Balın içinde bulunan maddelerden dolayı mikrop öldürme özelliği olduğunu ifade eden Tuncer, ameliyat sonrası hastaların yaralarına, yara iyileştirici merhem yerine bal sürdüğünü ifade etti.
Avusturalya'da balın tıbbi ilaç olarak da kullanıldığını kaydeden Tuncer, "Mikrop öldürme özelliği kanıtlanan bal, yara üzerinde oluşan sıvıyı emerek yara ortamından uzaklaştırır. Böylece yaralı bölge hızlı bir şekilde iyileşme sürecine girer." dedi.
Şifa kaynağı balın, bakteri (mikrop) öldürme özelliği olduğu Avusturalya'da yapılan deneyler sonucu ispatlandığı bildirildi. Bunun üzerine bilim adamları, özel olarak yetiştirilen arılardan elde edilen balı, tüplere koyarak tıbbi ilaç haline getirdi.
Yüzde 80'i arı balı, yüzde 20'si bal mumu olan bu ilacı hastalarına uyguladığını belirten Opr. Dr. Yıldırım Tuncer, ameliyat sonrası oluşan yaralarda pozitif sonuçlar aldığını kaydetti. Yapılan deneylerde balın 250 çeşit mikrobu öldürdüğünün bilimsel olarak tespit edildiğini anlatan Tuncer, bunun modern tıpta kullanılan çok etkili antibiyotikli kremlere eşdeğer olduğunu söyledi.
Yara yüzeyini savaş alanına benzeten Tuncer, "Mikroplar ile insan vücudundaki savunma hücreleri arasında geçen mücadelenin ardından yara yüzeyi adeta savaş alanına döner. Bunun sonucu olarak yarada exsuda (öldürülmüş mikrop, zehirli maddeler, vücudun savunma hücreleri, kan ve pıhtıdan oluşan zararlı yara sıvısı) meydana gelir. Bu sıvının temizlenmesi iyileşme hızını arttıracağından bal burada devreye girer. Savunma hücreleri tarafından etkisiz hale getirilemeyen mikropları da öldürme özelliği bulunan bal, yara sıvısını emerek iyileşme sürecini hızlandırır." şeklinde konuştu.
Tuncer, şeker karışımı olmaması şartıyla hakiki bütün balların aynı etkiyi gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Çukurova Üniversitesi'nin resmi internet sitesine açıklama yapan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Osman Kaftanoğlu da özellikle Çin'de arı ürünleri ile tedavi yöntemlerinin hızlı bir gelişme gösterdiğini belirtti.
Türkiye'de ise arı ürünlerinin sağlığa faydalı olduğunun bilinmekle birlikte bu ürünlerin tıbbi özellikleriyle ilgili yeterli araştırma yapılmadığını söyleyen Kaftanoğlu, "Bu ürünlerden propolis mükemmel antibiyotik olarak, arı sütü, zengin enerji, besin ve hormon kaynağı olarak bilinmekte ve besleyici değeri yüksek olan bal ve polen de yine bir grup hastalık ve enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır." şeklinde konuştu.
BALIN SAĞLIK AÇISINDAN DİĞER FAYDALARI İSE ŞUNLAR:
Temel besin maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılmasının yanı sıra insan sağlığı bakımından da önem taşımakta ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Sulandırılmamış bal asitliği antibakteriyeldir. Mide ve bağırsaklar üzerinde iyileştirici etkisi olan bal, yara ve yanıkların tedavisinde, kronik sindirim sistemi hastalıklarından özellikle peptik ülser ve hazımsızlığa, duodenal ülsere, çocuklarda ise bakteriyel gastroenteritise karşı etkili bir şekilde tedavi amacıyla kullanılmaktadır.
Klinik araştırmalarda ise gözde, katarakt hastalığına, konjiktivit ve çeşitli kornea rahatsızlıklarına karşı, direkt gözün içine uygulanarak kullanılan balın şeker hastaları için ise şekerli bir üründen daha iyi olduğu belirtiliyor.
Böbrek fonksiyonlarını düzenleyici, uykusuzluğu giderici, ateş düşürücü etkileri bulunan bal kalp, dolaşım sistemi hastalıkları, karaciğer rahatsızlıklarına karşı da kullanılıyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 417
favori
like
share
minta Tarih: 26.07.2006 12:06
emeğinize sağlık
refik Tarih: 19.06.2006 10:45
balın şifa kaynağını olduğunu biliyorum. ama gerçek olanları. günümüzde bunuda bulmak biraz zor ama. bilgilerin için teşekkürler
tıkır Tarih: 16.06.2006 18:39
[font=Times New Roman][size=24][color=#ccccff]Değerli Su perisi çok güzel bir çalışma,
[font=Times New Roman][size=24][color=#ccccff]Verdiğin emekler için çok Teşekkür ederim.
[font=Times New Roman][size=24][color=#ccccff] Yazı için daha mat bir renk seçersen,
[font=Times New Roman][size=24][color=#ccccff] daha da güzel olur kanaatindeyim,:20:
[font=Times New Roman][size=24][color=#ccccff] naçizane bir öneri yine de Teşekkürler.