Dil Balığı Nasıl Temizlenir

Son güncelleme: 28.03.2011 18:37
  • balık nasıl temizlenir - küçük balıklar nasıl temizlenir - dil balığından tulum çıkarma - pullu balıkların temizlenmesi - pulsuz balıkların temizlenmesiPULSUZ VE KÜÇÜK BALIKLAR
    Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçak kullanmanıza gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp sağ elinizin işaret ve baş parmağı ile balığın kafa kısmını gövdesinden ayrınız ve sonra baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyebilirsiniz. Ardından bol su ile iyice yıkamanız yararınıza olacaktır. Balıkları kılçıklı olarak bırakabileceğiniz gibi, pişireceğiniz yemeğe veya kendi isteğinize göre fileto da çıkarabilirsiniz.

    Bunu yaparken baş parmağınızı hiç çıkarmadan kuyruk kısmına kadar yürütmek ve sonra kılçığı ileri geri hafifce oynatarak ve çekerek yumuşak hareketlerle yerinden çıkarmalısınız. Bazı balıklar küçük olduğu için filetoları birbirinden ayırmaya gerek yoktur. Filetoları çıkarılmış olan balıkları açık veya kapalı olarak değerlendirebilirsiniz.Filetonun ne şekilde kullanılacağı yemek tarifleri kitaplarının sıklıkla işlediği konular arasındadır. Sardalya pullu bir balıktır yine aynı yöntem kullanılarak aynı işlem üzerinden ayıklama yapılır. Ancak ayıklamadan önce parmaklarınızla pullarını kazıyabilirsiniz. Bu işlemde bıçak kullanmayı gerektirmez, çünkü pullar iri ve yumuşak olduğu için parmak temasıyla ve yeterli kuvvet uygulandıktan sonra yerlerinden kolayca ayrılırlar.

    ORTA BÜYÜKLÜKTE VE PULSUZ BALIKLAR
    Uskumra, istavrit, kolyos, çinekop gibi orta büyüklüğe sahip ve pulsuz balıklar ise ancak bıçak kullanılarak temizlenebilir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir çizik atılır ve balığın karın kısmı yarılmak suretiyle iç organları dışarı çıkarılır, ilk işlem bundan ibarettir. Daha sonra solungaçlarıda koparılarak çıkarılır.Temizlenmiş balığın içini ve başını bol su kullanarak iyice yıkamak ve karın çevresindeki siyah zarlar ile pıhtılaşmış kan tortusunu bıçak ucuyla temizlemek gerekir.

    Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Anüs üzerine yapacağınız derin bir bıçak darbesiyle bağırsakların vücuttan ayrılması sağlanır. Karın kısmı az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı çıkarılır. Palamut ve torik gibi balıkları doğramak için iki yöntem vardır; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer ızgara tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimlere ayırarak kesebilirsiniz. Fırında balık için fileto çıkarılması daha doğru olur. Fileto çıkarırken balığı kuyruk kısmından başlayarak kılçık paralelinde ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir et olmadığından kuyruk ile birlikte kesip atabilirsiniz. Eğer bu balıklardan lakerda yapacaksanız dilimlerin kalınlığı iki katına yani asgari 4 santimetreye çıkarılmalıdır.Lakerda için balık temizlemek özel itina ve işlem gerektirir,

    Çingene palamutu, uskumru ve kolyoz gibi balıklar yeterince büyük olmadıklarından dilimleme veya filetolama yapılmaz. Ancak çingene palamutları karnı tamamen yarılarak, sırt derisi kesilmemesine özen göstererek iki yana açılabilir.

    PULLU BALIKLAR
    Pullu balıklar ise önce pulları kazınarak temizlenmesi gerekir. Bu işlem için balığı kuyruğundan tutarak bıçağı her iki yanına birkaç defa sürtmek yeterli olacaktır. Balığın derisinin ve etlerinin zedelenmemesi, balığın kesilmemesi sağlanmalıdır bunun için bıçağı dik tutmak gerekir. İç organlarının temizlenmesi palamutta olduğundan farklı değildir. Balık büyüklüğüne ve yapılacak yemeğe göre bütün bırakılır veya fileto çıkarılır. Eğer pilaki yapılması düşünülüyorsa kalın dilimlere bölerekte değerlendirebilirsiniz.. Lüfer büyüklüğüne göre, kofana ise mutlaka fileto çıkarılarak tüketilmelidir. Sarı kanat ise lüfere oranla daha küçük olduğundan her iki tarafından bıçakla çizilerek bütün bırakılır. Çinekop ise çizmeye gerek duyulmayan bir balıktır.

    Lüfer, çinekop, sarıkanat, kofana, levrek, çipura ve özellikle çorba olarak tüketilmeye uygun kırlangıç, öksüz, adabeyi ve iskorpit gibi balıkların kafaları kesinlikle koparılmaz. Özellikle ilk gruptaki balıkların yanak ve beyinleri çok lezzetlidir.

    TULUM ÇIKARTMA
    Pullu veya pulsuz balıklardan bazılarının derisi oldukça kalındır. Örneğin sinarit ve dil balığı gibi. Bu balıkların derisini sıyırmak suretiyle komple çıkarabilirsiniz. Bu işleme tulum çıkartma adı verilir. Bu durumda bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra tutup yavaş yavaş yukarı doğru dikkatli bir şekilde çekmek gerekir. Gerekirse arada bıçağınızıda kullanarak tulum çıkarmayı kolay hale getirebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra mutlaka bol su kullanarak pıhtılaşmış kan temizlenmelidir.

    Pullu balıkların temizleme esnasında pulları etrafa sıçrayarak her yeri batırırlar ve eğer bu işlemi mutfağınızda yapıyorsanız, bu nedenle balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz önerilir.


    alıntı
#08.01.2011 03:08 0 0 0
  • Teşekürler
#28.03.2011 18:37 0 0 0