Madensel Besinler

Son güncelleme: 08.01.2011 20:40
  • madensel besinler nelerdir - mineraller - minerallerin özellikleri - mineral çeşitleri - minerallerin önemiVücudumuzda besinlerle aldığımız minerallerin etkinliklerini kısaca bilirsek bu madenleri almamızın gerekliliğini daha rahat anlayabiliriz.

    Vücudumuzdaki su devamlı değişim halindedir. 70 kiloluk bir yetişkinde 14-16 litre hücre dışı sıvı olduğunu kabul edersek, ve günlük 2 litre sıvı alıp çıkardığımızı göz önüne alırsak, % 15′lik bir değişimin söz konusu olduğunu görebiliriz. 7 kiloluk bir bebekte ise hücre dışı sıvı miktarı 1.5 litre, günlük alınan ve çıkarılan sıvı miktarı da 700 ml'dir. Günlük değişim oranı %40′dır. Bir yetişkine göre bu değişim 3 kat fazladır. Bu nedenle besinlerde sıvı alımı veya su içme özellikle bebeklerde ve hastalıklar durumlarında çok önemlidir.

    Vücudumuz su içinde yüzen birçok moleküllerin ve madenlerin belirli bir etkileşim içinde olması ile işlevlerini görmektedir. Unutulmamalıdır ki bu madenler besinlerimizle alınmaktadırlar. Besinlerle alınan bu madenlerin atılımı da başlıca idrarla olmaktadır.

    Bu açıdan besinlerimizle alınan madenler; az veya çok olmamalı, dengeli ve yeterince alınmalıdır. Her bir maddenin alım ve kullanımı farklı olduğu için ayrı ayrı ele alınacaktır. Sodyum (Na), potasyum (K), kalsiyum (Ca), Magnezyum, klor, fosfat, sülfat gibi madenler besinlerimizle oldukça bol oranda bulunurlar. Ayrıca bunlara olan gereksinimlerimiz de daha fazladır. Yukarıdaki madenler dışında çok az miktarda alınması gereken ve bu nedenle iz veya eser elementler denilen madenler vardır. Bunlar; Bakır, çinko, flor gibi madenlerdir.

    İnsan vücudunun % 4′ü madensel öğelerdir. Minerallerin çoğunluğunu kalsiyum ve fosfor oluştururlar. Madenler ve madenlerin vücutta bulundukları yerler

    Mineral Çeşitleri, Mineral Simgeleri (Elementleri)

    Ca (Kalsiyum Simgesi): İskelette, sıvılarda iyon olarak,
    P (Fosforun Elementi): İskelette, dokularda, hücre içi ve dışı sıvıda,
    K (Potasyum Element): Özellikle hücre içi sıvıda iyon olarak,
    S (Kükürt Simge): Özellikle hücre dışı sıvıda ve proteinlerin sülfür bağlarında,
    Cl (Klor Simge): İskelette, hücre içi ve dışı sıvıda,
    Na (Sodyum Simge): İskelette, hücre içi sıvıda, hücre dışı sıvıda,
    Mg (Magnezyum Simge): İskelette, vücut sıvılarında,
    Fe (Demir Simge): Hemoglobinde ve enzimlerle birlikte dokularda,
    Cu (Bakır Simge): Enzimlerin yapısında,
    I (İyot Elementi): Tiroid bezinde ve kanda bulunur.


    alıntı
#08.01.2011 20:40 0 0 0