Çocuklarımız ve Namaz....

Son güncelleme: 23.11.2006 18:41
  • BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

    Es selamu `aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh!
    Arkadaslar merak ettim, size aileniz cocuk yaslarinda (7-10) namazi emrettimi?
    Cevab olumlu ise ne ala, fakat olumsuz ise buyrun en azindan biz ayni hataya düsmeyelim......



    Çocuklarımız ve Namaz
    Ey Müslüman kardeş! Çocuklarını kulluk binası işinde namaz rüknü ile ilgili, yetiştirme konusunda örnek alacağın bazı tembihler bulacaksın.

    1- Çocuklar, büyüklerinin her yaptığının doğru olduğuna inanır. Onlara göre babaları insanların en kamili ve en üstünüdür. Bu yüzden onları taklit eder ve onlara uyarlar. Büyük yaşlarda ise önlerinde Salih bir örnek bulamadıkları zaman telkinlerden etkilenmezler. Bunun için baba namaza devam ederse çocuğun derinine işler.

    2-Babanın, İbrahim a.s.ın yaptığı gibi Allah Azze ve Celleye dua ederek yardım istemesi gerekir; Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle(İbrahim 40)

    3-Baba, çocuğun alışması, daha sonra zorlanıp da terk etmeyi avantaj görmemesi için bedenî şartlarını öğrenmelidir.

    4-Baba, çocuğuna abdest almayı, tahareti açıklayarak öğretmeli sonra uygulayarak tekrar etmesini istemeli, onun önünde uygularken müsamahalı olmalı, hata yaparsa usandırmadan güzelce düzeltmelidir. Abdesti benimsemesi, onu bir şiar kabul etmesi sağlanmalıdır.

    5-Ona abdestin faziletleri öğretilerek sevabını kazanması için teşvik edilmelidir.

    6-Erken yaşlardan itibaren namazı öğreterek alıştırmalı, evde çocukların göreceği yerlerde nafile namaz kılarak çocuğun derinlerine etki etmesi sağlanmalıdır. Çocuk, babasını Allah Azze ve Celle için yüzünü secdeye koyar halde, ayakta huşu içinde, namaza konsantre olmuş, etrafından alakasını kesmiş halde gördüğü zaman nefislerine Allah Subhanehunun azameti yerleşir. Aynı şekilde bu yol ile namaz amellerini öğrenmiş olurlar ve severler.

    7-Baba, çocuğa temyiz çağından önce namaz için tahareti ve tesettürü emretme konusunda şiddetli olmamalı, onu kendi haline bırakıp örnek olacak büyüklerini taklit etmesini sağlamalıdır. Zira henüz mükellef olmadığı o yaşta zorlarsa namazdan nefret ettirmiş olur.

    8-Yedi yaşına geldiği zaman (Hicri takvime göre) babanın ona namazı emretmesi gerekir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem; Yedi yaşına geldiklerinde çocuklarınıza namazı emredin buyurmuştur.(Hadis hasendir.) aynı şekilde ona namazın taharet, tesettür gibi şartları da emredilir.

    9-İş, yedinci yaşı tamamlayan tarihin gelip çatmasına bırakılmamalı, aksine öncesinden bu önemli işe hazırlanması sağlanmalıdır. Yedinci yaşına geldiği zaman ilk farzı kılmalı, babası ona arkadaşlarını ve kardeşlerini toplayıp bu münasebetle sevindirmelidir. Mesela ona namazı vaktinde kıldığı için bir kol saati almalıdır.

    10-Namazı düzenli olarak kılmalı, ona bu hatırlatılmalı bıktırmadan namaz emri tekrar edilmelidir. Babanın bulunmadığı veya meşgul olduğu zaman başkası onun namaza uyarılması için görevlendirilmeli, kendisinin yokluğunda da kılması sağlanmalıdır. İbn Mesud r.a.ın şöyle dediği rivayet edilmiştir; Çocuklarınızı namaza devam etmek konusunda yetiştirin, hayra alıştırın. Zira şüphesiz hayır, alışkanlık yapar.

    11-Namazdaki düzenliliği sebebiyle ödüllendirilmesinde sakınca yoktur. Fakat buna, her seferinde hediye beklentisi içinde olabileceği şekilde devam edilmemelidir.

    12-Baba, namazı sevdirecek işler yapmalı, mesela ikindi veya akşam namazını kılmak karşılığında gezmeye götürmeli böylece teşvik etmelidir. Onların sevdiği şeylere bağlayarak namazı vaktinde kılmaları sağlanmalıdır.

    13-Namaz vakitleriyle çocuklarına vaad ettiği her şeyi yerine getirmeli, vakitlerini namaz vakitlerine göre ayarlamayı onlara öğretmelidir.

    14-Kuran-ı Kerimden ve sünneti şerifeden namazın faziletleri hatırlatılmalı ki, zihinlerinde namaz ve önemi yerleşsin.

    15-Çocuk özellikle on yaşından sonra farz namazlarla beraber sünnet namazlara da alıştırılmalıdır. Az da olsa gece namazına teşvik edilmelidir. Baba, gece namazına hangi vakitte kalkacağını duyurmalı, o vakitte babası uyandırmadan kendi uyanması için hazır olmasını sağlamalı, iradesini güçlendirmeli ve kendilerine güvenmelerini sağlamalıdır. Eğer ona uyku gelirse yumuşaklıkla davranıp uyumasını söylemelidir.

    16-Eğer çocuk on yaşından sonra da namaz kılmazsa baba, ona namaz hakkındaki ayet ve hadisleri hatırlatarak nasihat etmeli, terk etmeye devam ederse sertleşmeli, ona küsmeli, onunla şakalaşmamalı, sevdiği bazı şeylerden mahrum etmelidir. Baba onu cezalandırmakla gözünü korkutmalı, peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin; On yaşına geldiklerinde namaz kılmazlarsa dövünüz(hasendir.) kavlinden dolayı şartlarına göre bedeni ceza da vermelidir.

    17-Eğer baba yedi yaşında iken namazı emretmemişse, on yaşından sonra da yeniden alışana kadar bedenî ceza vermemelidir.

    18-Çocuk küçüklükten beri namazı cemaat ile kılmaya alıştırılmalı, kalbi mescitlere bağlanmalıdır. Orada alimlerle tanıştırılmalı, ilim meclislerinin edeplerini uygulayarak öğrenmelidir. Bu, büyüklerin yaptıklarına katılma konusunda onları teşvik eder, çocukta oralara gelip gitmek için tabii bir meyil sağlar.

    19-Mescide gitmeden önce onu hazırlamalı, beklemediği bir şeyle karşılaşmaması için ona anlatmalı, bütün güzel şeyleri mescide bağlayarak anlatmalı, mesela; Şu tatlıyı mescidin yakınındaki yerden aldım demelidir. Onunla beraber mescit yanından geçerlerse; Bak şu bina ne kadar güzel! İşte orası mescittir. Sonra beraber orada namaz kılmaya gidelim tamam mı? demelidir.

    20-Onu mescide götürmeden önce imam, müezzin ve cemaatten bazıları ile ona sevecen davranmaları ve şakalaşarak ünsiyet göstermeleri için anlaşmalı, mescit ehliyle huzur bulması sağlanmalıdır. Bu münasebetle ehemmiyet verdikleri her iş gibi onun nefsinde namazın önemi de yer etmelidir.

    21-Eğer imam namazı uzatıyorsa, bunun sünnete muhalif olduğu hatırlatılarak uzatmaması için uyarılmalıdır.

    22-Kuran-ı Kerim ezberlemek ve onun tecvidini öğrenmek için halkaya katılmasında imamla beraber yardımcı olunmalıdır.

    23- Mescit ve mescit ehliyle bağının sağlamlaştırılması için çocuklar teşvik edici uygulamalar yoluyla faydalı şeylerle eğlendirilmelidir.

    24-Onun önünde Cuma namazına ehemmiyet verilmeli, onun edepleri, hükümleri ve ona saygı gösterme gereği anlatılmalıdır.

    25-Fakat Cuma namazı konusunda onun gücünün yetmeyeceği şeye zorlanmamalıdır. Zira onun abdestini muhafaza etmesi veya hutbenin uzunluğu kendisine zor gelebilir. Ebu Hureyre r.a.den rivayet edilmiştir; O bir defasında Cuma günü mescide girmiş, orda bir çocuk görmüş ve ona; Ey çocuk! Git oyun oyna demiş. O da; Ben sadece mescide geldim demiş. Ebu Hureyre r.a. tekrar; Git oyun oyna demiş. O da yine; Ben ancak mescide geldim demiş. Bunun üzerine; İmam çıkıncaya kadar oturabilecek misin? deyince o da; Evet demiş. Babanın çocuğu on yaşından önce Cuma namazı için zorlamaması gerekir. Teşvik etmesi, fakat korkutmaması gerekir. On yaşına gelinceye veya az bir zaman kalıncaya kadar onu kendi haline bırakmalı, Cuma namazına yönelirse birlikte devam etmelidir.

    26-Hutbenin çocukların ahlakı üzerinde-özellikle hutbeyi anlar ve düşünürse derin tesiri olduğundan baba, araştırarak hatibi seçmelidir. Hutbeden sonra onlara hutbenin konusu hakkında sorular sormakta sakınca yoktur. Cumaya gitmeden önce ona güzelce dinlemesi teşvik edilmeli, hutbe hakkında soru soracağını söyleyerek hutbeye konsantre olması sağlanmalıdır.

    Ümmetin gelecek nesli olan çocuklarımızı, ciğerparelerimizi buna teşvik ederek her babanın ders edinmesi için bu faydalı bilgileri özetledim. Şair diyor ki;

    Silah yapımı gibi erkeklerin yapması kaçınılmazdır,
    Kahramanların sanatı ilimdir, bunu salah ehli bilir,
    Ehlinden esasını öğrenmeyen kurtuluşu kaybeder,
    Kahramanlar ancak mescidlerimizde saçar bunu
    Kuran bahçesinde, sahih hadisler gölgesinde
    Akidesiz dal ve yaprakları rüzgarlar savurur
    Haydi namaza çağrısına ihanet edene, Haydi hesaplaşmaya çağrısı ihanet eder.

    Son duamız; hamd, alemlerin Rabbi olan Allah içindir. Allahın salat ve selamı, kulu ve rasulü Muhammede, âline ve bütün ashabı üzerine olsun.


    Vesselamu `aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh!
#22.05.2006 14:01 0 0 0
  • ABDALWAHID kardeş böylesine önemli bi konuda aydınlattıgın için Allah razı olsun uygulamayı nasip etsin teşekkürler
#22.05.2006 18:35 0 0 0
  • çocuklarımızı bu dünyaya hazırladığımız kadar ahiretede hazırlasak ne kadar güzel olurdu
#22.05.2006 20:40 0 0 0
  • ve aleyküm selam öncelikle.Allah (c.c) razı olsun böylesine önemli bir konuya değindiğiniz için.arkamızdan hayır dua edecek evlat lazım bize diye düşünüyorum.malda yalan mülk de yalan.evlatlarımızın bizim çektiklerimizi çekmemesi için onları gelenek göreneklere göre değil islama uygun kitabımıza efendimizin sünnetlerine uygun yetiştirmeliyiz.
#23.05.2006 01:17 0 0 0
  • Bütün çocuklar böyle yetiştirilse...Bütün insanlık böyle yaşasa keşke...
    Acaba biz o günleri görecek miyiz?İnşallah
#21.07.2006 23:08 0 0 0
  • Allah hepimize dinini bilen emirlerine uyan çocuklar nasip etsin... Amin.
#31.07.2006 12:55 0 0 0
  • Allah razı olsun
#03.08.2006 13:04 0 0 0
  • Allah razı olsun
#03.08.2006 23:40 0 0 0
  • Allah (c.c) senden razı olsun kardeşim
#25.08.2006 10:51 0 0 0
  • çocğum olursa namazı öğretecem inşallahhhhhhhh
#12.09.2006 08:04 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#23.11.2006 18:41 0 0 0