Karalahana ve ceviz guatr yapıyor

Son güncelleme: 25.05.2006 08:22
  • Özellikle karalahana, soya fasulyesi ve ceviz gibi besinlerin sıkça tüketilmesinin guatr hastalığını oluşturan başlıca nedenler arasında yer alıyor.
    İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Özgültekin, guatr hastalığının, beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluştuğunu belirterek, özellikle karalahana, soya fasulyesi ve ceviz gibi besinlerin sıkça tüketilmesinin hastalığın en önemli sebeplerinden birini oluşturduğunu söyledi.
    Prof. Dr. Özgültekin, Adapazarı Merkez Belediyesince Abasıyanık Sanat Merkezinde düzenlenen, ''Tiroit Bezi (guatr) hastalıkları ve kanserleri'' konulu seminerde, guatr hastalığının başlangıç aşamasında hasta tarafından pek önemsenmediğini, bu nedenle birçok hastanın guatr akut dönemi geçtikten sonra tedaviye başvurduklarını kaydetti.
    Hastalığın önemsenmemesinin ise büyük oranda kanser riski taşımamasından kaynaklandığını belirten Özgültekin, ''Guatr, çeşitlerine göre binde 4 ve bu seviyelerde değişen oranlarda kanser riski taşıyor. Bir şekilde bu bilgiye sahip olan hasta tedaviye geç geliyor. Doktorlar genelde hastalığın çok ileri aşamalarında hastaya müdahale etmek zorunda kalıyor. Bu da hem hastayı hem de doktoru zor duruma sokuyor'' dedi.
    Hastalığın beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluştuğunu ifade eden Özgültekin, şöyle konuştu: ''Karalahana, soya fasulyesi ve ceviz gibi besinlerin sıkça tüketilmesi guatrın en büyük sebebini oluşturuyor. Hastalık, yöresel beslenme alışkanlıklarına göre Karadeniz ve Doğu Marmara gibi bölgelerde yoğunluk kazanıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde karalahana hemen her gün tüketiliyor. Ceviz, soya fasulyesi ve karnabahar da bu bölgede oldukça sık tüketilen besinlerden. Bu bölgelerde ülkenin diğer bölgelerine oranla guatr hastalığının görülme olasılığı oldukça yüksek. Bu besinler yüksek miktarda guatrojen madde ihtiva ediyor. Bu maddeler de vücuttaki hormon üretimini engelliyor. Bloke olan hormon yapımı nedeniyle de bu kez tiroit bezi büyüyor.''
    Prof. Dr. Recep Özgültekin, bu besinlerden ayda en fazla 3-4 kez tüketilmesi gerektiğini belirterek, ''Sadece bu besinler değil, diğer tüm besinlerin normalinden fazla tüketilmesi insan sağlığında anormal durumlara sebep oluyor'' diye konuştu. Özgültekin, guatrın vücutta aşırı kilo kaybı veya kilo alımına neden olabileceğini, ancak ilaç tedavisiyle bu gibi anormal fiziksel değişiklerin önüne geçilebildiğini de sözlerine ekledi.
#24.05.2006 23:32 0 0 0
  • bilgiler için teşekkür ederiz SU PERİSİ
#25.05.2006 08:03 0 0 0
  • Bu haberi duyduğumda çok şaşırdım cevizi çok severek tüketiriz ve çok faydalı olduğunu biliriz ama demekki yan etkileri de varmış,

    gerçi herşeyin aşırısı zararlı tabiiki,
    teşekkürler su-perim
#25.05.2006 08:07 0 0 0
  • bu haberini hiç zevmedi. cevizi çok severdim. paylaşımların için teşekkürler
#25.05.2006 08:22 0 0 0