Çinekop Nasıl Tutulur

Son güncelleme: 28.03.2011 14:03
  • Çinekop avcılığı - Çinekop nasıl avlanır - Çinekop balığı avlanması
    Çinekop balığı bilindiği gibi en çok sevilen ve tüketilen balıklardan biridir. Denizin en güzel tadına sahip balıkların arasındadır.Aynı zamanda çinekop denizin yamyamıdır. Avını ısırarak yavaş yavaş yer. Akya veya kuzu balığı gibi direk olarak yutmaz. Dişleri denizde en keskin balıkların arasındır. O kadar keskindir ki çelik misinaları bile rahatlıkla kesebiliyor.Çinekop küçük olduğundan, dudağı da çok ufak kolay kolay misinaya ulaşamıyor kancadan. Eğer yemi midesine indirirse rahatlıkla koparabilir.

    Çinekop balığı genellikle kayaların, taşlıkların çevresinde bulunur. Buralarda bulunmasının tek nedeni, küçük balıkların olması ve karnını rahat doyurabilmesidir. Kayalık bölgelerde kefallar ve küçük balıklar çokça bulunduğundan ötürü, çinekopların daima yeri taşlık bölgelerdir. Çinekop çok farklı çeşitlerde tutulabilir. Bazıları küçük sahte silikon balıklarla yakalarlar. Bu yöntem bir hayli zordur. Bunun nedeniyse, silikon balıkları oltayla çekme hızınız ve çırptırmanız bile çok önemlidir. Aynı zamanda sadece kanca uçlu ve el oltası ile de tutulmaktadır. Yem olarak da tavuk göğsü veya canlı ufak balık olabilir. Tercihen kubes balığıdır.

    Silikon oltamızı şu şekilde hazırlayacağız. Öncelikle silikonları bağlayacağımız beden kesinlikle ince olmalıdır ki, çinekoplar misinayı görmesinler. Bir bedene 3 adet silikon balıktan fazla takılabilir ama atarken karışma olasılığı yüksektir. Sizin 3 adet takmanız yeterli olacaktır. 2 adet 2-3 cm boyunda ufak parlak silikonlar olabilir. En arkaya 1 adet 4-5 cm silikon olmalıdır. En arkadaki büyük önündekiler küçük olmalıdır. Daha sonra bedenin üstüne bir adet şamandıra takınız. Oltamız hazır olduktan sonra balıkların olduğu bölgelerin ilerisine atarak, çırptırarak çekmeniz gereklidir. Ne hızlı ne yavaş çekiniz ayarını bulmanız zaman alacaktır. Balıkların bulunduğu yer genellikle çayların ağızlarıdır.

    Aynı zamanda küçük parmak büyüklüğünde canlı balıklarla tutma olasılığınızda vardır. Bildiğiniz gibi balığın sırt bölgesinden takarak denize bırakmanız yeterlidir. Çinekop sürüsü rahatlıkla onu bulacaktır. Elinizde tıkır tıkır olta oynayacaktır kesinlikle çekmeyiniz. Çinekoplar yerken elbet birisinin kanca ağzına takılacaktır ve elinizden misinanın kaydığını hissetmeye başlınca oturtun ve çekmeye başlayın. Unutmayın çinekop ağzı çok keskin bir balıktır. Elinizi ısırması bile içten değildir.
#28.03.2011 14:03 0 0 0