Türkiye de İçki Tüketimi

Son güncelleme: 19.01.2011 17:16
  • Türkiyede İçki Tüketimi Ne Kadar - Türkiyede İçki Tüketimi Hakkında - İçki Tüketimi En Çok Olan Bölge
    Türkiye'de içkiyi en çok tüketen bölge

    Başbakanlık'a bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Aile Çalıştayları'nın sonuç raporunda Türkiye'de içkinin en fazla tüketildiği bölgeler şöyle:

    Başbakanlık'a bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (ASAGEM) tarafından gerçekleştirilen 'Aile Çalıştayları'nın sonuç raporunda 'iç göç, yoksulluk, erken yaşta evlilik, boşanma, çocuk sayısı, engellilerin sorunları, kadına yönelik şiddet, sigara bağımlılığı' gibi sorunlar irdelendi.

    ASAGEM'in resmi internet sitesinden de yayınlanan çalıştay raporunun 40 ve 41'inci sayfalarında ise Türkiye'nin 'Alkol haritası' yer aldı.

    Araştırma sonuçlarına göre;

    EN AZ TÜKETİM GÜNEYDOĞU'DA - Türkiye'de en fazla alkolü Batı Marmara Bölgesi tüketiyor. Her yüz kişiden 23'ü alkollü içki kullanıyor.

    Batı Marmara'yı, Ege Bölgesi (yüzde 19) ve İstanbul (yüzde 18) izliyor. En az alkol tüketen bölge yüzde 3'lük oranla Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Yurt genelindeki alkol kullanım oranı ise yüzde 13 olarak belirlendi.

    AYNI ZAMANDA BOŞANMA NEDENİ - 'Aile Çalıştayı' raporunda, alkol kullanımının boşanmaya olan etkisine de dikkat çekildi. Boşanmış her yüz kadından 31'i, ayrıldığı eşinin en beğenmediği üç özelliği arasında 'alkol kullanımı'nı saydı. Yine araştırma sonucuna göre, 13 -18 yaş arasındaki gençlerin yüzde 89'unun alkol kullanmadığı, yüzde 11'inin ise bir iki kez daha olsa alkol kullandığı ortaya çıktı.

    BU DA SİGARA BÖLGELERİ Raporda, 'sigara kullanımı' araştırması da dikkat çekti. Sigara tüketiminde de yine ilk sırayı, yüzde 37 ile Marmara Bölgesi aldı. Sigara kullanımı İstanbul'da yüzde 35, Doğu Marmara'da yüzde 34, Ege'de yüzde 33, Batı Anadolu'da yüzde 30, Akdeniz'de yüzde 29, Batı Karadeniz'de yüzde 28, Güneydoğu, Orta Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu'da yüzde 26 olarak belirlendi. Türkiye genelinde sigara kullanım oranı ise yüzde 30.

    GİZLİ GÜNDEM İDDİALARI ALEVLENDİRDİ Türkİye'de içki satışlarına getirilen yeni kısıtlamalar dış basında de yer buldu. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, içki satışlarıyla ilişkin yönetmenliğin yayımlanmasıyla Türkiye'de 'yeni bir tartışma cephesinin açıldığı' yorumunu yaptığı haberinde, getirilen kuralların içki satışlarında önemli bir etkisi olabileceği görüşünü dile getirdi.

    Bazı laiklerin tüylerinin diken diken olduğunu yazan gazete, 'Sıkılaştırılan kurallar, hükümetin gizli bir gündemi olduğu iddialarını yeniden alevlendirdi' diye yazdı. İstanbul kaynaklı Marc Champion ve Joe Parkinson imzalı haberde, şu ifadeler yer aldı:

    Değişiklikler, hükümetin içkiye uygulanan özel bir vergiyi yüzde 30 artırarak Türkiye'yi dünyanın en pahalı içki destinasyonlarından biri haline getirmesinden birkaç ay sonra meydana geliyor. Aslan sütü olarak da bilinen rakının bir litrelik şişesinin ortalama fiyatı artık 35 dolar civarında.
#18.01.2011 13:13 0 0 0
  • nefreT edeRim içkiDen
#19.01.2011 17:16 0 0 0