İntibah Kitap Özeti – Namık Kemal

Son güncelleme: 20.02.2011 21:37
  • İntibah Kitap Özet - İntibah Kitap Konusu - İntibah Namık Kemal

    Namık Kemal'in intibah adlı bu kitabı Tanzimat döneminde yazılmış ve ilk edebi örneği olarak kabul edilmiştir. (Bu bakımdan sınav ve test soruları içinde önemlidir)

    Kitabın Adı:İNTİBAH
    Kitabın Yazarı: Namık KEMAL
    Kitabın Yazılma Yılı:1876
    Kitabın Yayınevi: Armoni Yayıncılık
    Kitabın Basım Yılı: 2002
    Sayfa Sayısı:140
    Kitabın Konusu: Kitabın konusu: Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Ali bey iyi eğitim görmüş ve çevresinde sevilen bir kişi olmasına rağmen bu sırada hayat kadını olan Mahpeyker ile yaşadığı aşk ve bu durum sonucunda ailesi ve çevresi ile ortaya çıkan sorunlar irdeleniyor.

    Kitabın özeti:

    Kitabın kahramnı olan Ali bey varlıklı bir ailenin tek oğludur. 10 yaşına gelmeden bir kaç dil öğrenen başarılı ve iyi bir eğitim görmüş olan Ali nin aldığı başarılı eğitimin kişiliğini geliştirmede çok fazla etkisi olmamıştır. 20 yaşına gelince babasını kaybeder ve hayatını keyfi nasıl isterse o şekilde yaşaması gerektiğine inanır. Bir gün bir gezinti sırasında çok güzel ve etkileyici bir kadınla karşılaşır. Namuslu olduğunu düşündüğü bu kadın aslında bir hayat kadınıdır. Adı ise Mehpeyker'dir. Bu kadın Suriye'de kötü işler yaparak zenginleşmiş Abdullah Efendi adına 70 yaşlarında çirkin bir ihtiyarla birlikte yaşamaktadır. Ancak Ali bu kadına aşık olur ve onunla birlikte yaşamaya başlar Alinin annesi ne yaptı ise oğlunun bu kara sevdasından kurtulmasını başaramaz.

    Ali Bey birgün yalıya geldiğinde Mehpeyker'i evde bulamaz; Mehpeyker, dostu olan Abdullah Efendi ile görüşmeye gitmiştir ancak ertesi sabah eve dönen Mehpeyker'le kavga eder ve sonrada ayrılırlar.Bu arada eve Ali bey'İn annesinin getirdiği cariye Dilaşup ile yakınlaşmaya başladığını farkeden Mehpeyker çok kıskanır ve kötü bir plan yaparak Dilaşup'un vücudundaki benleri hamamdaki kadınlardan öğrenir ve bunları bir kaç adama söylerek dedikodu çıkarır ve Dilaşup'u karalar. Buna inanan Ali bey çok sinirlenir ve Dilaşup'u döver ve buna dayanamayarak yatağa düşer.Bunun üzerine Dilaşup'u bir köle tacirine satarlar. Ama kızı Mehpeyker satın alır.Mehpeyker, Dilaşup'un ahlakını bozmak onu kötü yola düşürmek için çok uğraşsada bunu başaramaz.Ali bey kendini içkiye ve haylazlığa vurur ve ne var ne yoksa tüm servetini kaybeder. Annesi bir kiralık evde sefalet içinde ölür. Bu durumda iken bile Mehpeyker'e dönmez Ali Bey'i tekrar elde isteyen ama bunu başaramayan Mehpeyker bu durumu kendisine yediremez. Ali Bey'i öldürmeyi planlar.Ali Bey'i Üsküdar'da bir bağ evine eğlence için çağırılılar. Mehpeyker Dilaşup'u da oraya götürürmüştür ve Dilaşup, Mehpeyker'in konuşmasından Ali Bey için bu planı öğrenmiştir. ve Ali Bey'e her şeyi anlatır. Genç adam pencereden çarşaf yardımıyla inerek oradan kaçar. Karakola gider. Bu sırada Ali Bey'in paltosunu giyerek bekleyen Dilaşup, Ali Bey zannedilerek bıçaklanıp öldürülür. Zaptiyelerle dönen, Ali Bey ise sinirden kendisini kaybederek Mehpeyker'i öldürür. Hapse girer ve bu zengin ve ihtişamlı hayatı yanlış bir ilişki sonucu tamamen mahvolur ve pişmanlık duyar. Ama yapılan hatalardan geriye dönülemiyecektir artık.
#20.02.2011 21:37 0 0 0