[COLOR=coral]Bebeğiniz doğduğunda, beslenmesi hakkında doğru kararlar almanız, onun tüm yaşamanı etkiler. Bebeğinizi emzirmek konusunda kararsızsanız, bir de mini rehberimize göz atın. Anne sürü bebekler için kuşkusuz en önemli ve en yararlı besin kaynağı. Bunda, içeriğindeki bebeğin bağışıklık sistemini geliştiren antikorların önemi büyük. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, mide rahatsızlıkları, kulak enfeksiyonu, solunum ve idrar yolları problemi riskleri, biberonla beslenen bebeklere oranla çok daha düşük oluyor.


Ayrıca gene anne sütü ile beslenen bebeklerde obezite, kabızlık ve kusma riskleri de azalıyor. Eğer ailede allerji ya da diyabet varsa, bebeklerde bu hastalıkların görülmesi daha ender oluyor.

Anne sütü, bebeğin beyin, retina ve sinir sistemi gelişimine yardımcı olur. Bunlarla da kalmaz, bebeğin büyümesi ve gelişimi ile ilgili hormonal faktörler de bebeğe anne sütü yoluyla geçer. Anne sütü, sindirim için gerekli enzimleri taşır. Bu da bebeğin sütteki besleyenleri sindirmesine ve henüz gelişmemiş sindirim organlarına yardımcı olur.

Hangi durumlarda bebek emzirilmemelidir?
Emzirmek tüm kadınlara tavsiye edilmez. Örneğin; HIV pozitif olanların emzirme yoluyla bebeğe hastalığı bulaştırma riskleri vardır. Ayrıca eğer bir ilaç kullanıyorsanız, emzirmeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Sütün çeşitleri
Doğumdan sonraki ilk birkaç gün, göğüsler ağız sütü (kolostrum) adı verilen bir madde üretir. Bu sarımtırak sıvı yoğun bir antikor ve protein kaynağıdır. Bu nedenle yenidoğanlar için idealdir.

Süt Tanımı
Ağız sütü: Kıvamı koyu, sarımsı bir süttür. Proteince zengindir, antikor, bazı vitamin ve mineraller içerir.
Geçiş sütü: Kıvamı ağız sütü kadar yoğun olmayan ve beyaz görünümlü bir süttür. İçeriği açısından olgun anne sütüne benzer.
Olgun anne sütü: Daha suludur. Emzirme başladığında rengi neredeyse maviye çalar ve beslemenin sonuna doğru yağ miktarı arttığından beyazlaşır.

Ağız sütü kısa sürede değişerek incelip beyazlaşır ve geçiş sütü olur. Daha sonra üçüncü ila dördüncü günde olgun anne sütü gelmeye başlar.

Her emzirmede göğüs iki tip süt üretir: Emzirmenin başında gelen ön süt ve daha fazla yağ, enerji ve besleyen içeren son süt. Bebek büyüdükçe, bebeğin beslenme ihtiyacını karşılayabilmesi için son sütü alması önem kazanır.

Annenin beslenmesi
Emzirmek için günde en az 500 kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Bu enerjinin çoğu, gebelik esnasında vücutta biriken yağlardan karşılanır. Ancak çoğu kadın bu dönemde iştah artışından bahseder. Açlık ve susamışlık hisleri bu dönemde yoğundur ve yeni anneler bu sinyallere olumlu cevap vermeleri için teşvik edilmelidir. Anneliğin erken dönemleri; stres, yorgunluk, ve
emzirmenin zorluğu nedeniyle diyet için uygun değildir ve bu nedenle de yediklerinizi azaltmamanızda fayda vardır.

Artan iştah duygusunun, sadece yağlı ve şekerli gıdalarla değil; besleyecilik açısından zengin besinlerle doyurulması önemlidir. Protein, kalsiyum, folat ve A ile C vitaminlerine olan ihtiyaç, emzirmeyle birlikte büyük ölçüde artar. Bu nedenle aşağıdaki tablodan da takip edebileceğiniz gibi besinlerin dengeli tüketimi şarttır.

Yeterli miktarda sıvı almak da hayati derecede önemlidir. Emziren tüm kadınlar normalden daha fazla sıvı (günde en az 8 bardak sıvı) almalı ve susadıklarında su içmeyi aksatmamalıdır. Susamak, susuz kalmanın ilk işaretidir. Kafein, tein (çay, kahve ve bazı meşrubatlarda bulunur) ve alkol anne sütüne geçer. Bu nedenle fazla miktardaki tüketimlerinden kaçınılmalıdır.

Beslenme rehberi

Emzirme döneminde beslenme
Kalori Emziren bir kadın günde en az 1800 kalori tüketmelidir. Eğer bebekleriniz ikizse, o zaman ihtiyacınız olan kalori miktarı daha da artabilir. Annenin iştahı, ihtiyaç duyulan enerji için en iyi rehberdir. Bebeğinizi emzirirken ayda yarım ila 2 kilodan daha fazla kilo kaybınız oluyorsa, yeterli derecede beslenmiyor olabilirsiniz. Aşırı kilolu ya da gebelikte çok fazla kilo almış kadınlar, süt üretme kapasiteleri düşmeden ayda 2 ila 3 kilo verebilirler. Ancak hızlı kilo vermeden ve zayıflamadan kaçınılmalıdır.
Protein Emzirme döneminde proteine duyulan ihtiyaç artar. Bu nedenle günde en az iki öğününüze proteini dahil etmeyi ihmal etmeyin. Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve çoğu az yağlı süt ürünü protein açısından zengin kaynaklardır.
Kalsiyum Emziren kadınlarda kalsiyum ihtiyacı da artar. Bu nedenle günde en az 3 ila 4 kalsiyum açısından zengin gıda tüketin.
Genel Düzenli olarak ana ve ara öğünlerinizi tüketip, farklı besin gruplarından gıdalar tüketmeye bakın. Her gün şu besinlerden mutlaka yemeye çalışın:
Süt, peynir, yoğurt
Et, balık, yumurta, baklagiller
Meyve ve sebzeler, günde en az 5 porsiyon
Nişasta içeren karbonhidratlar: Ekmek, pilav, patates, makarna ve mısır gevreği

Sıvı Süt üretebilmek için suya ihtiyacınız var. Günde en az 8 ila 10 fincan sıvı alın (Fazladan alınacak sıvı sütünüzü artırmaz.). Kafein de, alkol de sütle beraber bebeğinize aktarılır ve onun üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.


Kaçınılması gereken besinler
Emzirme esnasında kaçınmanız gereken bir besin yok. Ancak bazı anneler, soğan, sarımsak ve turunçgiller gibi besinlerin bebeklerine rahatsızlık verdiğini söylemekte. Buna karşılık bu besinleri yemeyi bırakmak yerine öncelikle doktorunuza danışmak daha sağlıklı olacaktır.

Az miktarda alkol anne sütüne geçer ve sütün kokusunu değiştirir. Bu da bebeğin beslenmesini, uykusunu ya da sindirimini etkileyebilir. Kadınlar için önerilen 2 ila 3 ünite alkol sınırını aşmayın.

Doğumdan sonraki ilk zamanlarda allerjik olması muhtemel besinlerden kaçınmak, ileride olması muhtemel allerjileri önleyebilir. Uzmanlar ailesinde egzema, saman nezlesi veya astım gibi allerjik rahatsızlıklar olan veya böyle eşleri olan kadınların, hamilelikte ve emzrime döneminde bazı fıstık türlerinden tedbir alarak uzak durmasını öneriyor. Ancak bu konuda
yapılmış fazla araştırma bulunmadığından bu önerinin diğer allerjik gıdalara uyarlanıp uyarlanamayacağı meçhul.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 543
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 25.05.2006 00:03
yararlı bilgilerin için teşekkürler cadıkız