Sahrap Soysaldan Tavuklu Göbete

Son güncelleme: 07.03.2011 19:57
  • Tavuklu Göbete tarifi - Eskişehir yemek Tarifleri - göbete tarifi
    Malzemeler
    3 Su Bardağı Un
    1 Çay Kaşığı Tuz, Tozşeker
    2 Tatlı Kaşığı Toz Maya
    Yaklaşık 1,5 Su Bardağı Su

    İç Malzemesi;
    1 Adet Tavuk Göğsü
    1 Kahve Fincanı Pirinç
    1 Adet Orta Boy Kum Soğan
    1 Kahve Fincanı Sıvıyağ
    1-2 Yemek Kaşığı Dolmalık Fıstık
    1 Çay Kaşığı Tuz, Karabiber
    Ayrıca 1 Adet Yumurta Sarısı

    Hazırlanışı Hamur için derin bir kabın içine un ve tuzu koyup karıştırın.
    Toz mayayı ve şekeri ılık suyun içine atıp, kaşıkla karıştırın. Yaklaşık 2-3 dakika mayanın erimesini bekleyin.
    Sonrada mayalı suyu, unun üzerine aktarıp yoğurmaya başlayın. Yoğrulan hamur elinize hafifçe yapışacaktır. Parmaklarınız sıyırarak hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin.
    Bu arada iç malzemesini hazırlamak üzere tavuk göğsünü tavla zarı formunda, ufak küpler şeklinde doğrayın.
    Soğanlan yemeklik çok ince dilimleyin.
    Pirinci iyice yıkayıp süzdürün.
    Orta boy bir tavaya yağı koyup kızdırın. Tavuk etlerini koyup sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
    Soğanları ve pirinci ekleyip sürekli karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz, yenibahar, karabiberi ve fıstıkları serpip, soğanlar iyice yumuşayıncaya dek birkaç dakika daha kavurarak pişirin.
    Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tıpkı pilav gibi pişmiş olacaktır.
    Öte yandan 20-25 cm çapındaki en ufak boy borcamı fındık kadar bitkisel margarinle her tarafını iyice yağlayın.
    Dinlenen ve kabaran hamurdan ceviz kadar parçalar koparın. Eğer elinize yapışıyorsa bir tasa doldurduğunuz sıvıyağa elinizi batırabilirsiniz. Elinize aldığınız topları iki avucunuzun arasında çay tabağı büyüklüğünde açın, İsterseniz hamurları hafif unlu tezgahta merdane yardımıyla da açabilirsiniz.
    Soğuyan tavuklu malzemeden bir yemek kaşığı dolusu hamurun ortasına koyup hamurun uçlarını torba gibi büzülerek kapatın. Sonrada iki avucunuzun arasında yuvarlayıp iri toplar şekline getirin.
    Yağladığınız fırın kabına yan yana, bitişi nizam şeklinde toplan dizin.
    Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp, 200 derece alt üst konuma ayarlanmış fırında 50-55 dakika kadar pişirin çıkarın ve topları kopararak servise sunun.
#07.03.2011 19:57 0 0 0