Muhteşem Rezalet

Son güncelleme: 12.01.2012 11:37
  • muhteşem yüzyıl - kanuni sutan süleymanın hayatı diziye uyarlanıyor - ekrandeki diziler - yeni diziler - muhteşem yüzyıla tarihciler ne dedi

    Muhteşem rezalet

    Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını ekranlara taşımaya hazırlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinin fragmanları izleyiciden ve tarihçilerden büyük tepki gördü. Kanuni'nin içki içtiği, harem hayatını cinsellikten ibaret gösteren dizi çarpık bilgilerle dolu.


    noimage

    ORHAN TURAN - İSTANBUL

    Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatından kesitler sunma iddiasıyla çekilen Show TV'nin yeni dizisi Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı Devleti'ni kendi zihinlerinde oluşturdukları 'harem'den ibaret sananların çarpık tarih anlayışını bir kez daha gözler önüne serdi. 5 Ocak'ta yayına girecek dizinin tanıtımları bile Osmanlı'nın yanlış aksettirildiği tartışmaların alevlendirdi. Tanıtımlar, senarist Meral Okay'ın ömrü savaş meydanlarında geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın adaletini ve Avrupa'yı dize getiren kahramanlıklarını bir kenara bırakıp diğer kötü örneklerde olduğu gibi 'harem' safsatasına sığındığını ortaya koydu.

    İVEDİK KAFALI ADAMLARIN İŞİ
    Cihan padişahı Kanuni'nin zaferlerini görmezden gelen Muhteşem Yüzyıl fragmanlarında, Kanuni ile ilgili gerçekdışı bilgiler de ön plana çıkarılıyor. Fragmanlarda, Hürrem Sultan, işkenceler altında Kanuni'ye zorla eş yaptırılıyor. Kanuni'yi kadın düşkünü olarak gösteren dizi, padişah için toplanan kızların hamamda toplanması ve padişah için birbirleriyle "havlet yarışında" olduğu da yansıtılıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sinema Direktörü Yusuf Kaplan, dizinin daha önce kendilerine destek almak amacıyla başvurduğunu ancak "rezalet" nedeniyle bu talebi kabul etmediklerini dile getirdi. Kaplan, "Bu senaryoyu yazanlar sömürge kafalı, Recep İvedik zihniyetli adamlardan başkası değil" dedi. Tarihçi Yazar Ali Satan ise "Bu batının algısıdır. Oryantalist yaklaşım" diye tepkisini koydu.

    GAY SAHNESİ BİLE VAR
    Kanuni kitabının yazarı Tarihçi Okay Tiryakioğlu, "Son zamanlarda Türk dizlerinin yurt dışında satılıyor olması bunda etkili oldu. Kar amacı güdüyor. Çok şaşırmadım. İzleyici gerekli cezayı verecektir. Gay sahnesi bile var dizide böyle saçmalık olmaz. Kanuni asla içki içmiyordu. Bu koca yalan. Ömrünü Allah için adamış bir kişidir Kanuni... Diziye izleyicinin ilgi göstermeyeceğine inanıyorum" dedi. Tarihçi Mustafa Armağan da Kanuni'nin içki içtiği sahneyle ilgili şu yorumu yaptı: "Kanuni'nin içki içtiğini ilk Halil İnancık yazmıştı. Ama o nereden buldu bilgiyi bilmiyorum. Kanuni içki yasaklayan bir padişahtır. Yazdığı mektuplardan da anlıyoruz ki inançlı bir mü'mindir."

    Gerçekler çarpıtılmış

    Yapımcılığını Timur Savcı'nın üstlendiği dizide, 10. padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın sözde hayatı anlatılıyor. Show TV ekranlarında seyirciyle buluşacak olan dizide, Kanuni'yi Halit Ergenç canlandırırken, Valide Sultan'ı ise dominant anne karakteriyle Haziran Gecesi, Aşk-ı Memnu gibi dizilerde oynayan Nebahat Çehre oynuyor. 5 Ocak'ta yayınlanacak dizi için hazırlanan dört ayrı fragman da internette yayınlanmaya başlandı. Eleştirmenler reytingi adına popüler oyuncuların dizi için toplatıldığını ve aynı kaygıyla, tarihi gerçeklerin çarpıtılarak senaryonun çok tartışılacak hale getirildiğine vurgu yapıyor.

    Dizinin internet sitesine yağan tepkiler:
    Ümit Ölmez: "Dizide oynayan çeken ve de bütün emeği olen herkesi kınıyorum"
    Bahattin:"Avrupalılar ve içimizdeki dönmeler kendi iğrenç egolarını bu şanlı devletin üzerinde tatmin etmeye çalışmışlardır.bir sürü uydurma kitap ve görsel çizmişlerdìr...
    Yavuz: "Abdestsiz yere basmayan ecdat nasıl böyle şuursuzca tanıtılır, içki ve kadına düşkün olsalardı 700 sene dünyaya nam salar viyana kapılarına mı dayanırlardı yoksa helak olur giderler miydi....."
#31.12.2010 11:24 0 0 0
  • Protesto ediyorum, kesinlikle izlemiyecegim!

    Insallah kendilerince basari elde edemezler.
#01.01.2011 19:11 0 0 0
  • bunları kimlerin yaptığı belli. kendini osmanlı torunu görmeyen bi kesim insan osmanlıyı bize soğutmak için böle yapıyor. bunlar zamanında ders kitaplarında yavuz sultan selim gibi mübarek bir zatın içkiden öldüğünü öğretmye çalışıyordu.
    işte böyle bir zihniyetle büyüyoruz allah küçüklerimizi yoldan çıkarmasın. bize bu konuda çok iş düşüyor
#01.01.2011 19:20 0 0 0
  • aslında bu benim için ikinci oldu
    birincisini sorarsanız ata demirelin oydadıgı bir osmanlı filmiydi güya abdülhamit han'ı canlandırmıştı
    onuda izlememiştim bununlada hiç işim olmaz
#01.01.2011 20:29 0 0 0
  • Kesinlikle muhteşem rezalet olmuş..... İzlemiyorum + izleyenleride kınıyorum..!
#13.01.2011 11:46 0 0 0
  • Muhteşem Yüzyıl'da muhteşem hatalar


    noimage
    Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Ayşe Böhürler, bugünkü köşe yazısında çok tartışılan Muhteşem Yüzyıl dizisinin hatalarını kaleme aşdı.
    İŞTE BÖHÜRLER'İN YAZISI:

    Muhteşem hatalar!
    Alt üst tarafı dizidir derken konu büyüdükçe büyüdü. Tarihi dizi yapmak sahiden zor işmiş bir kez daha gördük. Tarihi dizilerin son dönem en güzel örneklerinden birisi olan Spartacus'u izlerken insan ister istemez kıyaslama yapıyor.

    Sparctacus bugünün dizi formatında tarihi bir hikâye nasıl anlatılırın en popüler örneği. O'nun da içinde hayatta olan, sıradan olan, sakıncalı olan her şey var. Ama tarihte var. Dizi seyirciyi sarsmaktan kaçınmıyor. Konu pop Amerikan dizileri formatında işlense de hikâyenin geçtiği mekânlar, kostümler, kişiler, dönemin tarihi olayları ile örtüşmez diyebileceğimiz bir sahne ile karşılaşmıyoruz.

    Muhteşem Yüzyıl'a belki buradan bakmak daha doğru olur. Yoksa senaristin veya yönetmenlerin konuya nereden bakacakları kararına kimse karışamaz. İster haremden bakarlar ister Enderun'dan.

    Ayrıca bizim olaya doğru yerden bakma iddiası taşıyan film tarihimiz de kötü örnekler ile doludur zaten. Seyredilmeyen, ağır, bütçesizlikten tarihi bir komedi filmi gibi çekilen filmlerin İslam dünyasında da birçok örneği var. İran dizileri istisna olmak üzere Mısır dizileri üzerine kötü tarihi filmin kitabı yazılır. Kanal 7'de yayınlanan Hz. Yusuf mesela! Dizi üstelik çok da iyi izleniyor. Hz. Yusuf, Züleyha karakterlerini oynayanlar kötü komedi kıvamında. Bırakın karakterleri, olaylar ne Kur'an'daki tarih anlatımına uyuyor ne de mantığa. Zaman izleği bile yok. Bir peygamberin yalan yanlış anlatılmasına, filmi seyrederken insanın dalga geçme hissine kapılmasına rağmen seyirci yine ilgi ile izliyor, tepki de göstermiyor.

    İyi tarihi film yapmak, iyi niyetin yanı sıra 4-5 yıla uzana bir yapım süreci, çok iyi ekip, çok iyi oyuncular, kostümünden dekoruna çok iyi bir tasarım istiyor. Sadece iyi niyet yetmiyor. Bu nedenle imkânlar olmasına rağmen muhafazakâr kesimin, bu sektörde yatırım yapan sermaye sahiplerinin böyle işlere ayıracak parası, bu işlere gönül vermiş kişiler yokken de ortalığı velveleye vermenin manası yok.

    Muhteşem yüzyıl dizisi üzerine yapılan tartışmalarda serin duranların safındayım. Kimse bana göre dizi üretmek zorunda değil. Seversem izlerim, sevmezsem izlemem. Hele de elimde zap silahı ve birçok kanal alternatifi varken. Ancak yine de meslek gereği tarihi bir film yapılırken öne çıkan hatalara dikkat kesilmeden edemedim. Bu arada hem iyi bir tarih hem de Yeni Şafak okuru olan bir izleyiciden gelen maildeki 23 hatayı içeren listeden bazı notları sizinle paylaşmak istedim.

    1) Kanuni, Kur'an'ın "iki kişi arasında dahi olsa adaleti sağlayın" dediğini söylüyor, Kur'an'da böyle bir ayet yok.

    2) Dizide Yavuz'un 200 kalyonluk donanma hazırlattığı söyleniyor, oysa donanma için ilk kalyon 17.yüzyılın ortasında yapılmıştır ve tarihte hiç bir ordu bırakın 200'ü, 100 kalyona yaklaşacak bir donanma kurmamıştır.

    3) Hünkâr sofası Kanuni tarafından kullanılmış değildir.

    4) Hürrem Sultan, Kanuni'nin tahta çıkışından bir kaç yıl önce saraya girmiştir.

    5) 26 yaşındaki Kanuni'nin 41 ve 14 yaşındaki Hürrem'in 28 yaşında birer kişi tarafından oynanması garip durmaktadır.

    6) Kanuni tahta çıktığında Harem, Topkapı Sarayında değil Eski Saray'da idi.

    7) Hareme gelen bir kız 3-4 yıl eğitimden geçmeden padişahın karşısına çıkarılmazdı. Hürrem'in, padişahın adını "Sülüman" diye telaffuz ederken, gelir gelmez huzuruna çıkarılması yanlıştır.

    8) Dizide ismi gecen cellât Kara Ali, o tarihlerden 150 yıl sonra yaşamış bir kişidir.

    9) Kanuni tahta çıktıktan sonra babasının nedimi Hasan Can'la görüşüyor. Hasan Can 60 küsur yaşında biri olarak görünüyor, oysa tarihi bilgilerimiz bize Hasan Can'ın Kanuni tahta çıktığında en fazla 30'ların başında olabileceğini göstermektedir.

    10) Valide Sultan saraya yeni gelen Hürrem Sultan'la Rusça konuşuyor, bir kaç sahne sonra Hürrem Sultan birine "dilimizi nasıl biliyor" diye sorunca "Kırım Hanı'nın kızıdır da ondan" cevabını alıyor. O sıralarda Kırım Tatarları 250 yıl daha Rus egemenliğine girmeyecek bir topluluktur, Kırım'da Rus etkisi söz konusu değildir.

    11) Bir vezir, padişahın İbrahim Paşa'yı has odabaşı yapması üzerine "bu dönmeyi nasıl has odabaşı yapar" diye sızlanıyor. Has Oda ve hatta Enderun'un tamamı zaten devşirmelerden oluşur.

    12) Bir sahnede askerler "cülus bahşişimiz verilecek" diye seviniyorlar, askerlere bakıyoruz en genci 45-50 yaşında, hepsi hımbıl adamlar. O yaşta kimse orduda kalmaz.

    13) Kanuni'nin ilk işi divan toplantısına katılıp bazı kararlarını aktarmak oluyor. Fatih döneminden beri padişahlar divan toplantısına katılmaz ve belki kafes arkasından dinlerlerdi.

    14) Kanuni Venedik elçisiyle konuşurken Sarlken ve Francois'in mücadelesi için "bakalım kim kayzer olacak" diyor. Burada kayzer kelimesinin kullanılmasının doğru olmamasını geçtim, bu cümleyle Kanuni ne demek istemektedir ben bir tarih okuru olarak anlayabilmiş değilim.

    15) Kanuni Venedik elcisiyle konuşurken "Venedik dükü" lafzini kullanıyor, bu kelimenin doğrusu "Doge"dur ve dilimize "Doc" diye geçmiştir, Kanuni'nin "Venedik Doc'u" demesi gerekirdi. Doge'un İngilizcesi Duke'tür ama anlamları tamamen ayrıdır.

    16) Padişah dizinin pek çok yerinde ve Has odabaşı İbrahim Paşa, dizinin hemen her sahnesinde başı açık geziyor. Bu da doğru değildir. Kavuğu çıkarsalar bile takke giymeleri gerekirdi, Osmanlı âdeti budur."

    ... Ve daha birçok hata. Bu hataları bulmak için de tarihçi olmaya gerek yok ayrıca.

    Ciddi ve dikkatli olmak yeterli. Bunları görünce bizim tarihimiz sadece kitaplarda kalsın aman demek geliyor içimden.




    http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=15.01.2011&i=298064
#15.01.2011 12:46 0 0 0
  • ayrıca kıyafetlerde hiç osmanlıyı yansıtmıyor bu bizim tarihimiz ve hiç olmazsa bunlara dikkat etmelilerdi. valide sultanın başındaki tacı hiristiyan kraliçelerinin başındaki taca benzettim hele giysisi tıpkı hirirstiyan giysisi bizle alakası yok.:D ayrıca divan toplantısındaki paşaların başındaki abajurlara dikkat ettinizmi resmen hepsi aynı tip abajurları kumaşla kaplayıp başlarına oturtmuşlar. daha ne diyimm..eleştirilecek o kadar çok şey varkii. hiç olmazsa o dönemin kıyafetlerini açıp resimlere bakarak inceleyebilirlerdi..bu kadar ucuza mal etmemeleri gerekirdi..bizim tarihimiz bu kadar hafife alınamaz.. kınıyorum bu diziyi çevirenleri..
#16.01.2011 11:53 0 0 0
  • 5.bölümü göremeden gider inşAllah dizi
    1521 de kanunin sefer çıkması gerekmiyormuydu acaba neden hala saraydan burnunu bile çıkarmadı merak ediyorum doğrusu kadınlarla uğraşmaktan dizide savaş edilemedi bir türlü
#16.01.2011 12:24 0 0 0
  • birde çok önemli bir ayrıntı var bilmem dikkat ettinizmi? kanuninin gözleri mavi mahidevranında renkli gözleri, iki renkli gözlü insandan koyu renk gözlü mustafa nasıl oluyor? bunun olması çok çok çokkkkkkkkkkkk zayıf bir ihtimal. hiç olmazsa kanuninin gözlerine koyu lens taksalardı çok muhteşem hatalarb gerçekten :D
#17.01.2011 09:22 0 0 0
  • Harikasınız arkadaşlar, mesajlarınızın üzerine yazı yazamıyorum; inşaAllah iftiralarının içinde boğulurlar...
#17.01.2011 23:02 0 0 0
  • muhteşem rezillki işte...kanuni belden aşağı çalışsaydı dünyaya hükmedemzdi.yukarıda bir arkadaşın söylediği gibi saraydan bir türlü çıkamadı svaşa.
#25.01.2011 10:29 0 0 0
  • daha fazla sinirlerimizi bozmadan kaldırsınlar bu diziyiyaa.bunun gibi sinir bozucu bir dizi daha aşk bir hayal aman allahım!.bune miranmışyaa bu dizi çok kötü örnek bence.
#25.01.2011 10:31 0 0 0
  • Tarihçiler soruyor: Muhteşem Yüzyıl'ın tarih danışmanlığını yapan kim?

    Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını anlattığı ileri sürülen Muhteşem Yüzyıl dizisinde Kanuni'nin içki içtiği, harem hayatının cinsellikten ibaret olduğunun gösterilmesi tarihçilerin tepkisini çekti.
    Tarihçiler, Kanuni Sultan Süleyman gibi bir padişahın hayatının senaryoya kurban gitmemesi gerektiğini belirterek, senaryonun tarih danışmanlığını kimin yaptığının önemli olduğunu vurguladı. Özel bir televizyon kanalında Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatının cinsellik üzerinden gösterilmesine tarihçiler tepki gösterdi. Kanun'nin hayatının bu şekilde olmadığını iddia eden vatandaşlar, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'ün telefonlarını kilitledi. RTÜK'ü mail yağmuruna tutan vatandaşlar, dizinin yayınlanmasına karşı çıktı. Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Genel Sekreteri Prof.Dr. Adnan Baki, 'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde senaryoya bilimsel bir açıdan bakılmadığını söyledi. Baki, "Fantezi, reyting uğruna değerlerimiz heba ediliyor. Dizinin bilimsel bir dayanağı olmadığı belli." dedi. Senaristlerin Kanuni'nin hayatına farklı gözlükle baktıklarını belirten Baki, "Filmi popüler hale getirmek için cinsel görüntüler koyuluyor. Bunlar kasıtlı yapılıyor. Bu dizinin tarihi danışmanlığını yapan kim?" diyerek tepki gösterdi. Baki, vatandaşların sağduyulu olup gerekli tepkiyi vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. Ege Üniversitesi(EÜ) Tarih Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Cüneyt Kanat, tarihi dizilerin çekilmesinde özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Tarihi dizilerin basın danışmanlarının olması gerektiğini belirten Kanat, "Bu dizinin akademik danışmanı var mı? Danışmanlığını kim nasıl yapıyor?" diyerek diziyi tarihsel açıdan denetleyen danışmanlar olması gerektiğini vurguladı. Kanat, dizinin danışmanlığını kimin yaptığını görmek ve sorgulamak gerektiğinin altını çizdi.Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Tarih Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Erol Çetin, Kanuni Sultan Süleyman'ın Osmanlı padişahları içinde en iyilerinden olduğunu söyledi. Dizide Kanuni Sultan Süleyman'ın yanlış lanse edilmesinin üzücü olduğunu kaydeden Çetin, "Kanuni Sultan Süleyman'ı yaptıkları ile değerlendirmek gerekiyor." ifadesini kullandı. Tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu ise Kanuni Sultan Süleyman'ı küçük düşüren dizinin gösterilmesinin üzücü olduğunu söyledi. Halkın tarihsel dizileri izlediği için son dönemde tarihsel filmlere yöneliş olduğunu kaydeden Bahadıroğlu, "Tarihe ilgi arttığı için 'Ergenekon' tarihine geçiliyor. Bunu söylemek bile beni korkutuyor. Umut ediyorum ki öyle bir şey yoktur." dedi. Dizinin çok üzücü olaylara sahne olduğunu belirten Bahadıroğlu, "Dizinin tarihsel danışmanlığını yapan bir kişi varsa bence o tarihi bilmiyor. Böyle bir tarih anlayışı olamaz." sözlerini kaydetti.Osmanlı'da kadın üreten bir anlayış olmadığını önemle vurgulayan Bahadıroğlu, "Osmanlı'da kadınlar haremde yetiştirilirdi. Orası onlar için bir eğitim yuvasıydı. Harem, bir nevi Enderun görevi görüyordu." diyerek dizinin tarihsel açıdan çarpıtılarak gösterildiğini ifade etti. Bahadıroğlu, RTÜK'ün çare olmadığını dile getirdi. "Halkımız neyi izlemesi gerektiğine kendisi karar vermesi gerekiyor. Gerekli tepkinin gösterilmesi gerekiyor." diyen Bahadıroğlu, vatandaşları sağduyuya davet etti. CHA

    bende merak ettim doğrusu bu dizinin tarih danışmanlığını yapan kimm?
#25.01.2011 12:51 0 0 0
  • che nin bir parmago yoktur işallah
#25.01.2011 18:31 0 0 0
  • annamadım che tarihçimi yoksa :D
#25.01.2011 22:08 0 0 0
  • söz konusu muhalefet olmaksa matematikci de olur
#26.01.2011 21:02 0 0 0
  • INSANLARI DIZI KOLIK YAPTILAR HER KANALDA DIZI VAR !!!!!
#27.01.2011 00:26 0 0 0
  • her kanalda dizi var ama seyredilecek dizi kaç tane acaba ?:D
#27.01.2011 10:13 0 0 0
  • sakarya fırat
    tavsite ederim
    yerden yüksek
    halil ibrahim sofrası
    ve birde emre altugun oynadıgı dizi
    ismi aklıma gelmiyor ama bunlar ile ile ourup seyredile bilecek diziler
#27.01.2011 15:26 0 0 0