Nabız neden yüksek çıkabilir

Son güncelleme: 17.02.2011 18:20
  • Nabzın yüksek çıkmasının sebepleri - yüksek nabız - nabiz yüksekligi neden olur - nabiz yüksekliginin sebepleri - nabiz yükselmesinin nedenleri - yüksek nabiz nedenleri

    Çeşitli hastalıklar nabız vuruşları üzerinde etki yapar. Tifo dışındaki bütün ateşli hastalıklarda ateşle birlikte nabız da yükselir. Genellikle ateşin bir derece yükselmesine karşılık nabız dakikada 20 vuruş hızlanır. Bu bakımdan ateşli hastalıklarda, nabız vuruşları ile ateşin yüksekliği hakkında bir fikir edinilebilir.
    Tifoda ateşin yükselmesine karşılık nabız normale yakın atar.
    Bağırsak delinmesi olaylarında ise nabız hızlı atar ama buna karşılık ateş düşer. Bu durum hastalığın tehlikeli bir devreye girdiğini gösterir.
    Kanama halinde, vücuttan dışarı çıkan kanın eksikliğini duyurmamak için kalp atışları hızlanır. Dokuları normal şeklinde besleyebilmek için kalbin bu süratli çalışması sonucu nabız atışları hızlanır. Ancak, nabız vuruşlarındaki dolgunluk hissi kaybolur ve atış zayıf bir şekilde hissedilir. Kanamanın devam etmesi ve vücuda kaybolan kan yerine yenisinin verilmemesi halinde nabız atışlarında giderek bir zayıflama olduğu ve bir devre sonra da nabzın el altından kaybolduğu görülür. Ayrıca nabız, guatr denilen, boyundaki kalkan bezi hastalığının artması ile de hızlanır. Bu hastalıktaki başlıca belirtilerden biri olan gözlerin yuvalarından dışarı çıkar gibi olması kalbin hızlı atışları ile meydana gelir.
    Nabız, kalp yetmezliklerinde de hızlı bir vuruş gösterir. Böyle durumlarda nabızdaki atış sayısı dakikada 200′e yükselebilir.

    Nabız atışı, kişiye, kişinin yaşına, varsa hastalıklarına, uzun süreli yaptığı aktiviteye (spor, iş yaşamı vb) göre farklılaşır. Ve buna göre de normal nabız değişir.
    Ancak genel bilgi olarak diyebilirim ki :

    Sağlıklı bireylerde nabız istirahat halinde iken dakikada 60-100, ortalama 70 civarında olmalıdır. Nabız hızı birçok durumdan etkilenir. Çeşitli hastalıklar, egzersiz, stres, yaralanma, oturma-yatma-yürüme-koşma gibi durumlarda nabız hızı değişir.
#17.02.2011 18:20 0 0 0