Anne adaylarının merak ettiği sorular

Son güncelleme: 05.06.2006 18:02
  • Hamilesiniz... Her şey yolunda gidiyor ama bulantılarınız başladı. Üstelik kendinizi biraz gergin hissediyorsunuz. Bunlarla nasıl başa çıkacaksınız? İşte gebeliğiniz boyunca en sık soracağınız sorular ve cevapları...

    noimage

    Kadıköy Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Op. Dr. Habibe Seyisoğlu, hamileler tarafından en çok merak edilen soruları ceveplandırdı.
    Bulantılarım ne zaman bitecek? Bulantılarımı azaltmak için neler yapabilirim?

    Bulantı ve kusmalar genellikle 3. ayın sonunda kendiliğinden kaybolur. Açlık süresinin uzun olmaması, beslenme düzenine ara öğünlerin eklenmesi, bir defada tüketilen porsiyonların daha küçük tutulması, öğünlerde sıvı ve katı gıdaların ayrı alınması, protein ve karbohidrat yönünden zengin bir diyetin uygulanması, vitamin takviyesi yapılması (özelliklede B vitamini kompleksi), bulantı ve kusmaların daha sık yaşandığı sabah saatlerinde yavaş hareket edilmesi, yeterli olabilir.

    Kendimi daha sinirli, ve alıngan hissediyorum. Rahatlamak için neler yapabilirim?

    Stresli ortamlardan uzak durulması, uyku ve istirahate zaman ayrılması, yoga vb. gevşeme tekniklerinin kullanılması, bitkisel çaylarla sıvı alımının arttırılması, nefes egzersizleri, eş ve çevrenin de desteği, bu dönemin daha rahat atlatılmasını sağlar.

    Sürekli idrara çıkıyorum. Bu normal mi?

    Gebelerin hemen hemen tamamında ilk ve son 3 ayda tuvalete gitme sıklığı belirgin olarak artar. Böbrek fonksiyonlarının artması, artan sıvı alımı ve ilerleyen aylarda büyüyen gebelik kitlesinin mesane baskısını arttırması bu durumun başlıca sebepleridir.

    Göğüslerim sızlıyor. Acıyı azaltmak için ne yapabilirim?

    Göğüslerde sızlama, ilk 3 ayda daha belirgindir; zamanla azalır. Uygun destekli iç çamaşırı kullanılması, B vitamini kompleksleri takviyesi ve kafein alımının azaltılması yeterlidir.

    Bacaklarımdaki kramplar normal mi? Nasıl hafifletebilirim?

    Bacak krampları 5-6. aylardaki gebelerde sıkça rastlanır. Kanda fosfor-kalsiyum dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkar. İstirahat ve düzenli kalsiyum takviyesi ile sorun çözülür.

    Mide yanmalarımın sebebi nedir?

    Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışını engelleyen kapakçığın, fonksiyonunu yerine getiremediği için üretilen asit, mide içeriğinin yemek borusuna kaçması mide yanmasına sebep olur. Doktorunuz tarafından önerilen basit antiasitler, yüksek yastıkta yatarak geçişin azaltılması ve besinsel tedbirler sıkıntınızı azaltacaktır.

    Cildimdeki değişikliklerin nedeni nedir? Bu değişiklikler kalıcı mıdır? Ne yapabilirim?

    Hormonal değişimlerdir. Genellikle geçmesi için doğum sonrasını beklemek gerekir. Güneşten sakınmak, koruma faktörlü krem kullanmak, folik asit takviyesi de yararlıdır.

    Kabızlık şikayetim var ne yapmalıyım?

    Yeterli sıvı alımı, lifli gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi, sık aralıklarla küçük porsiyonların tüketilmesi, düzenli yürüyüşler sorunun çözümü için yeterlidir.

    Aşerdiğim her şeyi yiyebilir miyim?

    Bebeğiniz ve sizin için zararlı olmayan içerik ve miktara evet.

    Hemoroid oluştu. Ne yapmalıyım?

    Gebelerin yarısında hemoroid oluşumuna rastlanır. Uzun süre ayakta kalmaktan sakınmak, yan yatış pozisyonu, fazla ıkınmaktan sakınmak, ılık oturma banyoları, doktorunuz tarafından önerilecek lokal tedaviler sıkıntınızı azaltacaktır.

    Bacaklarımda varisler oluştu. Ne yapmalıyım?

    Uzun süre ayakta kalınmaması, ilerleyen vakalarda varis çorabı kullanılması, uygun zamanlarda ayakların kalp seviyesinin üzerinde uzatılması ve kontrollü kilo alımı yeterlidir.

    Zaman zaman idrarımı kaçırıyorum. Bu normal mi?

    Son 3 ayda büyümekte olan rahimin mesaneye yaptığı baskı sonucu idrarın kaçırılması normaldir. Doğumdan sonra çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Kegel egzersizleri, faydalı olabilir. Bu egzersiz için idrarınızı yaparken birkaç kez tutup, bırakın.

    Bel ağrıları düzenli masaj ve egzersizle giderilebilir


    Bebeğimin hareketlerini ne zaman hissedeceğim?

    Gebeliğin 6-7.haftalarında ultrasonla bebeğin kalp hareketleri görülebilir. Ancak anne adayları, bunu genellikle ilk gebeliklerinde 18-20. haftalarda, tekrarlayan gebeliklerde ise 16-18. haftalarda hissedebilirler.

    Belimdeki ve sırtımdaki ağrıların sebebi nedir? Bu ağrıları nasıl hafifletebilirim?

    Kilo yükünün artması ve gebelik kitlesinin büyümesi, bel kemiğinde eğriliği daha da arttırır. Bunların sonucu, sırt ve bel ağrılarıdır. Kontrollü kilo alımı, uygun vücut egzersizleri, sırta sıcak tatbiki, masaj takviyesi ile doktor tarafından önerilecek ağrı kesici, yeterli olacaktır.

    İdeali 9 - 13 kilo almaktır


    Hamileliğim boyunca ne kadar kilo almalıyım?

    Gebeliğin ilk 6 ayında ayda 1 kg artış, son 3 ayda da ayda 1,5 kg artış öngörülen kilo artışıdır. Yani ortalama alınması hedeflenen kilo 9-13 kg'dır.

    Leke tarzında kanamam oluyor. Bu tehlikeli midir?

    İlk 3 ayda, yolunda giden gebeliklerde, leke şeklinde kanamalar olabilir. Ancak, kanamanın fazla ve uzun sürmesi, kramp tarzı ağrıların eklenmesi, bir düşüğün habercisi olabilir
#05.06.2006 10:12 0 0 0
  • verdiğin bilgiler için teşekkürler fiber_optic
#05.06.2006 11:05 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#05.06.2006 18:02 0 0 0