Çocuklarda Büyüme Ağrıları

Son güncelleme: 25.07.2006 08:38
  • Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Direktörü, Pediatri ve Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör, büyüme ağrıları olarak adlandırılan bu problemle ilgili bilgi verdi.
    Çocukluk çağında tekrarlayan bacak ve uyluk ağrılarının en sık nedeni büyüme ağrılarıdır. Avustralyada yapılan bir çalışmada 4 ila 6 yaş arasındaki çocuklarda büyüme ağrılarının görülme sıklığı % 36.9 bulunmuştur. Bazı kaynaklar bu sıklığı 2-12 yaş çocukları için % 20 olarak bildirmiştir.Büyüme ağrılarının tanısı açısından aşağıdaki bilgi çok önemlidir.

    Çocuklarda büyüme ağrıları için tek bir tanımlayıcı test yoktur ve bu nedenle ancak bacak ağrısının diğer nedenleri ekarte edildikten sonra büyüme ağrısı tanısı koyulabilir.

    Büyüme ağrılarının tanısı için bazı önemli ipuçları vardır:

    " Her iki bacakta aralıklı olarak, özellikle günün ilerleyen saatlerinde veya gece geç saatlerde görülen ağrılar. Bu ağrılar eklem bölgelerinde değildir.
    " Bu ağrılar ile birlikte şişlik, kızarıklık, eklemde hareket kısıtlılığı, aksayarak yürüme, travma öyküsü vd. var ise, ve /veya, kan testlerinde, radyolojik görüntülemede başka hastalık işaretleri var ise büyüme ağrısı olarak sınıflandırılamazlar.
    " Büyüme ağrılarının yerleşimi genellikle ön uyluk bölgesi, baldır, diz arkasındaki kaslardır.
    " Büyüme ağrılarının esas nedeni tam bilinmemektedir. Büyüme ağrısı olan çocukların ailelerinde migren tarzındaki baş ağrısı öyküsüne sıklıkla rastlanır.Bugüne dek yapılan bilimsel çalışmalar ile çocuklarda büyüme ağrılarının nedenini açıklamak için üç görüş ileri sürülmüştür.Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:

    1. Yorgunluk: Aktif çocuklarda kasların fizik kullanımına bağlı.
    2. Anatomik faktörler: Düz tabanlık, diz eklemi ve bacaklarda dışarı dönüklük (knock knee), gibi.
    3. Psikolojik: Baş ağrısı ve karın ağrısını da içeren daha geniş bir ağrı yelpazesinin bir parçası olarak.

    Büyüme ağrıları genellikle gece görülür, saatlerce sürer ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda masaj ve ağrı kesicilerden fayda görür. Ağrı bazen dizlerin arkasında hissedilir. Büyüme ağrılarına bazen eklemleri tutmayan romatizma (non articular rheumatism) de denir. Bu ağrılar genellikle çocuğun haraketliliğinde azalmaya neden olmazlar.

    Özet olarak, çocuğunuzda yukarıda tariflediğimiz özellikleri içeren bacak ağrıları varsa, çocuk doktorunuz ile görüşün. Çocuğunuzun muayenesinden sonra gerekli görülürse bazı testler istenebilir. Tüm enflamatuar (iltihap ile seyreden), enfeksiyöz (mikrobik), enfeksiyon sonrası, travmaya bağlı, metabolizma bozukluklarına bağlı, tümöral, damarsal, kan ile ilgili, ortopedik ve iyi huylu patolojiler ekarte edildikten sonra büyüme ağrısı tanısı koyulabilir. Bundan sonra tedavi genel anlamda ağrı kesiciler ve yumuşak masaj ile yapılır. Önemli olan, her bacak ağrısını hemen büyüme ağrısıdır diye yorumlamayıp, altta yatan gerçek bir problem olmadığını, dikkatli bir değerlendirme ile ekarte etmektir.
#23.06.2006 09:18 0 0 0
  • çocukken benim bacaklarımda bazen çok ağrırdı annem de boyun uzayacak ta onun için derdi
#23.06.2006 09:29 0 0 0
  • uzun süren ve gece agrıyan agrılar için doktora gitmelidir bazı testler yaptırılmalıdır
#23.06.2006 10:03 0 0 0
  • emeğinize sağlık
#25.07.2006 08:38 0 0 0