar ve Özellikler" başlığı altındaki "Windows Özelliklerini aç veya kapat" linkine tıklayarak devre dışı bırakabilir veya etkinleştirebilirsiniz. Açılan listede programın yanındaki tiki kaldırın "Tamam"a basın.


    Windows Deneyim Dizini
    Windows Deneyim Dizini (WEI) donanım bileşenlerini ve sistem performansını test etmeye yönelik benchmark'lardan oluşuyor.
    Eğer sisteminizde bir yazılımın çalışıp çalışmayacağını merak ediyorsanız bu araca başvurabilirsiniz. "Denetim Masası | Sistem ve Güvenlik | Sistem" başlığı altında Windows Deneyim Dizini'ni bulabilirsiniz.


    Kaynak İzleyicisi
    Yeniden elden geçirilmiş Kaynak İzleyicisi yaşadığınız performans sorunlarını analiz etmek için pratik bir yöntem. Araç CPU'yu, sabit disk erişimlerini, belleği ve ağ trafiğini denetliyor. Araca ulaşmanın en kısayolu yine başlat menüsündeki arama kutucuğu: "kaynak" yazmanız yeterli.


    Sanal sabit disk (VHD)
    Windows 7 arabiriminin derinliklerine saklanmış bir diğer zekice fonksiyon ise sanal sabit diskler. Disk Yönetimi altında "Eylem | SSD oluştur" menüsünü takip ederek birkaç adımda sanal bir sabit disk oluşturabilirsiniz.


    USB bellekleri şifreleme
    Windows 7 altında Bitlocker to Go ile USB bellekleri kolayca şifreleyebiliyorsunuz. Özelliği kullanmak için Explorer'da USB belleğinizin üzerine sağ tıklayın ve menüden "Bitlocker'ı etkinleştir"i seçin. Fakat Bitlocker sadece Ultimate sürümde sunuluyor.


    AppLocker
    AppLocker ile yöneticiler sistemde hangi uygulamaların çalıştırılacağına karar verebilir. Bilinen hedef ve Hash kurallarının aynında Microsoft, "Publisher Rules" (Yayımlayıcı Kuralları) kullanılmasına da izin veriyor. Bu sayede sadece geçerli bir Microsoft sertifikasına sahip uygulamalar başlatılabiliyor.


    Misafir hesabını açmak
    PC'nizi kısa bir süreliğine kullanacak kişiler için Misafir (Guest) hesabı açabilirsiniz. Böylece sizin kişisel dosyalarınızı değiştirme/silme imkanları da olmaz.
    "Denetim Masası | Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması" yolunu takip ederek misafir hesabını etkinleştirebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.


    Geri yükleme noktası
    Windows 7'de geri yükleme noktası oluşturmanın en kısa yolu yine başlat menüsündeki arama kutucuğundan geçiyor. "geri yükleme" yazdığınızda "Denetim masası" başlığı altında çıkan "Geri yükleme noktası oluştur" bu işi görüyor. Sonrasında açılan pencerede "Oluştur"a basın.
    Oluşturacağınız geri yükleme noktasına bir isim verin ve "Oluştur"a basın. Bunu yaptığınızda Windows 7 bilgisayarınızın o anki durumunu kaydeder. Daha bu noktaya geri dönebilirsiniz.


    BranchCache
    Son kullanıcıdan ziyade firmalara hitap eden bu özellik sayesinde firma merkez ağından çağırılan içerikler ön belleğe alınıyor. Daha sonra bu içerik tekrar çağrıldığında ise bu içeriğe tüm noktalardan LAN hızında erişilebiliyor; hem de merkezin iletimi ne kadar zayıf olursa olsun.


    Arama önerilerini devre dışı bırakmak
    Arama kutucuğuna "gpedit.msc" komutunu verin. Açılan pencerede "Kullanıcı Yapılandırması | Yönetimsel Şablonlar | Windows Bileşenleri | Windows Gezgini" altındaki "Windows Gezgini arma kutusunda son arama girişlerinin gösterimini kapat" girdisini seçin ve ayarını etkinleştirin.


    Denetim Masasını sabitleme
    Denetim Masası'nı sıkça kullanıyorsanız görev çubuğuna sabitlemeniz kolay erişim açısından mantıklı olacaktır. Öncelik Denetim Masası'nı açın ve görev çubuğundaki simgesine sağ tıklayıp "Görev çubuğuna sabitle"yi seçin.


    İnternet aramasını etkinleştirmek
    Varsayılan olarak Windows 7 başlat menüsünden direkt internet araması yapma imkanı sunulmaz. Bu seçenek devre dışı bırakılmıştır. Fakat bu özelliği açmak mümkün. Arama kutucuğuna "gpedit.msc" yazın ve Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni açın.
    Şu yolu takip edin: "Kullanıcı Yapılandırması | Yönetimsel Şablonlar | Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu". Sağ taraftaki listede beliren "Başlat menüsüne Internet'te Ara bağlantısını ekle" girdisine çift tıklayın ve etkinleştirin. Bunu yaptığınızda Windows 7 başlat menüsünde "Internet'te Ara" seçeneği belirir.


    Yapışkan Notlar
    İsminden de anlaşılacağı üzere Yapışkan Notlar masaüstüne sabitleyeceğiniz kısa notları baz alıyor. Arama kutucuğuna "not" yazdığınızda bu aracı bulabilirsiniz.


    Wordpad
    Microsoft en sonunda bazı Windows araçlarını da tazelemeye karar verdi. Wordpad artık Office 2007'den tanıdığımız Ribbon arabirimiyle daha derli toplu. Ayrıca Wordpad artık "Office Açık XML belgesi", yani DOCX formatını destekliyor.


    Hesap Makinesi
    Windows 7 ile beraber gelen Hesap Makinesi de seleflerine göre büyük oranda evrim geçirdi. Araç, yeni fonksiyonlar ve yeni bir kullanıcı arabirimiyle tazelendi.


    Görev Yöneticisi
    Bir işlemin arkasında gizlenen hizmeti Windows 7 Görev Yöneticisi ile bulabilirsiniz. [CTRL]+[Shift]+[Esc] kısayolu ile Görev Yöneticisi'ni çağırın ve "Hizmetler" sekmesin seçin. İstenilen hizmete sağ tıklayıp "İşleme git"i seçin. Tersini "İşlemler" sekmesinde de yapabilirsiniz.


    Performans
    Görev Yöneticisi'ndeki Performans sekmesinden sistem kaynaklarının kullanım oranına bakabilirsiniz. Performans sekmesindeki "Kaynak İzleyici" butonuna bastığınızda PC'nizin temel bileşenlerinin üzerindeki yükü yüzde cinsinden görebilirsiniz.
    Arama kutucuğuna "perfmon /report" komutunu verdiğinizde sisteminizdeki yerel donanım kaynakları, sistem tepki süreleri ve işlemler hakkında detaylı bir rapor alabilirsiniz.


    CMD yerine GUI
    PowerShell 2.0 ile yöneticiler ağ üzerinden kolayca bilgi alabilir; tecrübeli kullanıcılar ise görev otomasyonu yapabilir.
    Microsoft daha basit bir kullanım için tümleşik script hazırlama aracının grafiksel kullanıcı arabirimi kullanan bir sürümünü de sunuyor. (arama kutusuna "ISE" yazın)


    Sistem Geri Yükleme
    Eğer bir şeyler ters giderse daha önce oluşturduğunuz sistem geri yükleme noktasına dönebilirsiniz. Bu iş için arama kutucuğuna "sistem geri yükleme" yazmanız yeterli. Araç, sonuçlarda belirecektir.


    Windows Yardım ve Destek
    Windows'un bu sürümünde sunulan yardım ve destek dokümanları karşılaşacağınız problemleri çözmenizde size büyük ölçüde yardımcı olacaktır.


    Windows 7 için en iyi kısayollar
    Tuş kombinasyonlarıyla Windows 7'de çok zaman kazanacaksınız. Birçok görevi kısayollar aracılığıyla, fareye gerek kalmaksızın gerçekleştirebiliyorsunuz.
    Örneğin [Windows tuşu]+[H] ile etkin pencereyi tam ekran yapabiliyorsunuz.
    [Windows tuşu]+ ile pencere normal büyüklüğüne geri dönüyor veya minimize ediliyor.
    [Windows tuşu]+[Shift]+[Ok tuşu] resmi soldaki veya sağdaki monitöre taşıyor.
    [Windows tuşu]+[D] tüm pencereleri minimize eder ve masaüstünü gösterir.
    [Windows tuşu]+[E] Windows Gezgini'ni açar.
    [Windows tuşu]+[F] ile arama penceresini açarsınız.
    [Windows tuşu]+[G] ile masaüstü araçlarınıza göz atabilirsiniz.
    [Windows tuşu]+[L] kombinasyonu güncel oturumu kilitler.
    [Windows tuşu]+[M] aktif pencereyi minimize eder.
    [Windows tuşu]+[R] "Çalıştır" penceresini açar.
    [Windows tuşu]+[T] ile görev çubuğunu seçili hale getirirsiniz. Sonrasında ok tuşları ile açık programlar arasında gezebilir ve [Enter] ile yeni bir programı başlatabilirsiniz.
    [Windows tuşu]+ kombinasyonu Erişim Kolaylığı Merkezini açar.
    [Windows tuşu]+[Tab] ile uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca Microsoft Aero Peek özelliğini de bu kombinasyona ekledi. Programlar arasında geçiş yaparken etkin pencere ön plana çıkarılır, diğerleri şeffaf hale gelir.
    [CTRL]+[Windows tuşu] ve [Tab] tuşuna bastığınızda fare ile tıklamaya gerek kalmadan bir seçim penceresindeki seçenekler arasında geçiş yapabilirsiniz.
#11.12.2010 14:59 0 0 0
  • güzel çalışma teşekkürler
#19.12.2010 20:55 0 0 0