Değişim ve İnsan

Son güncelleme: 04.03.2011 01:38
  • insanlarda değişim süreci - değişim olgusu - fiziksel değişim - ruhsal değişimDeğişim, süreç alan bir yaşamsal olgudur. İnsanlar hep değişeceğini vaat ederek yaşama hazırlanırlar. Bu süreç, önce başkalarına sonra kendilerine söz vererek başlar.

    Aslında değişimin gerekli olduğunu herkes bilir ve herkes değişimin önemli ve gerekli olduğunu karşısındaki kişilere itiraf etmese de kendilerine itiraf derler. İlk doğumdan aklınızın ermesine kadar geçen süre zarfında. Bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterse de yaşanan şeyler değişim açısından aynıdır.

    O yaş zarfı kimilerine göre beş kimilerine göre 7 yaştır. O yıllar içerisinde değişimi, sorgusuz ve sualsiz ve tartışmasız sizin yerinize ebeveynleriniz yapar ve siz değişmeye başlarsınız. Bu değişiklik önce vücutsal sonra ruhsal alanda kendini gösterir. Bu değişim önce sizi şaşırtmış sonrada ürkütmüştür. Çünkü siz büyüdükçe gelişir ama ebeveynleriniz sizin değişiminize inat sanki değişmemekte dirençli kalırlar.

    Önce onların o kadar radikal ve cesaretli olmadığını yada değişimin bittiğini ve değişimin kendini tamamlayıp bittiğini düşünürsünüz. Bu düşünce bilinçaltınızda yer edinir ve sizde belli yaşlara geldiğinizde değişimi önce karşınızdan sonra kendinizden beklersiniz bu o yaşlarda beynimize gizlice yazılan yazıtlar gibidir.

    Ve zaman sizi zorladıkça artık değişimi istemeseniz de sizi takip eder ve bu değişimin arkasında ilk defa düşünce belirler. Bu ergenlik çağlarına denk gelir.

    Yaş Aralığı 7 ile 13 yaştır.

    Öğrendikçe ne kadar az şey bildiğinizi sorgularsınız ama öğrendikçe zayıf ve bilgisiz olduğunuzu düşündüğünüzden önce ego İd'e baskı yapar ve karşı koyar. Öğrenme çalışma diye çünkü sen kendi kendine yetecek bir bireysin fazlası seni daha fazla bir öğrenmeye teşvik edeceği ve kendini bilgisiz hissedeceğinden karşı koyar bu yaş Aralığı 13 ile 18 yaştır.

    18 yaş dünyamızda bir kırmızı çizgi olduğundan kişiler 18 yaşa gelmek için büyük çaba sarf ederler ,çünkü ilk düzenli okuldan düzensiz okul sistemine, ilk düzenli çalışmaya, evden ayrılmaya, evlenmeye, bu dönem aslında haz ve sorgulama dönemidir.

    Yeni arkadaşlar edinmeye, ehliyet almaya, ilk deneyimlerimizi daha rahat hayata geçirme fırsatlarının ele geçirilme yaşıdır. Bu yaş kaza yapma yaşıdır. Ve deneme yanılma dönemin en fazla olduğu yaştır.

    Değişim bu yaşlarda daha çok kendi hâkimiyetimiz altına geçmiş ve aynı dönem içinde değişime karşı en fazla sert tepkide bu yaşlarda olur.


    alıntı
#04.03.2011 01:38 0 0 0