Köme (Cevizli Sucuk) Tarifi

Son güncelleme: 24.01.2011 15:59
  • Cevizli Sucuk Tarifi - Pratik Cevizli Sucuğun Yapılışı - Köme Nasıl Yapılır
    Malzemeleri

    Ceviz Yapacağınız köme kadar ceviz
    Üzüm Şırası (Hazır bulabilirsiniz)
    Pekmez toprağı (şıra için)
    Nişasta

    Köme nasıl yapılır?

    Cevizler taze toplanmış olmak kaydıyla içleri kırılmadan çıkarılır ve bir ipe iğne yardımıyla dizilir. Tavan aralarına mümkünse bahçelerde (çevkenlere) ipe asılarak kurumaya bırakılır. Üzüm şırası hazırlanır. Şıranın durulması için bir müddet beklenir ve tortusunun karıştırılmamasına dikkat edilerek süzülerek başka bir kaba alınır.

    Tencere ateşe konur ve kaynayana kadar beklenir. Nişasta öncede soğuk üzüm şırası ile ezilmiş ve sulandırılmış olarak hazırlanır. Kaynar hale gelen şıraya ezilmiş nişasta yavaş yavaş ve karıştırılarak eklenir edilir. Yumuşak pelte kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Tencere ocaktan alınmaz, altının fazla ateşi mum ışığı kadar kısılır. Sonra iplere dizilmiş cevizler tencere içindeki koyu pelteye bastırılır. Cevizlerin etrafı tamamen pelte ile kaplanır,iplere çengellerle sırayla takılır. Akan damlalar azalınca ilk takılandan başlamak üzere tekrar sırayla bastırılır ve asılır. Bu işlem üç defa tekrarlanır.İyice kuruduktan sonra iplerden alınır ve çevresi nişasta ile kaplanır. Kutulara konularak saklanır.
#24.01.2011 15:59 0 0 0