Kuveyt ve Katara Müteahhitler gidecek

Son güncelleme: 28.01.2011 23:04
  • Kuveyt ve Katar'a gidecek olan heyette, inşaat malzemeleri, gıda, otomotiv ve yan sanayi, kimyasallar, mobilya, mücevherat, tekstil ve konfeksiyon, ev tekstili, ilaçlar ve tıbbi cihazlar, makine ve ekipmanları ile müteahhitlik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar bulunmakta...

    Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) organizasyonuyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuveyt ve Katar'a gerçekleştireceği resmi ziyaretinde, iş forumları ve ikili görüşmelerle iş imkanları arayacak. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın makamından yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan'ın iki ülkeye gerçekleştireceği resmi ziyaret ile eş zamanlı olarak, bu ülkelere ticaret ve müteahhitlik heyeti programı da
    gerçekleştirilecek.

    Program, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla, DTM koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreterliği tarafından düzenlenecek ve yarın başlayacak, 12 Ocak'ta sona erecek. Kuveyt ve Katar'da Türkiye'nin pazar payının artırılması ve bölgeye yönelik yeni ihracat ve müteahhitlik imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek söz konusu heyette bulunan 400'den fazla iş adamı, iki ayrı uçakla bu ülkelere gidecek. Ticaret heyeti programına, Kuveyt ve Katar'dan katılacak Türk iş adamlarıyla birlikte iş adamlarının sayısının 500'e ulaşması beklendiği ifade edilmekte.

    Heyette, inşaat malzemeleri, gıda, otomotiv ve yan sanayi, kimyasallar, mobilya, mücevherat, tekstil ve konfeksiyon, ev tekstili, ilaçlar ve tıbbi cihazlar, makine ve ekipmanları ile müteahhitlik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar bulunuyor.
    İki ülkeye yapılacak ziyarete, iş adamlarının yanı sıra, özel sektör çatı kuruluşlarının başkanları ve üst düzey yöneticileriyle, temsilcileri de katılacak. Program kapsamında, 11 Ocak'ta Kuveyt'te, 12 Ocak'ta da Katar'da iş forumları yapılacak, Türk ve Kuveyt-Katarlı girişimciler arasında, iş görüşmeleri gerçekleştirilecek. Bakan Çağlayan, Kuveyt ve Katar Ticaret Bakanları ve bu ülkelerin yatırım idaresi başkanları ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere dair görüşmelerde bulunacak. Çağlayan, Kuveyt ve Katar'da yerleşik Türk iş adamlarıyla da temaslar gerçekleştirecek. Bu arada, Körfez Bölgesi, Türk iş adamları açısından her zaman önemli bir ticari üs olurken, özellikle müteahhitlik alanında yapılacak yatırımlar açısından çekim merkezi haline geldi.
    Türkiye ile Kuveyt arasındaki ticaret hacmi 2009 yılında 395,5 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 2010 yılında bu rakamın 600 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Kuveytli firmaların Türkiye'deki yatırımları da 850 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.
    Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmi de 2009'da 374,7 milyon dolar iken, bu rakamın 2010'da 350 milyon dolar olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Türk müteahhitlik firmalarının Katar'da üstlendikleri projelerin tutarı ise 6,6 milyar dolar düzeyinde.
    Öte yandan, 2022 FIFA Dünya Kupası'nın Katar'da yapılacağının açıklanmış olması ile ülkedeki müteahhitlik yatırımları yeniden hız kazanmaya başladı.Katar'da önümüzdeki 5 yıl için planlanan 200 kadar yatırım projesinin toplam tutarı, yaklaşık 150 milyar dolar düzeyinde. Ticaret Heyeti Programı, Türk iş adamlarının bu alanda yeni yatırım imkanları yakalamaları için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
    AA

    50 milyar dolar yatırım Katar hükümeti olimpiyatlara yapacak

    Katar ziyareti sırasında 2022 yılında ülkede yapılacak Olimpiyatlar da gündeme gelecek. Başbakan Erdoğan, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki 150 kişilik işadamı heyetiyle Katar Hükümeti'nin 50 milyar dolar yatırım yapacağı Olimpiyatlardaki yatırımlardan pay almak için bir araya gelecek. Türkiye İhracatçılar Birliği'nin (TİM) katılacağı görüşmelerde inşaat sektörü başta olmak üzere otomotiv, gıda, tekstil ve hazır giyim, otomotiv yan sanayi, kimya, mobilya, mücevher, ev tekstili ve tıbbi cihazlar sektörlerden temsilciler de yer alacak. Katar Olimpiyatları nedeniyle gezide ağırlığı Türk müteahhitleri teşkil edecek. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi daha önce yaptığı bir açıklamada 'Müteahhitlerimiz Katar'da çok önemli işler yapıyor. Ancak Dünya Kupası ile birlikte iş yoğunluğu artacak, orada önemli bağlantılar kurmalarının önü açılacak" diye ifade etmişti.
    Sabah
#09.01.2011 15:37 0 0 0
  • Ve Bende Bugun Konsolosluktan Gelen Telefonla Carsamba Gunu Basbakanlik Konvoyunda Yer Alacagim Soylendi :D
#09.01.2011 15:39 0 0 0
  • Hayırlı olsun hocam.. Nedir durum , gelip gittiler mi ? Bir anı vs. varmıdır bizle paylaşacağın :)
#28.01.2011 22:27 0 0 0
  • teşekkürler
#28.01.2011 23:04 0 0 0