[COLOR=burlywood]

Üzüm ve şarapta bulunan "resveratrol" adlı antioksidan maddenin antepfıstığında da bulunduğunu dünyada ilk kez tespit eden Yrd. Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, araştırmasının ABDnin önemli gıda dergileri arasında yer alan "Journal of Agricultural And Food Chemistry"de yayınlanmasının ardından bilim adamlarından övgüler aldı.
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede üretilen antepfıstıkları üzerinde bir araştırma yaptığını söyledi.

Bu yıl sonuçlanan araştırmada antepfıstığında bugüne kadar belirlenmemiş "resveratrol" adlı insan sağlığı açısından son derece önemli antioksidan madde bulunduğunu tespit ettiğini ifade eden Tokuşoğlu, bunun dünyada bir ilk olduğunu bildirdi.

Bu maddenin üzüm ve şarapta bulunduğunun bilindiğini dile getiren Tokuşoğlu, şunları kaydetti:

"Resveratrol, kötü kolesterol üzerindeki etkisi nedeniyle kronik kalp rahatsızlıkları riskini azaltmaktadır. Ayrıca son yapılan araştırmalarda bu antioksidanın, kansere yol açan risk faktörlerinden birisini ortadan kaldırdığı belirlenmiştir. Bu özelliği nedeniyle resveratrol, kanser riskini de azaltmaktadır. Böylesine önemli bir madde antepfıstığında da bulunmaktadır.

Bileşimi ve gıda değeri açısından önemli bir yere sahip olan, sert kabuklu kuru meyve olarak ekonomik değer taşıyan antepfıstığı üretiminde Türkiye, özellikle ABD ve İrandan sonra dünyanın üçüncü ülkesi konumundadır. Bu açıdan resveratrol maddesinin tespiti antepfıstığı sektörü açısından son derece önemlidir."

Ürünlerin Raf Ömrü Uzayacak

Antioksidanların, ilave edildiği gıdalarda raf ömrünü artırıcı etkisi olduğuna vurgulayan Tokuşoğlu, "bugün antepfıstığı, şekerlemeden hububat ve et ürünlerine kadar birçok alanda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. İçerdiği maddeyle antepfıstığı katkılı ürünler daha uzun raf ömrüne sahip olacak" dedi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 735
favori
like
share
minta Tarih: 25.07.2006 09:32
çok severimmmm..bir de tazesi var , kabuklu... :53:
Mevlevi Tarih: 24.06.2006 03:15
artık daha fazla yiyebilirim
teşekkürler
SU-PERISI Tarih: 21.06.2006 14:41
ev hanımlarının pasta ve tatlılarda sıkca kullandıgı antepfıstıgının nekadar çok faydası varmışda farkında deyilmişiz.saolasın arkadaşım
CADIKIZ Tarih: 21.06.2006 11:10
[COLOR=tomato]yanlizca tatlida bayiliyorum :78:
tesekkurler ozlem bunu ogrenmem guzel oldu
casper Tarih: 21.06.2006 11:09
aaa antep fıstığının bu yönünü bilmiyordum,
çok güzel bol bol yiyelim o zaman,

teşekkürler özlem
refik Tarih: 21.06.2006 11:05
antep fıstığınıda çok severim. teşekkürler arkadaşım güzel haberin için