Bacak Ve Baldır Hakkında

Son güncelleme: 08.02.2011 11:12
  • İnsan Bacağının Yapısı - Bacağın Yapısı ve Görevleri - Baldırın işlevleri - Baldırın Yapısı




    İnsan bacağının yapısı.

    Bacak, omurgalılarda alt üyelerin her birine verilen ad.
    noimage
    Hayvanların hareket etmek amacıyla yararlandıkları, çoğunlukla eklemli uzantılara da "bacak" adı verilir ve en yalın biçimi eklembacaklılarda görülür.
    Bölümleri

    Omurgalıların bacakları, ortada dizkapağının böldüğü iki parçadan oluşur. Kalçadan dize kadar uzanan bölüme "uyluk", dizden ayak bileğine kadar uzanan bölümeyse "baldır" adı verilir. Uyluk iskeletini uyluk kemiği (femur), baldır iskeletiniyse iç yanda bulunan kaval kemiği (tibia) ile dış yanda yer alan kamış/baldır kemiği (fibula) oluşturur. Kaval kemiği de, kamış kemiği de ayak eklemiyle birleşir.

    Hareketi

    İnsan dahil bütün memelilerde, bacağın alt ve üst parçalarını birbirinden diz kapağı kemiği (patella) ayırır. Bacağı öne doğru güçlü kalça kası, geriye doğru da bacak kası hareket ettirir. Bacak kasının kirişleri dizin altından, bacağın alt parçasına, aşil kirişi de, baldır kaslarından ayağa kadar uzanır.


    Baldır


    Baldır bacağın diz ile topuk arasındaki bölümüne verilen addır.
    noimage
    Özellikle baldır kasları, diz bağlarının desteklenmesi açısından çok önemlidir ve dizin darbelere karşı korunması için baldır kaslarının kuvvetlendirilmesi gerekmektedir. Halk arasında bilinenin aksine kalçadan dize kadar olan kısım baldır değildir.
#08.02.2011 11:12 0 0 0