Malzemeler

1 adet orta boy dolmalık lahana
150 gr. nohut (Bir gün önceden ıslanacak)
150 gr. tahin
3 orta boy kuru soğan
1 baş sarımsak (Diş Değil)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 büyük limon suyu
1 deste maydanoz
2 bardak pirinç
1
/2 bardak zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber (dolu dolu), tuz
1 çay kaşığı kimyon ( Dolu Dolu)
Yapılışı
Bir gece önceden ıslatılan nohutlar bıçaklı blenderden geçirilir.Nohut ayrıca pişirilmez.Bir baş sarımsak macun hakine gelene kadar dövülür. 1 demet maydanoz çok ince kıyılır.Bir büyük limonun suyu sıkılarak hazırlanır.
İnce doğranmış soğan zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavrulur,2 bardak pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kavrulmuş soğanlara ilave edilir.Pirinçler kavrulurken bir bardak kaynar su katılır ve pirincin şişmesi sağlanır.Pirinç pilav haline gelmemeli.Pirinç suyunu çekince karışıma biber salçası,kıyılmış nohut,maydanoz,karabiber ,tuz ve kimyon ve sarmısağın ¾ ü ilave edilir.1-2 dakika daha kavurmaya devam edilir ve soğumaya bırakılır.
Dolmalık lahananın kök kısmından ince bir dilim kestikten sonra kesik kısın alta gelmek üzere su kaynayan tencereye oturtun ve 5 dakika kadar tutun.Dişarı aldığınızda lahana yapraklarını zedelemedem muntazam çıkarıldığını göreceksiniz.Ayırdığınız yaprakları kalın damar taraflarını bıçakla çıkardıktan sonra kaynamakta olan suya tekrar atının ve sarma yapılacak yumuşaklığa gelene kadar haşlayın.Delikli kepçe ile çıkarın ve soğumaya bırakın.
Lahana dolmalarını çok büyük olmayan şekilde sarın ve dibini hafifçe sıvı yağla yağladınız tencereye muntazam halde dizin.Üzerine tencerenin yarısını geçecek kadar su koyun ve
Suyunu çekene dek orta ateşte pişirin.Suyunu çektiği halde dolmalar pişmemiş ise su ilave edilebilir.
Pişmiş dolmalar soğuyunca parçalamadan büyükçe bir veya iki servis tabağına tek kat halinde dizin
Tahine limon suyu katılır , karıştırınca tahin sertleşir , azar azar su ilave edilmek suretıyle yumuşatılır kalan sarımsak ve tuz da katıldıktan sonra sos , pürüzsüz yoğurt kıvamına gelene kadar su ilave edilir.
Hazırlanan sos lahana dolmalarının üzerine dökülür ve dolmalar buz dolabına kaldırılır.
Soğuk veya hafif ılıtılarak servis edilir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 627
favori
like
share
refik Tarih: 28.09.2006 10:51
paylaşımların için teşekkürler ellerine sağlık
DİDEM Tarih: 28.09.2006 01:03
ellerine sağlık teşekkürler. :2:
BoardBeLasi Tarih: 19.08.2006 22:53
Ellerine Saglik
clark Tarih: 17.07.2006 16:34
Su-peris üsta
GS2004 Tarih: 12.07.2006 21:09
cok zahmetli bir seye benziyo yaw yapan olsada tadina baksak.... :67:

Tarif icin tesekkürler kardes