Ayasofyayı Kim Müze Yaptı

Son güncelleme: 09.01.2011 13:53
  • ayasofya hakkında - ayasofya nasıl müze olmuştur - ayasofyanın müze yapılması - ayasofya neden müze yapılmıştır
    hem tarihiyle, hem de islam geleneğiyle alakalıdır. ayasofya türklerin istanbulu fethinden önce dünyanın en büyük, en görkemli mabedlerinden biriydi. türkler istanbulu fethettikten sonra da fatih bir güç gösterisi olarak şehirdeki en büyük hristiyan mabedini aldı ve camiye çevirdi. bunu o günün şartları için çok da anormal karşılayamayız. zira o zaman devletin dini kimliği çok güçlü ve baskındı bu yüzden ayasofyanın camiye çevrilmesi çevredeki cami ihtiyacından değil tamamen islamın bayrağını doğu roma'ya dikmek anlamını taşıyordu.
    ancak cumhuriyetle birlikte ayasoyfa ibadete kapandı ve müzeye çevrildi. sonuçta etrafta yüzlerce cami varken bu kadar önemli tarihi, sanatsal ve turistik değeri olan biryeri kullanmamak saçma olurdu. ayasofya cami olarak kaldığı sürece yeterince insan ayasofyayı rahatça göremezdi. çünkü ayasofya camiye çevrildiğinde duvarlarındaki ve kubbesindeki mozaikler, freskler ve diğer hristiyan dinine ait semboller alçıyla kapatılmıştı. cami olarak kalsaydı turistler rahatça gezemeyecekti. kadınlar başlarını kapatmak zorunda kalacaktı. insanlar ayakkabılarını çıkarmak zorunda kalacakları.
    işte tüm bu sebeplere dayanarak cumhuriyetle birlikte ayasofya ibadete kapandı ve müzeye dönüştürüldü. duvarlarındaki alçılar kaldırıldı. tüm mozaikler ortaya çıktı. böylece içinde hem hristiyanlığa ait sembollerin hem de islama ait hatların, çinilerin, mimberin bir arada olduğu iki büyük imparatorluğun da kalıntılarını taşıyan dünya mirası insanlığa açılmış oldu. burdan ayasofya'yı müzeye çevirmeyi aklına getiren kadroyu tebrik ediyorum.


    Fatih'in bedduasınıda yazdığı Vasiyetnamasinde, bedduasına mazhar olanların durumunu merak etmemi sağlayan müzedir.
    bağımsız olmayışımızın manevi, en önemli kanıtıdır. ayasofya, müslüman türk'ün namusudur! Ayasofya'dan tekrar ezan sesinin yükseleceği gün, bu milletin dirilişinin miladı olacaktır



    alinti.
#09.01.2011 13:53 0 0 0