Uzmanlar, sulardaki gözle görülmeyen mikropların ölümcül hastalıklara yol açtığını belirttiler.
Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, yaz aylarının su ve besinlerle bulaşan, bulaşıcı hastalıkların en sık görüldüğü dönem olduğunu belirterek, suların gözle görülmeyen mikropların çevreden ve havadan karışmasıyla kirlenmiş olabileceğini söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen Dr. Hasan Küyükkendirci, "İçinde bulunduğumuz yaz ayları su ve besinlerle bulaşan, bulaşıcı hastalıkların en sık görüldüğü, su tüketiminin arttığı aylardır. Sular çok temiz ve berrak görülseler bile, gözle görülmeyen mikropların çevreden ve havadan karışmasıyla kirlenmiş olabilir. Bu mikroplar çok tehlikeli olup, bazen öldürücü hastalıklara yol açabilirler. Toplum sağlığının korunmasında, özellikle yaz aylarında suyla bulaşan hastalıklara karşı önleyici tedbirlerin
eksiksiz ve devamlı bir şekilde uygulanması son derece önemlidir. Suların kirlenmesine karşı önlem alınmadığı takdirde toplumda nadir görülen hastalıklar bir anda salgın boyutuna ulaşabilmektedir. Bu konuda alınacak tedbirlerin en önemlisi de, tüketime verilen içme ve kullanma sularının sağlıklı olmasıdır" dedi.

Temiz su kullanımıyla ilgili görülen en önemli sorunlara da değinen Küçükkendirci, "Yerleşim yerlerinde özellikle şehir, kasaba ve köylerimizde içme, kullanma suyu temininde yetersizlikler var. Kanalizasyon sistemlerinin birçok bölgede yetersiz ve sağlıksız oluşumunun yanı sıra çeşitli bölgelerde sulamalarda kullanılan dere, çay, göl gibi yüzeysel suların, kanalizasyon sularıyla karışmış olması da önemlidir. Bizler sağlıklı su kullanımı için şebeke sularının sürekli ve yeterli, gerekli görüldüğünde süper düzeyde klorlanması,
konut, okul ve işyerlerindeki su depolarının kontrollerinin yapılarak temizletilmesini sağlıyoruz. Bunların yanı sıra şebeke suyu bulunmayan
bölgelerde kullanılan kuyu, sarnıç, tanker ve diğer yerlerden temin edilen suların mutlaka klorlanarak tüketilmesini öneriyoruz. 2006 yılının ilk 5 aylık döneminde il genelinde içme ve kullanma sularından, bakteriyolojik ve kimyasal yönden toplam 3 bin 145 adet su numunesi aldık. 21 bin 749 ayrı noktadan bakiye klor ölçümü yaptık. Fert, toplum ve çevre sağlığının korunmasında son derece önemli olan, tüketime verilen içme ve kullanma sularının temizliğiyle ilgili çalışmalarımız, sürekli iyileştirmeye yönelik olarak devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 603
favori
like
share
therapist21 Tarih: 29.07.2006 18:02
saol :85:
minta Tarih: 26.07.2006 12:55
emeğinize sağlık
ozturk Tarih: 14.06.2006 10:41
daha temiz içme suyumuz yok.Gülüyoruz ağlanacak halimize... :89: :10:
casper Tarih: 14.06.2006 10:41
ençok kullandığımız suyun mikroplu olması çok büyük bir tehlike,
düşünün ki elimizi suyla yıkarız,sebzemizi suyla yıkarız,bulaşığımızı suyla yıkarız yemeği su ile yaparız ve içeriz
okanoo28 Tarih: 14.06.2006 10:38
tam benim meslek dalına ait bir sorun.. hemde çok büyük bir sorun. her geçen gün suları daha da fazla kirletiyoruz. sonra evimize temiz su bekliyoruz.. belediyelerden önce biz insanların çevreyi koruma bilinci altında birşeyler yapmamız gerek.. çünkü herşey bize geri dönüyor...

değerli bilgiler için teşekkürler su perisi
refik Tarih: 14.06.2006 10:12
bu konuda belediyelere büyük iş düşmektedir. alt yapıları su şebekeleri ve suların düzenli olara ilaçlanması ve tahlillerinin yapılması gerekir.