Böbrek Yetmezliği Hastalarının Beslenmesi

Son güncelleme: 03.01.2011 21:19
  • üremi hastaları nasıl beslenmeli - böbrek yetmezliği olanlara beslenme önerileri - böbrek yetmezliğinde yasak gıdalar - böbrek yetmezliğide uygun gıdalarBöbreklerin yapı taşı olan nefronların sayısında yavaş yavaş azalma ya da aniden nefron çalışmaların durmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durumda nefronlar asıl görevleri, olan atılacak ürünlerin dışarıya atılmasında yetersiz kalır ve üremiye neden olurlar. Kusma, baş ve bel ağrıları, ateş ve yüksek tansiyonla seyreden böbrek yetmezliğinde ilaç tedavisinin yanı sıra diyet de büyük önem taşır.

    UYGUN GIDALAR:
    • Süt ve süt ürünleri: Süt, taze tuzsuz lor.
    • Et ve et ürünleri: Kısıtlı miktarda balık, tavuk veya dana haşlama.
    • Un ve unlu mamuller: Bisküvi, beyaz ekmek, galeta, makarnalar, pirinç, buğday, yulaf.
    • Şeker ve şekerli ürünler: Meyve jöleleri, şeker, reçeller, elma veya kabak fırın tatlıları.
    • Yağlar: Tereyağı, nebati yağlar.
    • Sebzeler: Havuç, patates, pancar, biber, domates.
    • Meyveler: Portakal, limon, çilek, kavun, üzüm, elma, karpuz.
    • Baharatlar: Nane, kekik.
    • İçecekler: Ihlamur ve papatya çayları, taze hazırlanmış meyve ve sebze suları.

    YASAK GIDALAR:
    • Süt ve süt ürünleri: Baharatlı peynirler, ekşimiş yoğurt, tedavinin ilk aşamasında kaşar peyniri.
    • Et ve et ürünleri: Hastalığın İlk günlerinde tavsiye edilmemekle birlikte daha sonra az miktarda et suları ve sosları; sakatatlar ise genelde yasak olmakla birlikte akut dönemden sonra az miktarda karaciğer verilebilir. Tütsüleme, kurutma, tuzlama ve pişirme yöntemiyle hazırlanan etler, salam, sosis, sucuk, pastırma.
    • Un ve unlu mamuller: Kepekli unla ve yağda kızartarak hazırlanan mamuller.
    • Şeker ve şekerli ürünler: Kakao, çikolata.Yağlar: Ağır hayvansal yağlar ve kızartmalar.
    • Sebzeler: Soğan, sarımsak, ıspanak, patlıcan, turşular.
    • Baharatlar: Karabiber, maydanoz, kimyon, kırmızı toz veya pul biber, hardal.
    • İçecekler: Alkol, çay, gazlı içecekler.

    GIDALARIN HAZIRLANMASI VE KULLANIMINDA GENEL KURALLAR:
    • Esas pişirmeden önce hulasanın bertaraf edilmesi için etler 3-5 dakika kay-|natılır; etler ancak bu işlemden sonra haşlanır, fırınlanır veya ızgara edilir.
    • Hastalığın ilk 1-2 günlerinde, böbrekleri dinlendirmek amacıyla, hastaya gıkla ve su verilmemelidir. Bu şekilde böbrek damarlardaki spazmlar azalır, kan do-llaşımı düzenlenir, dolayısıyla miktarı artan idrarla böbreklerdeki toksinler atılır. Söz
    konusu dinlendirme günlerinden sonra hastanın genel durumunda bir rahatlama meydana gelir. Eğer hasta susuzluğa dayanamıyorsa dudaklar hafifçe limon suyu ile |islatılır veya maden suyu ile ağzı çalkalanır.
    • Yemekler tuzsuz hazırlanır ve sunulur.
    • Hastalığın ilk günlerinde toplam protein günde 50 gr.'ı aşmamalıdır.
    • Daha geniş beslenmeye geçişte karbonhidratlı yiyeceklere ağırlık verilmelidir.
    • Yemekler sırasında veya aralarında fazla sıvı alınmamalı. Sıvı ihtiyacı taze meyve veya sebze sularıyla karşılanmalıdır. Bu şekilde hasta gereken vitaminleri de |almış olur.

    • Baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı.


    alıntı
#03.01.2011 21:19 0 0 0