Dünyamızı Kirleten Etkenler

Son güncelleme: 05.03.2011 15:49
  • dünyanın kirlenmesi - global çevre kirliliği - çevre kirliliğinin nedenleri - zehirlenen dünyaModern çağın gerçek bir felâketi olan kirlenme, sanayileşmenin gelişimine bağlı, çok yönlü bir canavardır: fabrika dumanları, "gazlar, kimyasal ürünler ve her tür artık; kirlenmenin başlıca etkenleridir^: Kirlenme dünyadaki yaşamın doğa| dengesini derinden sarsan bir olaydır, çünkü doğanın temel öğelerini ("su, "hava, toprak) ve "hayat koşullarını (geniş yer, sessizlik) etkiler.

    Çöp kutusu doğa
    Sanayileşmiş ülkelerin hemen hemen bütün akarsuları, şehirlerin "kanalizasyonu, fabrikaların artıkları ve "tarımda kullanılan böcek öldürücülerle kirlenmiş, sular içilmez hale gelmiştir; bu akarsularda yaşayan hayvanlar da zehirlenir veya insanlara hastalık bulaştırabilir.


    Gemilerin ya isteyerek (sarnıçlarını boşaltma) ya da batma sırasında kaza sonucu döktükleri "petrol (yağ-lıkara), "denizlerin kirlenmesinde başlıca etkendir. Petrol her yıl sayısız "kuş ve "balığı yok eder, denizdeki canlıların beslenmesine temel olan planktonu zehirler.

    İnsan faaliyetleriyle çevrenin bozulması.

    Hava kirlenmesi özellikle büyük şehirlerde ve sanayi bölgelerinde ciddîdir: otomobillerin egzos gazlan (içlerinde, son derece zehirli tetraetil kurşun vardır), fabrikaların kükürtlü ve nitratlı dumanları, ısıtma donatımının dumanlan (kömür, gaz), tozlar v.b. Bunlar insanda, bazı hastalıkların gelişmesine elverişli ortamı yaratır (solunum bozukluklan, kanser). Oksijenİn azalması ve aşırı karbon dioksit birikimi, gerçek zehirlenmelere bile yol açabilir.


    Toprağın kirlenmesi de, bilimsel ve teknik ilerlemenin bir sonucudur. Günümüzde kimya, doğal benzerlerinden daha ucuz olan (ama artıklan yok edilemeyen) yapay maddelerin üretilmesine olanak sağlar. Bunlar plastik maddeler, zararlı böcek öldürücüler, yapay gübreler v.b.dir.

    Bir sanayi bölgesi. Bilim adamlarının ve ekoloji uzmanlarının bütün uyarılarına rağmen, kirlenmeyi ekonomik kalkınmanın bedeli sayan anlayış etkenliğini korumaktadır. Bunun, çok pahah bir bedel olduğu hâlâ yeterince anlaşılmamıştır.

    Sesle kirlenme
    Gürültüye alışma diye bir şey olamaz: gürültü 80 desibellik bir yoğunluktan sonra, organizmaya zararlıdır, 110 desibel ise, «acı eşiğindir. Bu bakımdan gürültüde, insanların yaşam ortamını kirleten etkenlerden biri sayılmıştır.


    alıntı
#24.02.2011 14:14 0 0 0
  • söylecek sözüm yok
#27.02.2011 09:04 0 0 0
  • dünyanın kirlenmesi - global kirliliğin nedenleri - dünya nüfusunun artışı ve çevre kirliliğiBütün canlıların ortak özelliklerinden birisi de üreyebilmeleridir.Fakat, insan haricindeki canlı topluluklarının artışı ekosistemler tarafından kontrol edilmektedir. İnsan zekası ve teknolojisi sayesinde böyle bir kontrolün dışında kalmayı başarmıştır.

    İnsan, canlıların en az üreyenlerinden birisi olmasına rağmen, dünya nüfus artışı günümüzün önemli sorunlarından biridir.Dünyanın nüfuslanma süreci, insanın yerleşik hayata geçtiği Neolitik Dönemle başlar.

    Daha sonraki dönemlerde insanın meydana getirdiği teknolojik gelişmeler sayesinde hem insanın ortalama ömrü uzamış, hem de nüfus artışı hızlanmıştır.

    Günümüzden 10-12 bin yıl önce 80 milyoncivarında olan dünya nüfusu 1650 lerde 500 milyona ulaşmıştır. Son 350 yılda ise, 500 milyondan 6 milyara yükselmiştir ve her yıl yaklaşık 97 milyon insan katılmaktadır. Günümüzde dünya nüfusunun ortalama artış hızı %1,7'dir.

    Gelecekte aynı hızla artmaya devam ederse, yaklaşık 41 yıl sonra dünya nüfusu ikiye katlanacaktır. ABD'li uzmanlar 2075 yılında dünya nüfusunun 30 milyara yükseleceğini tahmin etmektedirler.


    alıntı
#05.03.2011 15:49 0 0 0